Pandemi hastaneleri ‘normal’e döndü

- Güncelleme:
Pandemi hastaneleri ‘normal’e döndü

Sağlık Haberleri

Türkiye’de Covid-19 salgını ile mücadele için hizmete açılan Yeşilköy’deki Prof. Dr. Murat Dilmener ve Sancaktepe’deki Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi, vakaların düşmesiyle birlikte ağırlıklı olarak sağlığın özellikli alanlarında hizmet vermeye başladı.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Salgın döneminde Covid-19’la mücadele için 45 günde yapımı tamamlanarak İstanbul’un iki yakasında hizmete giren ve pandemi sırasında önemli görevler üstlenen Acil Durum Hastaneleri, pandeminin sona ermesi üzerine şu anda İstanbul’un sağlık yükünü omuzluyor.  Covid-19 hastalarının azalması üzerine Covid dışı hastalıkların teşhis ve tedavisi üzerine yoğunlaşan acil durum hastanelerinde açılan genel ve özellikli servisler her gün binlerce kişiye hizmet veriyor. Anadolu Yakası’nın en büyük palyatif bakım merkezi ve İstanbul’un tek çocuk palyatif merkezi bu hastanelerde bulunuyor.    

Pandemi hastaneleri ‘normal’e döndü

COVID-19 HASTASI AZALDI

Acil durum hastaneleri Covid-19’la mücadeleye destek amacıyla kurulduğu için hâlen Covid hizmetinin devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu “Bu kış Covid artar mı diye çekinceler vardı ama çok şükür ki, böyle bir artış olmadı. Bizim hastanemize günlük 10 civarında hasta yatıyor. Bir o kadar da çıkıyor böyle denge sağlanıyor. Covid yoğun bakımında 30, servislerde ise 70 tane Covid-19 hastası var. Birçok hastane yoğun bakımdan çıktı ama bizim acil durum hastanesi olmamız sebebiyle bizde hâlâ hasta var” dedi. 

COVID DIŞI HASTALARI DA BEKLİYORUZ

Kuruluşu itibarıyla daha çok yatan hastalara hizmet verecek şekilde düzenlenen hastanede Covid vakalarının azalmasıyla birlikte Covid dışı hastalara hizmet veren yeni poliklinik alanları oluşturulduğunu belirten Doç. Dr. Tanoğlu “Toplamda 112 yoğun bakım yatağının 25-30’u hâlen Covid yoğun bakım olarak kullanılıyor. Bunun dışında kalanlar Covid dışı yoğun bakım ve yenidoğan yoğun bakım hizmeti veriyoruz. Ayrıca Feriha Öz’de ikinci bir dâhiliye servisi, enfeksiyon hastalıkları ve göğüs hastalık servislerimiz var. Yakın zamanda nörolojiye ikinci bir servis açıldı. Bir ayaktan gelişmiş kemoterapi ünitemiz, plastik cerrahi servisimiz ve ikinci bir kalp damar cerrahisi servisimiz var. Şu anda ağırlıklı olarak Covid dışı hastalara bakıyoruz. Ancak burası toplumda pandemi hastanesi olarak tanındığı için, diğer branşlarda hizmet verdiği fazla bilinmiyor. Bu yanlış inanışı kırmak gerek” diye konuştu. 

Pandemi hastaneleri ‘normal’e döndü

YANIK ÜNİTESİ AÇILDI

Gittikçe genişleyen bir yelpazede hizmet verilmeye başlandığına dikkat çeken Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu “Anadolu Yakası’nın en gelişmiş palyatif bakım ünitesi bizim hastanemizde bulunuyor. 60 yataklı ünite tamamen dolu. Hastanemizde bir diyaliz ünitesi var. Ayrıca yine büyük bir ihtiyaca cevap veren yanık ünitesi de açıldı. Dâhiliye, enfeksiyon hastalıkları, KBB, fizik tedavi, geriatri, psikiyatri, göğüs hastalıkları, psikoloğun hizmet verdiği bir poliklinik de var” dedi.

