Gazze'deki sağlık hizmetleri I. Dünya Savaşı'ndan kötü durumda

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Gazze'deki sağlık hizmetleri I. Dünya Savaşı'ndan kötü durumda

SAĞLIK Haberleri  / HABER MERKEZİ

Batı’nın sessizliğini koruduğu Filistin-İsrail savaşında hastanelerin hedefte olması, sağlık hizmetlerini imkânsız hâle getiriyor. Uzmanlar, mum ışığında ve anestezisiz yapılan ameliyatların, Gazze halkını yüz yıl öncesinin şartlarına götürdüğünü söylüyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları devam ederken, şehirdeki imkânsızlıklar yüzünden sağlık hizmetleri durma noktasına geldi. İsrail’in hastane binalarını hedef aldığı saldırılar yanında şehirdeki su, elektrik kesintileri sağlık hizmetlerini verilemez duruma getiriyor. Gazze’deki sağlık hizmetleri ortamını değerlendiren Türkiye Acil Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Serkan Yılmaz, Gazze’de insan sağlığı ile örtüşen hiçbir durum olmadığını belirterek, “Oradaki doktorlar Birinci Dünya Savaşı’ndan bile daha kötü bir ortamda hizmet vermeye çalışıyor. Böylesi insanlık dışı muamele, dünya tarihinde hiçbir halka reva görülmemiştir” dedi.

SU VE ELEKTRİK YOKSA SAĞLIK HİZMETİ YOK

Hastane ve sağlık hizmetlerinin verilmesi için su ve elektriğin en önemli iki unsur olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, “Yaşananlar insan sağlığı ve onuru ile örtüşen bir durumda değil. En son haberler Gazze içindeki hastane ve sağlık merkezlerinin devre dışı kalmak üzere olduğunu gösteriyor. Üstüne üstlük  bombalanan hastaneler var. Su yok, elektrik yok. Böyle bir ortamda, cerrahi temizlik, antisepsi kurallarına uymak mümkün olmaz. Böyle bir ortamda bir yarayı temizlemek onu dikebilmek bile çok büyük bir problemdir. Kaldı ki savaş cerrahisi yapılmaya çalışılıyor. En basitinden söylüyorum; elimizde bir kesik olsa bu yaraya antibiyotik vermemiz, tentürdiyot basmamız, onu yıkamak kadar etkili değildir. Su olmaksızın bunları yapabilmek mümkün değildir” diye anlattı. 

SİRKE DOKUYA ZARAR VERİR MUM IŞIĞINDA AMELİYAT OLMAZ

Sosyal medyada Gazze’deki bir doktorun paylaştığı ve ameliyat sırasında enfeksiyonlara karşı korumayı sirke ile yaptıklarına ilişkin paylaşım, şehirdeki yokluğu gösteren en önemli simge hâline geldi. Sirkenin ameliyatta kullanılıp kullanılamayacağını sorduğumuz Prof. Dr. Serkan Yılmaz, “Sirke bir asit. Ortamdaki mikroorganizmaları temizler ancak dokuya da zarar verir.  Muhtemelen cerrahi aletlerin temizlenmesi için kullanılmıştır” dedi.

Gazze'deki sağlık hizmetleri I. Dünya Savaşı'ndan kötü durumda

İNSANLIĞIN KARŞILAŞMAMASI GEREKEN ACI MANZARALAR

 Şu anda Gazze’de savaş cerrahisinden de kötü bir ortamın bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Yılmaz, “Savaş cerrahisinde bile hastaların enfeksiyon kapmaması için güvenli cerrahi konusunda tedbirler alınır. Oysa bugün Gazze’de çok eski dönemlerde hatta Birinci Dünya Savaşı’ndan da öncesi dönemlerde karşılaşılaşılan bir durumla karşı karşıyayız. Şu anda oradaki cerrahların sadece elleri ve ellerinde bazı aletleri var.  Ağrı kesmek, hastayı anestezide tutmak gibi şeyler olmaksızın sadece ve sadece hayat kurtarıcı işler yapılıyor. Mesela eli yaralanmış ve kesilmek zorunda kalan kişiye anestezi yapılamıyor. 21. Yüzyılda insanlığın asla karşılaşmaması gereken sahneler” diye konuştu.

DİYALİZ HASTALARI DA RİSK ALTINDA

Suyun sağlık hizmetindeki tüm destek sistemlerinin çalışması için de gerekli olduğuna işaret eden Prof. Dr. Yılmaz, “Mesela su olmadan diyaliz yapılamaz. Su olmadan biyokimya laboratuvarları çalışamaz. Zaten elektriğin olmadığı bir yerde görüntüleme laboratuvarlarının, röntgenin çalışması da mümkün değil” dedi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...