Strep A bakterisi Türkiye'de! İstanbul, Ankara ve İzmir'de tespit edildi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Strep A bakterisi Türkiye'de! İstanbul, Ankara ve İzmir'de tespit edildi

Sağlık Haberleri

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte grip ve solunum yolu hastalığı 'influenza' ve solunum yolları enfeksiyonu 'RSV' ile mücadele eden Türkiye, yeni bir tehdit ile karşı karşıya geldi. İngiltere’de 10 çocuğun ölümüne sebep olan Strep A bakterisi İstanbul, Ankara ve İzmir’de görüldü.

ESMA ALTIN'IN HABERİ

Kışla birlikte grip ve RSV ile mücadele eden Türkiye, yeni bir tehdit ile karşı karşıya geldi. İngiltere'de 10 çocuğun ölümüne sebep olan Strep A, İstanbul, Ankara ve İzmir’de görüldü. Pandemi döneminde bağışıklıkları yeteri kadar güçlenmeyen çocuklar Strep A bakterisine de karşı savunmasız hâle geldi. Uzmanlar, Strep A bakterisinin beraberinde başka hastalık risklerini de barındırdığına yönelik uyarıyor.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Mine Işık Arıgün, boğaz ağrısından, impetigo (deri enfeksiyonu) ve kızıl ateşe kadar çeşitli hastalıklara neden olan Strep A bakterisi hakkında bilgi verdi. Arıgün, “Strep A, boğazda ve deride görülebilecek bir bakteri. İnsanlar bu bakteriyi, yakın temas, öksürük ve hapşırma yoluyla alabiliyor. Pek çok insan bakteriyi farkında olmadan zararsız bir şekilde taşıyabiliyor. Ancak bu hasta olabilecek diğer kişilere bulaştırmasında bir engel değil. A grubu strep bakterilerine maruz kalan birinin strep boğazına veya kızıl hastalığına yakalanması genellikle 2 ila 5 gün sürüyor” dedi.

YÜKSEK ATEŞLE SEYREDİYOR, MENEJİT RİSKİNİ ARTIYOR

Covid-19 pandemisi sonrası artan mevsimsel enfeksiyon hastalıklarının en çok çocukları olumsuz etkilediğini kaydeden Arıgün, şunları söyledi:

“Bu kış, çocuk aciller, çocuk hastalıkları servisleri ve yoğun bakımlar, viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle mevsiminden önce dolmaya başladı. Pandemiden sonra ilk kez maskesiz geçirilen bu kış, en çok çocuklar hastalanıyor.”

Yüksek ateşle seyreden Strep A bakterisinin menenjit riskine dikkat çeken Mine Işık Arıgün, menenjit etkenlerinin de damlacık yoluyla veya solunum salgılarıyla bulaşabildiğini belirtti.  Arıgün, “Ülkemizdeki başarılı aşılama programları sayesinde bakteriyel menenjit vakaları neredeyse hiç görülmezken, ne yazık ki şu anda aşıyla önlenebilir Hib (Haemophilus influenzae tip b) menenjiti veya Strep A bakterisine bağlı menenjitler de görülmeye başladı” ifadelerini kullandı. Hib menenjitin genellikle ağır seyreden ve beyin zarı ve akciğer enfeksiyonuna yol açan bulaşıcı bir hastalık olduğunu söyleyen Argün,  5 yaş altı çocuklar için büyük risk oluşturduğunu kaydetti.

ÖLÜMCÜL SONUÇLAR DOĞABİLİR

Strep A bakterisinin beraberinde bazı hastalıklara sebebiyet verdiği ve bunlar içinde ölümcül sonuçların doğabileceğine vurgu yapan Arıgün, “Strep A nadir de olsa, invaziv Grup A strep (iGAS) olarak bilinen A grubu streptokoksik enfeksiyona yol açabilir. Yine nekrotizan fasit (derin doku enfeksiyonu) ve toksik şok sendromu tablolarına da sebebiyet verebilir. Bunlar, ölümcül bir sonuç doğurabilir” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...