Gençlerdeki güzellik takıntısı endişe veriyor! Estetik cerrahi yaşı 15’e düştü

- Güncelleme:
Gençlerdeki güzellik takıntısı endişe veriyor! Estetik cerrahi yaşı 15’e düştü

Sağlık Haberleri

Sosyal medyanın da etkisiyle beğenilme kaygısı artan gençler ve ergenler arasında estetik çılgınlığı yaşanıyor. Estetik talebinin 14-15’li yaşlara düştüğünü söyleyen uzmanlar, “Ergenlikte yapılan estetik, ileri yaşlarda yüzde şekil bozukluklarına sebep olabilir” uyarısında bulunuyor.

Son yıllarda cerrahi ya da cerrahi olmayan estetik uygulamalar için gelen hastaların yaş ortalamasının düştüğünü söyleyen Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Cenk Demirdöver “18 yaşını henüz doldurmamış olduğu hâlde sadece estetik kaygılarla burun estetiği talebiyle gelen pek çok hastamız var. Bunun yanı sıra 18 yaşında olup henüz daha ihtiyacı olmadığı hâlde botoks, dolgu talebi olan hastalarımızın sayısı çok daha fazla. Eskiden estetik işlem yaptırmak isteyen hastalarımızın yaş ortalaması 25 civarındaydı, bugünlerde 18’in altına indi” dedi.

EN ÇOK BURUN AMELİYATI İSTİYORLAR 

Gençlerin en çok burunlarından memnun olmadığını ifade eden Prof. Dr. Demirdöver, burun estetiği taleplerinin çok fazla olduğunu belirterek, “Bunun yanı sıra meme büyütme, liposuction yani yağ aldırma, bel ve bacak inceltme, Hollywood yanağı denilen yanak inceltme, göz çevresi estetiği ve alın daraltma talepleri oluyor. Bu arada, botoks, dolgu gibi cerrahi olmayan estetik uygulama talepleri de oldukça fazla” diye konuştu.

Gençlerdeki güzellik takıntısı endişe veriyor! Estetik cerrahi yaşı 15’e düştü

18 YAŞINDAN ÖNCE YAPILMAMALI

Kaza, travma gibi mecburiyetler yoksa hiçbir estetik girişimin, henüz anatomik gelişimini tamamlamamış olan 18 yaşın altındaki gençlere yapılmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Demirdöver, bu dönemde gerçekleştirilecek her türlü cerrahi girişimin sonucunda hastada olumsuz etkilerin ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu. Genç yaşta yapılan estetik girişimlerin yüzün doğal gelişim sürecini bozacağını ve ileri yaşlarda daha büyük estetik problemlere yol açacağını belirten Prof. Dr. Demirdöver, gençlerin en çok talep ettikleri estetik girişimlerin muhtemel sonuçları ile ilgili şunları söyledi: 

BU AMELİYATLARDAN UZAK DURUN

“Henüz kemik gelişimi tamamlanmadan yapılan burun ameliyat sonrasında burnun büyümesi durabilir ve gelişimi tamamlandığında yüzüne göre küçük bir burnu olabilir;  burun sırtında kemik çıkıntılar oluşabilir. Meme ameliyatlarında meme gelişimi durabilir ya da süt kanallarının gelişimi etkilenebilir. Yüz iskeleti ve yumuşak doku örtüsü tam oturmadan yapılan dolgu uygulamalarında simetri problemleri ortaya çıkabilir. Yüz oturmadan yapılan bişektomi yani yanak inceltme ameliyatında erişkin dönemde erken sarkmalar oluşabilir. Badem göz, kaş kaldırma gibi göz çevresi estetiğinde geç dönemde sonuçlardan memnun olmama gibi durumlarla karşılaşılabilir. Bu nedenle, gençlerin estetik ameliyatlar için en azından 18 yaşını doldurmalarını öneriyoruz.”

UYGULAMALAR YANILTIYOR

Sosyal medya uygulamalarında bel inceltme, göz büyütme, daha uzun görünme, dolgun dudak, parlak cilt gibi düzeltmelerin bir hareketle kolayca yapılması estetik operasyonları da hafife almaya ve bu kadar kolay yapılabileceği oluşturuyor. Yüzde ve bedende yapılan dijital değişikliklerin bu kadar kolay ve hızlı olmasının ameliyathanede de işlerin kolay ve hızlı olacağı algısı oluşturduğuna işaret eden Prof. Dr. Demirdöver “Ameliyat sonrasında da uzun bir iyileşme dönemi var. Bunlar yokmuş gibi hareket etmek ne yazık ki gerçeklerle pek bağdaşmıyor. Her ameliyatın pek çok risk taşıdığını unutmamak ve buna göre davranmak gerekir” dedi.

ANNE BABALAR NE YAPMALI?

Prof. Dr. Demirdöver: Anne babaların öncelikle çocuklarını dinlemelerini, bunun için zaman ayırmalarını, isteklerinin ne kadar gerçekçi olduğunu irdelemelerini ve bu konuda son olarak işin uzmanından, plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahlardan 
görüş almalarını önerebiliriz.

AMELİYATTAN ÖNCE PSİKOLOG DESTEĞİ ŞART

Ergenlik döneminde kişilerin kendi bedenlerinin güzelliğine yoğunlaştığını söyleyen Prof. Dr. Cenk Demirdöver “Ergenlik dönemi yüz ve vücut hatlarının henüz oturmadığı hatta gencin çocukluktan çıkıp biraz çirkinleştiği bir dönem. Bu çocuklar vücutlarındaki belli noktaların fiziki özelliklerini takıntı hâline getirip bedensel kusurlarını örtmek için estetiği çözüm olarak görüyorlar. Bu konuda anne-babalar üzerinde ciddi baskılar kuruyor ve aileleriyle bizim karşımıza geliyorlar. Görselliğin ön planda olduğu sosyal medya da özellikle bu yaş grubundan insanları çok daha fazla etkiliyor. Burnunda hiçbir şekil bozukluğu olmayan bir ergen, sadece arkadaşları burun ameliyatı oldu diye ameliyatı olmak isteyebiliyor. Kişilerin yaşadıkları streslerin ya da psikolojik travmaların çözümünü estetik ameliyatlarda araması ameliyat sonucu ne kadar iyi olura olsun hastanın memnun olmaması ile sonuçlanabilir. Estetik operasyonların ergenlikten sonraya bırakılmasının kişiliğin oturması açısından önemlidir. Gerekirse psikolojik destek de alınmalıdır” dedi. ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...