Tıpta tarihi atılım! Beyin ölümü gerçekleşmişti... Domuz böbreği bir ay çalıştı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Tıpta tarihi atılım! Beyin ölümü gerçekleşmişti... Domuz böbreği bir ay çalıştı

SAĞLIK Haberleri

Beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın vücuduna nakledilen domuz böbreği, bir ay boyunca çalışmaya devam etti. Bu gelişme, yaşayan insanlar üzerinde klinik deneylerin başlamasını hızlandırabilir.

Araştırmacılar, bir aydan uzun bir süre önce beyin ölümü gerçekleşen bir hastaya nakledilen genetiği değiştirilmiş bir domuz böbreğinin hâlâ normal şekilde çalıştığını buldu. Ameliyat, 14 Temmuz'da ABD'nin New York eyaletinde bir cerrah ekibi tarafından gerçekleştirildi ve araştırmacılar şimdi böbreğin çalışma durumunu ikinci aya girilmesine rağmen izlemeye devam edebiliyor. 

Hastanın beyin ölümünün gerçekleşmesinin üzerinden bir ay geçti ve genetiği değiştirilmiş domuz böbreğinin halen çalışması, tıp tarihine geçti. Çünkü bu, bir domuz böbreğinin bir insan vücudunda en uzun çalışması anlamına geliyor.

Operasyonun gerçekleştiği hastane olan NYU Langone'nin organ nakli enstitüsü müdürü Dr. Robert Montgomery, "Bu organ gerçekten bir insan organı gibi çalışacak mı? Şimdiye kadar öyle görünüyor." dedi.

AİLESİ NAKİL DENEYLERİ İÇİN BAĞIŞLADI

Ölen kişinin Maurice 'Mo' Miller isimli 57 yaşındaki bir adam olduğu açıklandı ve ailesi, organ nakli çalışmaları için beyin kanserinden ölen Miller'in vücudunu deneylere bağışladı. 

Dr. Montgomery, ölen hastanın böbreklerini genetiği değiştirilmiş bir domuzdan alınan tek bir böbrekle değiştirdi ve vücudun idrar üretmeye başladığı gözlemlendi. Dr. Robert Montgomery, domuz böbreğinin insan vücudunda idrar üretmeye başladığını gördüğünde, "İnsan böbreğinden bile daha iyi görünüyor" dedi.

ALABAMA ÜNİVERSİTESİNDEN UMUT VEREN ÇALIŞMA

Bununla birlikte, NYU tarafından yürütülen bu deney, canlı insanlar üzerinde klinik deneylerin başlamasını hızlandırmayı amaçlayan birkaç araştırmadan biri olarak gösteriliyor. Yine Çarşamba günü, Alabama Üniversitesindeki (UAB) araştırmacılar, bir çift genetiği değiştirilmiş domuz böbreğinin bağışlanan başka bir vücutta normal şekilde çalıştığını bildirdi.

Böbrekler reddedilmedi ve ilk 24 saatte 37 litreden fazla idrar üreterek dört dakika içinde idrar yaptı. Yedi günlük çalışmanın tamamı boyunca yaşayan bir insanda olduğu gibi işlev görmeye devam etti. UAB tarafından yapılan çalışma hakemli bilimsel dergi Jama Surgery'de yayımlandı.

UAB'deki deneyde domuz böbreği nakledilen ismi açıklanmayan kişi ise, yüksek tansiyon ve ikinci evre kronik böbrek hastalığı olan 52 yaşındaki bir adamdı ve vücudunun araştırma için bağışlanmasını istemişti. 

YENİ DENEYLERİN ÖNÜNÜ AÇACAK

UAB'nin Heersink Tıp Fakültesi direktörü ve makalenin baş yazarı Jayme Locke, çalışmaya ilişkin şöyle konuştu:

"Uygun şekilde değiştirilmiş domuz böbreklerinin bir insanda normal, yaşamı sürdüren böbrek fonksiyonunu güvenli bir şekilde sağlayabildiğini ve standart bir bağışıklık bastırma rejimi kullanılarak elde edilebildiğini gösteren ilk klinik öncesi gösteriyi görmek gerçekten olağanüstüydü. Yaşayan insanlarda bir Faz 1 klinik araştırmasının FDA onayını alma çabalarımız için kritik olan ek güvenlik ve bilimsel bilgileri toplayabildik ve umarım organ yetmezliği krizini ele almak için yeni bir çözüm ekledik."

İlk domuzdan insana, genetiği değiştirilmiş domuz böbreği nakli Ocak 2022'de yine UAB'deki araştırmacılar tarafından gerçekleştirilmişti. 57 yaşındaki organ nakli alıcısı Jim Parsons'ın beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından ailesi, deneylerde kullanılmak üzere adamın vücudunun işlevini sürdürmesi için solunum cihazına bağlanmasına izin vermişti. 

Son çalışma, canlı bir insan için risk oluşturmadan domuzdan insana böbrek naklinin güvenliğini ve fizibilitesini değerlendirmek için UAB'de geliştirilen Parsons Modeli kullanılarak gerçekleştirildi.

Şimdi, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), gönüllü hastalarda bazı küçük ama titiz domuz kalbi veya böbrek nakli çalışmalarına izin verip vermemeyi düşünüyor.

(Kaynak: Sky News, The Guardian) 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...