Koronavirüsün beyin hücreleriyle birleşebildiği ortaya çıktı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Koronavirüsün beyin hücreleriyle birleşebildiği ortaya çıktı

SAĞLIK Haberleri

Yeni bir bilimsel çalışmaya göre, SARS-CoV-2 (koronavirüs) enfeksiyonu beyin hücreleriyle birleşebiliyor ve sonucunda kronik nörolojik semptomlara yol açan hastalıklara yol açabiliyor.

Bilim insanları, SARS-CoV-2 virüsünün beyin hücreleriyle birleşebildiğini ve bundan kaynaklı olarak kronik nörolojik semptomlara yol açan sağlık sorunlarına yol açabildiğini buldu. COVID-19'a neden olan SARS-CoV-2 virüsü, uzun COVID geçiren kişilerin beyinlerinde tespit edilmişti. Science Advances dergisinde yayımlanan yeni çalışmada bilim insanları, SARS-CoV-2'nin sinir sisteminin işlevini nasıl değiştirdiğini araştırdı.

Avusturalyalı bilim insanları, COVID-19 virüsünün beyin dokusuna adaptasyonla kronik sinir sistemi hastalıklarıyla sonuçlanacak nörobiyolojik belirtilere sebep olduğunu kanıtladı. Anadolu Ajansı'nın aktardığı bilgilere göre, Avusturalya’da Queensland Üniversitesinden araştırmacılar, COVID-19 virüsünün beyindeki nöron ve glia hücrelerinin zarlarından füzyonla geçebildiğini ortaya koydu. 

Yapılan deneylerde, laboratuvar ortamında elde edilen fare ve insan beyin kültürleri yeşil floresan protein (GFP) ile işaretledikten sonra COVID-19 virüsü (SARS-CoV-2) ile enfekte edildi. Virüsün nöron ve glia hücrelerinin zarlarından füzyonla geçebildiği ve hücreler arası bağlar kurduğu gözlemlendi.

NÖRAL FÜZYON

Araştırmacılardan Martinez-Marmol, literatürdeki genel kanının, bir virüs beyne girdiğinde ya hücre ölümü gerçekleşir ya da enfeksiyon gözlemlenebilir şeklinde iki ihtimal olduğunu ifade ederek, "Ancak üçüncü bir ihtimali kanıtladık. Bu da nöral füzyon." açıklamasında bulundu.

Queensland Üniversitesinden Profesör Massimo Hilliard ise, nöronların rolünü mutfak ve banyodaki anahtarları ışıklara bağlayan kablolara benzetiyor. Hilliard, "Füzyon gerçekleştiğinde, her bir anahtar ya mutfak ve banyo ışıklarını aynı anda ya da hiçbirini yakmaz. İki bağımsız devre için kötü haber." diyor. 

Araştırmacılar, keşfin viral bir enfeksiyondan sonra kalıcı nörolojik etkiler için potansiyel bir açıklama sunduğunu söyledi. Ekip, COVID-19’un davranışını anlamanın, sinir sistemine saldıran HIV, kuduz, kızamık, Zika ve diğer virüslerin de nöropatolojisini ve işleyişini anlamada önemli bir adım olduğunu belirtiyor.

(Kaynak: Anadolu Ajansı, Hindustan Times) 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...