Türkiye’de de görülmüştü… Bilim insanları uyardı: Maymun çiçeği virüsü en az 50 kez mutasyona uğradı

Düzenleyen:
Türkiye’de de görülmüştü… Bilim insanları uyardı: Maymun çiçeği virüsü en az 50 kez mutasyona uğradı

SAĞLIK Haberleri

Portekizli araştırmacılar tarafından yürütülen ve Nature Medicine dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre; ABD, Avrupa ve Birleşik Krallık'ta yayılan maymun çiçeği virüsü şaşırtıcı derecede hızlı mutasyona uğruyor. Yapılan yeni çalışma, virüsün genetik yapısına derinlemesine bir bakış sunuyor.

Söz konusu çalışma için bilim insanları virüsün genomlarını sıraladı. Araştırmacılar 15 maymun çiçeği hastasından örnekler aldı ve onları enfekte eden virüsün genomlarını karşılaştırdı.

Araştırmacılar, hastaların her birinin, 2018-2019'da İngiltere, İsrail ve Singapur'da Nijerya kökenli bir önceki virüs salgınına kadar izlenebilecek bir maymun çiçeği türüne sahip olduğunu buldu.

Ancak yapılan testler virüsün 2018'deki maymun çiçeği virüsü salgınından bu yana 50 kez mutasyona uğradığını gösterdi. Bu sayı, uzmanların beklediğinden 12 kat daha fazla. 

Portekiz Ulusal Sağlık Enstitüsü'nde araştırmacı olan çalışma yazarı Joao Paulo Gomes, "Bu veriler, maymun çiçeği mutasyonuna dair bilinenlere tamamen meydan okuyor. Maymun çiçeği hakkında bildiğimiz birkaç şey var ve bu yeni genom dizilimi, araştırmacıların mevcut salgını daha iyi anlamalarına yardımcı oldu" dedi.

Maymun çiçeği hakkında bildiğimiz birkaç şey var ve bu yeni genom dizilimi, araştırmacıların mevcut salgını daha iyi anlamalarına yardımcı oldu.

İlk olarak, mevcut salgındaki virüsün türü alışılmadık derecede hızlı bir oranda mutasyona uğruyor.

Gomes, ayrıca, maymun çiçeği virüsünün beklenmedik derecede hızlı bir oranda mutasyona uğradığını belirtti.

Çalışmayı yürüten uzmanlar, maymun çiçeği virüsünün mutasyona uğramış versiyonunun orijinal versiyondan daha kötü olup olmadığının belirsiz olduğunun altını çizdi.

Öte yandan virüs hızla yayılmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, Avrupa bölgesinde son 3 haftada maymun çiçeği vakalarının 3 kart arttığı belirtti. Kluge, vaka sayısının en az 4 bin 500'e yükseldiğini bildirdi.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge,  maymun çiçeğinin yayılımına dair son gelişmeleri değerlendirdi. DSÖ, Avrupa'da maymun çiçeği vakalarının son 2 haftada yoğun bir şekilde artarak üçe katlandığını açıkladı.

ABD Hastalık Kontrol Merkezi’ne (CDC) göre maymun çiçeği, virüs enfeksiyonu sonucu meydana gelen nadir hastalıklardan biri. Maymun çiçeğinde, deride döküntü ve kabarıklıklar, ateş, sırt ve kas ağrıları, şişmiş lenf düğümleri en yaygın belirtiler olarak biliniyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, ateşin başlamasından 1-3 gün sonra deri döküntüleri meydana geliyor. Döküntüler en çok yüzde görülüyor. Ancak avuç içi, ayak tabanları ve ağızda da baş gösteriyor.

Maymun çiçeği enfeksiyonunun kuluçka süresi genellikle 6 ila 13 gün olarak biliniyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bu süre 5 ila 21 gün arasında değişebiliyor.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...