Kalıcı ojelerde gizli tehlike: Tırnaktaki enfeksiyon kemiğe iniyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Kalıcı ojelerde gizli tehlike: Tırnaktaki enfeksiyon kemiğe iniyor

Sağlık Haberleri  / HABER MERKEZİ

Kalıcı ojelerdeki gizli tehlikeye dikkat çeken uzmanlar, tırnakta oluşan enfeksiyonun kemiğe kadar inebildiğini belirttiler. Öte yandan kalıcı oje kemik ve kemik iltihabına sebep olabiliyor, alerji oluşumunu tetikliyor. Kurutmak için kullanılan cihaz ise cilt sağlığını tehdit ediyor.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Renkleri ve desenleri oldukça ilgi gören kalıcı oje uygulaması, özellikle yaz aylarında daha çok arttı. Hızlı kuruma, uzun süreli kullanım ve tırnakların uzun süre bakımlı gözükmesini sağlaması sebebiyle birçok kişi tarafından sıkça tercih ediliyor.

Manikür ya da pedikür uygulaması sonrası özel kimyasal içerikli jel ojelerin ultraviyole (UV) veya LED ışıklı cihazlar yardımıyla kurutulmasıyla uygulanıyor. Böylelikle klasik oje uygulamalarına göre daha dayanıklı, uzun ömürlü bir kullanım sağlıyor. Ancak kalıcı oje işlemi tırnak yapısı, cilt hatta kemik sağlığı üzerinde ciddi problemlere de yol açabiliyor.

Dermatoloji Uzmanı Uz. Dr. Didem Kazan, kalıcı oje sonrası en sık görülen şikayetlerin başında tırnakta dalgalanmalar ve tırnak yapısında incelme olduğunu belirtirken, tırnakta oluşabilecek bir enfeksiyonun kemiğe kadar ilerleyerek daha riskli durumları beraberinde getirebileceğine söyledi.

KEMİK İLTİHABINA YOL AÇABİLİYOR

"Kalıcı oje uygulama ve çıkarma aşamalarında tırnak yüzeyine yapılan cihaz ile törpüleme işlemi, tırnak yüzeyini tahrip ediyor" diyen Kazan şu ifadeleri kullandı: "Yapılan bu yoğun manikür işlemi ve tırnak etlerinin kesilmesi, tırnak yüzeyinde dalgalanmalara, bozulmalara, şekil ve renk değişikliklerine sebep olabiliyor. Bu durum bakteri, mantar gibi ikincil enfeksiyonlara ve ayak tırnaklarında başta olmak üzere tırnak batmalarına da yol açabiliyor.

Nadir olmakla birlikte diyabet hastaları başta olmak üzere ek sistemik hastalığı olan kişilerde bu enfeksiyonlar, kemik dokuya kadar inebiliyor ve osteomyelite (kemik iltihabı) sebep oluyor."

TIRNAK KENARINDA BENİ OLANLAR BU İŞLEMDEN KAÇINMALI

Jel oje içeriğinde bulunan çeşitli kimyasal maddelere karşı alerjik ya da irritan (tahriş edici) egzama gelişebildiğini kaydeden Didem Kazan, "Ojenin kuruması sırasında kullanılan cihazdaki UV maruziyeti de ciltte kuruluk ve lekelenmeye yol açabiliyor. Bu cihazların kısa süreli UV maruziyeti oluşturması sebebiyle işleme bağlı kanser gelişimi tartışmalı bir konu olmakla birlikte özellikle kendisinde veya ailesinde cilt kanseri öyküsü bulunan hastaların bu konuda oldukça dikkatli olması gerekiyor" dedi.

Tırnak kenarı veya altında beni (nevüs) bulunan hastaların mümkünse bu işlemden kaçınması gerektiğini söyleyen Kazan, "Güneş koruyucu kremler leke oluşumunu engellemek açısından oldukça önemli. Bu nedenle eğer işlemin uygulamasına karar verildiyse uygulama öncesi mutlaka güneş koruyucu kullanılmalı" diye konuştu.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...