İSTANBUL’UN TEK ÇOCUK PALYATİF BAKIM ÜNİTESİ

Acil durum hastaneleri, diğer eğitim araştırma hastanelerinde bulunan bölümlerin yanında diğerlerinde bulunmayan özellikli bölümlerle de hizmet veriyor. Bunlardan biri de temmuz ayında Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’nde hizmete açılan ve İstanbul’daki tek yer olma özelliğini taşıyan 30 yataklı çocuk palyatif bakım servisi. Uzun süre tıbbi tedavi olmak zorunda olan ancak evde bakılamayan çocukların yatırıldığı bu servis önemli bir ihtiyaca cevap veriyor. Hastanede 60 yataklı bir erişkin palyatif bakım ünitesi ile yataklı kronik yara bakım servisi de bulunuyor.

Pandemi hastaneleri ‘normal’e döndü

Covid hasta başvuruları ve yatan hasta sayısının çok az olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gökhan Tolga Adaş, hastanenin sağlık hizmetlerinin ağırlıklı olarak Covid dışı hastalıkların teşhis ve tedavisine yöneldiğini belirterek “Toplamda üç Covid servisinde 39 hasta yatıyor. Bu dönem solunum yolu hastalıkları ağırlıkta olduğundan Covid dışı solunum yolu hastalıkları için iki tane ek göğüs hastalıkları servisi açtık. Hastanemiz normal bir eğitim araştırma hastanesi gibi çalışıyor. Başvuruların çocuğu rinovirüsler ve influenza virüslerinin yol açtığı hastalıklarla ilgili yapılıyor. İçinde bulunduğumuz salgında en çok etkilenenlerden biri de çocuklar olduğu için çocuk acillerde yoğunluk var.  Ayrıca Covid dışı enfeksiyon servisimiz de var. Girişimsel radyoloji bölümümüzde hem nöroradyoloji hem de anjiyografik çekimler yapılabiliyor. Bunların yanında Covid dışındaki hastalıklara bakmak için çocuk cerrahi, göz, kadın doğum, dâhiliye, plastik cerrahi branş poliklinikleri, uyku laboratuvarı, endoskopi birimi açıldı. Girişimsel radyoloji bölümlerimizle de hizmet veriyoruz. Bölgenin bütün PCR tahlilleri bizim hastanemizde yapılıyor” diye konuştu. 

SAĞLIK TURİZMİ 2023'E

Yapımı sırasında pandemiden sonra sağlık turizmi için de kullanılması hedefini taşıyan acil durum hastaneleri, henüz beklenen yabancı hasta potansiyeline ulaşamadı. Sağlık Bakanlığının acil durum hastanelerine yönelik sağlık turizmi çalışmalarını yeni bir boyuta taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Adaş, bu konu ile ilgili bir çalışma başlatıldığını, sonuçlarının 2023’te görüleceğini ve yabancı hasta sayısının artacağını vurguladı. Prof. Dr. Adaş, acil durum hastanelerinin gerektiğinde bir gün içinde tekrar asıl görevlerine geri dönebilecek özelliğe de sahip olduğunu sözlerine ekledi.

LİTERATÜRE GEÇTİ PANDEMİ BİTTİ, İŞ BİTMEDİ

Acil durum hastanelerinin dünyadaki benzer örneklerinden farklı olarak kalıcı şekilde inşa edildiğini söyleyen Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Tolga Adaş “Yurt dışında bu hastaneler işlevi bittikten sonra kapatılıyor ya da başka bir yapıya dönüştürülüyor. Biz de ise afet ve salgın hastalık durumlarında kullanılmak üzere çok yönlü olarak inşa edilen acil durum hastaneleri bir eğitim araştırma hastanesine bağlandı. Şu anda birçok branşta hizmet veren normal birer hastane gibi çalışıyor” dedi.  Türkiye’deki Acil durum hastanelerinin dünyaya örnek olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Adaş, bu hastanelerin Covid ve sonrası dönemdeki fonksiyonlarının tıp literatürüne geçtiğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...