Aisha'ya kas transferi: 5 yıl sonra Türkiye'de yürüdü

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Aisha'ya kas transferi: 5 yıl sonra Türkiye'de yürüdü

Sağlık Haberleri

Doğuştan serebral palsi hastası Makedonyalı Aisha Begesi, Türkiye’de yapılan tendon transferi ameliyatı ile ayağa kalktı. Aynı ameliyatta gözündeki şaşılık da düzeltildi.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Makedonya’da yaşayan 5 yaşındaki Aisha, serebral palsi hastası olarak dünyaya geldi. Hastalığı yüzünden ellerinden tutulduğu zaman parmaklarının ucunda bir bebek gibi yürüyebiliyordu. Çünkü serebral palsi hastalarının yüzde 80’inde görülen bir problem yüzünden yürürken topuklarını kaldırmaya yarayan baldır kasları ve aşil tendonu hareket etmiyordu. Ayrıca yine serebral palsi hastalarında görülen ve dengesini bozan şaşılığı vardı.

Ailesi Aisha’nın bu hastalıklarına çare bulmak için Makedonya’da birçok hastaneye başvurdu. Ancak hiçbir doktor serebral palsi ameliyatını yapmaya cesaret edemedi. Aile internet üzerinden hastane arayışına geçti. Araştırmaları sonucunda İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesine ulaşan aile Türkiye’ye geldi.

TEK ANESTEZİ İLE FARKLI İKİ AMELİYAT

Aisha Begesi’nin serebral palsi ameliyatı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Çabukoğlu tarafından yapıldı. Şaşılık ameliyatı ise Prof. Dr. Hasan Basri Arifoğlu tarafından gerçekleştirildi.

Aisha’nın hem yürüme hem de şaşılık probleminin tek anestezi altında birbiri ardına gerçekleştirilen iki ayrı ameliyatla tedavi edildiğini söyleyen Dr. Çabukoğlu "Ayak parmaklarının ucunda yürüyen bazı serebral palsili çocuklarda, kas ve tendon uyumu zamanla kısalabilir. Bu da yürürken topukların yere değmesini engeller. Parmak ucunda yürüyen bir çocukta aşil tendonu (baldır kasını topuk kemiğine bağlayan tendon) uzatılırsa, çocuk topuğu ile rahatça yere basabilir. Ortopedi olarak biz hem ayaklarında kas gevşetilmesi ve hem de tendon transferi ameliyatı yaptık" dedi.

YÜZDE 70'İNDE ŞAŞILIK GÖRÜLÜYOR

Ameliyattan sonra ayakları alçıya aldıklarını söyleyen Dr. Çabukoğlu, "Tendon transferinde ise, normal şekilde işleyen bir tendon, işlevini kaybetmiş dokudaki hareketi geri kazandırmak için o bölgeye transfer edilir. Böylece, transfer edilen tendonun bağlandığı kas fonksiyon gösterir hâle gelir. Tendon transfer ameliyatı, kasların düzgün şekilde hizalanmasını sağlar, yürüme sorunlarını azaltır ve esnekliği artırır. Alçı çıktıktan sonra Aisha’ya fizik tedavi yapılacak" ifadelerini kullandı.

Serebral palsili çocukların yüzde 70’inde şaşılık görüldüğünü de belirten Dr. Çabukoğlu “Aisha’nın hem ayaklarının düzelmiş olması hem de şaşılığı düzeldiği için dengesi düzelecek ve yürümesi bu sayede çok daha iyi olacaktır” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...