Sevginin iyileştirici gücü var

Sevginin iyileştirici gücü var

SAĞLIK Haberleri

Sevginin tıp literatüründe ‘iyileştiren bir eylem’ olarak tarif edildiğini söyleyen psikolog İrem Naz Kırım, birini sevdiğimizde yükselen hormonların insan sağlığına iyi geldiğini belirterek “Anne kucağına verildiğimiz andan itibaren salgıladığımız hormonlarımız kişiler arasındaki bağımızı, güvenimizi, ilişkilerimizi güçlendirmemizi sağlarken, kaygıyı, korkuyu ve psikolojik hastalıklara yakalanma ihtimalimizi düşürüyor” dedi.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Sevgiyle birlikte beynin bazı bölgelerinde olması gerekenden çok daha fazla hormonal değişim yaşandığını ifade eden Kırım, insan sağlığı üzerinde etkin oksitosin, vazopressin ve dopamin hormonlarında artış görüldüğünü belirterek bu hormonların vücuttaki görevlerini şöyle anlattı:

Oksitosin: Mutluluk ve sevgi hormonu olarak bilinen oksitosin kan basıncını düşürerek rahatlama sağlar. Daha çok ses ve koku etkisiyle salgılanan hormon, sosyal ilişkilerdeki güven duygusunu inşa eder. Özellikle doğum ve emzirme döneminde artar.

Vazopressin: Sadakat hormonu olarak da bilinir; bağlılık duygusunu yükseltir. Kan hacmi ve konsantrasyonu düzenler.

Dopamin: İnsanın kendini iyi hissetmesini sağlayan bu hormon motivasyonu artırır. Onun sayesinde hayata sarılırız.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...