Hepimiz yanlış yapıyoruz: Ispanağı yoğurtla değil, yumurtalı yiyin! Sebebi sizi şaşırtacak

Düzenleyen:
Hepimiz yanlış yapıyoruz: Ispanağı yoğurtla değil, yumurtalı yiyin! Sebebi sizi şaşırtacak

SAĞLIK Haberleri

Anemi, halk arasında bilinen adıyla ‘kansızlık’ yorgunluğa neden olarak günlük hayatı etkiliyor. Kansızlığın her yaşta görülebileceğini belirten uzmanlar, bu rahatsızlığın tedavi edilmemesinin ise vücutta birtakım problemlere yol açtığını söylüyor. Peki, kansızlığın önüne beslenme ile geçmek mümkün mü? Kansızlıkla savaşan yiyecekler hangileri? Kansızlığa iyi gelen besinler neler?

Türkiye’de demir yetersizliği anemisi görülme sıklığı giderek artıyor. Kansızlık özellikle çocuklarda, gebe ve emzikli kadınlarda sıklıkla ortaya çıkıyor. Kansızlık problemi yaşayan kişilerin her geçen gün sayısı artarken kansızlığa iyi gelen besinler, kansızlığa iyi gelen içecekler, kansızlığa ne iyi gelir, en çabuk kan yapıcı nedir, kansızlığa iyi gelen yiyecekler gibi konular Google’da sıklıkla araştırılan konular arasında girdi. Uzman Diyetisyen Nur Aydın kansızlığı önlemek için doğru beslenmenin önemli olduğunu belirterek, kansızlığa iyi gelen besinleri sıraladı.

ÇOCUKLARDA KANSIZLIĞA DİKKAT

Çocuklarda demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlık; büyümeyi yavaşlatır, zeka gelişimini olumsuz etkiler ve enfeksiyonlara yakalanma riskini artırır. Bu nedenle anemide tedavi çok önemli.

KANSIZLIĞA KARŞI ISPANAĞI YUMURTA İLE TÜKETİN 

Kansızlık tedavisinde doğru seçilmiş bir beslenme modelinin de önemi büyüktür. Demir kaynaklı besinlerin yanı sıra, her öğünde bol yeşillik tercih edilmeli, demir kaynağı ıspanak yumurta ile pişirilmeli, kalsiyumdan zengin besinler ara öğünde tüketilmeli.

KANSIZLIĞA İYİ GELEN BESİNLER

Uzman Diyetisyen Nur Aydın, demir eksikliğine bağlı kansızlık tedavisinde tüketilmesi gereken besinleri şöyle sıralıyor:

Karaciğer, kırmızı et, tavuk ve balık eti
Yumurta
Üzüm ve pekmez
Kuru baklagiller
Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru dut gibi kuru meyveler
Yeşil yapraklı sebzeler ( ıspanak, pazı )
Fındık, fıstık ve susam

KANSIZLIĞA DOĞAL TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Baklagilleri etle pişirin, yumurtayı portakal suyu ile tüketin.

Demir emilimini artırmanın önemli bir yolu bu besinleri C vitamini ile birlikte tüketmek.

Her öğünde bol limonlu yeşillikler ve bu yeşilliklerden oluşan karışık bir salata, demir emilimi artırmaktadır.

Yumurta tüketilirken yanına taze sıkılmış portakal veya greyfurt suyu tercih edilmesi, yumurtadaki demirin daha fazla emilmesini sağlamaktadır.

Yumurta haşlama yerine kimi zaman menemen gibi pişirilip; yeşil, kırmızıbiber, domates ve soğanla C vitamini kazandırıldığında, demirin alımını artırılmış olur.

Ispanak yanına yoğurt ile tüketildiğinde demir emilimi azalmaktadır. Ispanağın yumurta ile pişirilmesi ise biyoyararlılığını artırır.

Kurubaklagil ve tahıllı yemekler; yanında mutlaka bol maydanozlu, marullu, domates ve limonlu salata ile tüketildiğinde, tahıl ve baklagillerin içindeki demir daha fazla emilir. Ayrıca bu besinler kıyma, parça et ya da tavukla pişirildiğinde demir alımı artmaktadır.

SÜT, YOĞURT VE AYRANI YEMEKLERİN YANINDA DEĞİL TEK BAŞINA TÜKETİN

Demir eksikliği ileri boyutta olan kişiler; süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaları yemeklerin yanına değil ara öğünlerde tüketmelidir. Çünkü kalsiyumun demirin emilimini yavaşlatma özelliği vardır.

Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez, günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi demir yüksek demir içerir.
Ara öğünlerde; kuru meyvelerden kayısı, dut ve kuru üzüm, günlük demir alımına katkıda bulunur.

YEMEKLERLE ÇAY VE KAHVE TÜKETMEYİN

Çay ve kahveyi ara öğünlerde tüketmek gerekir. Özellikle çayda bulunan fitat ve tanenlerin demir emilimini azaltmamaları için, çayı açık ve limon sıkarak içmekte yarar vardır.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...