Almanya'da yaşayan Türk kadın ürolog Prof. Dr. Derya Tilki, kanserin izini sürüyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Almanya'da yaşayan Türk kadın ürolog Prof. Dr. Derya Tilki, kanserin izini sürüyor

Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Prof. Dr. Derya Tilki, Almanya’da yaptığı klinik çalışmalarında erkekler arasında en sık görülen prostat kanserinin teşhis ve tedavisinde kullanılacak yeni testler üzerinde çalışıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Erkek branşı olarak bilinen üroloji alanının sayılı kadın uzmanlardan biri olan Türk Kadın Ürolog Prof. Dr. Derya Tilki, yaptığı çalışmalarla kansere kafa tutuyor. Çalışmalarını Almanya’nın Hamburg kentindeki Martini Klinik Prostat Kanseri Merkezinde ve Hamburg-Eppendorf Üniversitesi Hastanesi Üroloji Bölümünde sürdüren Prof. Dr. Derya Tilki, prostat kanserinin biyobelirteçleri ile ilgili yaptığı çalışmalarla kanserin izini sürüyor. 

PSA’DAN BAŞKA TESTLER DE VAR

Modern toplumlarda erkeklerde en sık görülen kanser türü olan prostat kanserinin tedavi sürecinde yaşanan zorlukların karar vermede yardımcı güvenilir testlere olan ihtiyacı artırdığına işaret eden Dr. Tilki, yaptığı çalışmaların hedefini “Serum prostat spesifik antijen (PSA) testi günümüzde hâlen teşhiste ve izlemde (strateji) en sık kullanılan belirteçtir. PSA-bazlı taramalar, hastalığa özgü ölümü azalttı. Ancak PSA ile gereksiz inceleme yapılması riski daha spesifik belirteçlerin araştırılmasını gerektirdi. Son on yılda PSA dışında da tedavinin tedavi sürecine rehberlik edebilecek birçok yeni biyobelirteçler ve dolayısıyla testler ortaya çıktı. Biz de çalışmalarımızda prostat kanserini erken dönemde teşhis etmek için daha kesin bilgiler verebilecek bu belirteçleri ortaya koymaya çalışıyoruz. Ek olarak ileri aşamada hormonal tedaviye cevap vermeyen bir kanser türü olan metastatik kastrasyona dirençli prostat kanserini ayırt edebilecek yeni sıvı biyopsi yaklaşımı da prostat kanserinin bireysel tedavisinde etkili olabilecek gibi görünüyor” sözleriyle açıkladı. 

Almanya'da yaşayan Türk kadın ürolog Prof. Dr. Derya Tilki, kanserin izini sürüyor

Prof. Dr. Derya Tilki

DÜNYAYA ROBOTİK CERRAHİ ÖĞRETİYOR

Araştırma alanları üroloji, üro-onkolojik cerrahi, onkoloji, mesane kanseri, böbrek kanseri, robotik cerrahi, laparoskopik cerrahi, minimal invazif cerrahi olan Prof. Dr. Tilki, aynı zamanda çok da başarılı bir robotik cerrah. Uluslararası alanda sayısız ödülü bulunan, Avrupa ve Amerika Robotik Cerrahi Derneği üyesi olan Prof. Dr. Tilki, Belçika’da bulunan dünyanın en büyük Robotik Cerrahi Eğitim Merkezinde, meslektaşlarıyla birlikte dünyanın farklı ülkelerindeki ürologlara robotla ameliyatı öğretiyor. Robotik cerrahinin geleneksel laporoskopik cerrahiye oranla üstünlükleri olduğunu aktaran Prof. Dr. Tilki “Görüntü çok daha büyütülmüş ve yüksek çözünürlüklü olarak cerraha sunuluyor ve böylece cerrahi çok daha rafine hâle geliyor. Kanama riski azalıyor, hastanede kalış süresi kısalıyor. Avrupa’da prostat kanseri cerrahisi nerede ise sadece robotla yapılır hâle geldi” dedi.

AVRUPA'DA ÜROLOGLARIN YÜZDE 30'U KADIN

Almanya’da doğan ve eğitimini Almanya ve Amerika’da tamamlayan Prof. Dr. Derya Tilki, Türkiye ile de bağlantısını sürdürüyor. Misafir öğretim üyesi olarak Koç Üniversitesinde ders vermek için Türkiye’ye sık sık gelen Dr. Tilki’nin ‘Kadınların üroloji bilim dalına çok ilgi göstermiyor’ şeklindeki değerlendirmemize yorumu şöyle oldu: Türkiye’de 20 civarında kadın ürolog olduğunu sanıyorum. Pek çoğu kadın ürolojisi ve çocuk ürolojisi alanlarında çalışıyorlar. Üroonkolojide branşlaşmış bir kadın ürolog yok. Aslında Almanya ve Amerika’da ürologların yaklaşık yüzde 30’u kadın. Gerçekten de bir kadın cerrah olarak belli pozisyonlara gelebilmek çok daha fazla çalışmayı ve becerikli olmayı gerektiriyor. Ancak özellikle Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeliğim sırasında fark ettim ki Türkiye de kadın akademisyene saygı, yurt dışındakinden çok daha fazla.

ANNESİNDE GÖĞÜS KANSERİ OLANA ERKEN TARAMA

Prostat kanserinde pek fazla spesifik şikâyet olmadığına işaret eden Dr. Derya Tilki, erkeklerde sık görülmesine rağmen erken teşhisle ölüm oranlarının nispeten daha az olduğu bir kanser olduğuna işaret ederek erken teşhisin önemine dikkat çekti. Kandan bakılan PSA testinin hâlâ en çok kullanılan erken teşhis yolu olduğunu vurgulayan Dr. Tilki “Bu sebeple 50 yaşın üstündeki erkeklerin düzgün aralıklarla üroloğa başvurup PSA’larına baktırmaları gerekir. Bu taramalara aile riski varsa 40’lı yaşlarda başlanmalı. Hele annede, teyzede, halada göğüs kanseri görülmüşse de erkenden tarama testleri yaptırılmasını öneriyorum. Çünkü gen mutasyonları gerçekten burada önemli bir rol oynuyor. Son çalışmalar göğüs kanserinde görülen BRCA gen mutasyonlarının prostat kanserinde de etkili olduğunu gösterdi” dedi.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...