Taşınabilen bir bakteri! Strep A, Türkiye’de çok yaygın

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Taşınabilen bir bakteri! Strep A, Türkiye’de çok yaygın

Sağlık Haberleri

İngiltere'yi alarma geçiren 'Strep A' bakterisinin aslında Beta bakterisi olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, en yaygın etkisi bademcik iltihabı olduğunu ve erken tedavi edilmezse kaslara yayılabileceğini açıkladı. Prof. Dr. Ceyhan, kaslarda tahribata neden olan Strep A'nın yüzde 50’ye varan ölümlere yol açacağını belirtti.

ESMA ALTIN'IN HABERİ

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, İngiltere’de 5’i 10 yaşından küçük 6 çocuğun ölümüne neden olan Strep A bakterisiyle ilgili merak edilenleri gazetemize değerlendirdi. Ceyhan, Strep A bakterisinin aslında halk arasında bilinen ve ülkemizde de sıkça görülen Beta bakterisi olduğunu söyledi.

BADEMCİK İLTİHABI YAPAN TEK BAKTERİ

Yapılan çalışmalara göre bu bakterinin ülkemizde İngiltere’ye göre daha yaygın olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ceyhan, bakterinin neden olduğu hastalıklar hakkında bilgi verdi. Ceyhan “Beta, genellikle bademcik, kulak iltihabı ve zatürre yapar. Ama bazı hastalıkların nedenleri arasında ilk sıradadır. Örneğin, bademcik iltihabı yapan tek bakteridir. Bir diğer etkisi de deride enfeksiyona neden olması. Deride yara yapar. Bu da, Türkiye’de çok yaygındır” dedi.

DERİDEN BULAŞ AĞIR TABLOLARA NEDEN OLABİLİR

Bu bakterinin, ölüme yol açabilecek ağır bir enfeksiyon yapabilmesi için toksin salgılaması gerektiğini ve bunu yaptığı zaman ağır tablolarla karşı karşıya gelindiğine dikkat çeken Ceyhan, “Deriden girdiği zaman toksine bağlı şok tablosu ortaya çıkar. Bu oldukça ağır bir tablodur ve ölüm oranı oldukça yüksektir. Bazen de kasların etrafını saran zarda tahribata yol açar ve erken müdahale edilmezse kaslara yayılır. Bunun sonucunda da kaslarda tahribata neden olarak vücuda yayılır. Burada da ölüm oranı, eğer geç kalınmışsa yüzde 50’ye kadar yükselebiliyor” diye konuştu.

Taşınabilen bir bakteri! Strep A, Türkiye’de çok yaygın

TAŞINABİLEN BİR BAKTERİ

“Bademcik iltihabı sonrası boğazdan kültür alınan ve Beta mikrobu olduğu tespit edilen bir rahatsızlıkta invaziv enfeksiyon gelişme ihtimali çok az” diyen Ceyhan, “Bu nedenle, aileler telaşlanmasınlar. 20 kişilik bir sınıfta kültür tahlili yapsak, şu anda 3 ila 5’inde Beta çıkar. Çünkü taşınabilen bir bakteri. Taşıyıcı da çok” ifadelerini kullandı.

KALP ROMATİZMASI VE NEFRİTİN EN SIK NEDENİ

Bademcik iltihabının kendi kendine iyileşir vaziyete bırakılmasının, kalp romatizması ve nefrite (böbrek iltihabı) yol açtığını belirten Ceyhan,  “Beta, bu hastalıkların en sık görülen nedeni. Zamanında tedavi edilmezse boğazdaki enfeksiyon ateşli eklem romatizmasına da yol açabilir. Bundan dolayı, mutlaka bir kültür tahlili yaparak değerlendirmek lazım” açıklamasını yaptı.

KÜLTÜR TAHLİLİ YAPILMADAN ANTİBİYOTİK TEDAVİSİNE BAŞLANMAMALI

Kültür almadan direkt antibiyotik tedavisine başlamanın çok yanlış bir uygulama olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Ceyhan şunları söyledi: “Kişi öncelikle taşıyıcı mı, tespit edilmeli. Taşıyıcı olanlar antibiyotikle tedavi edilemez. Çünkü antibiyotikler çoğalma fazına engel olacak şekilde tedavi eder. Oysa bu taşıyıcılarda söz konusu bakteri çoğalmadan boğazda öylece durur. Ayrıca gereksiz antibiyotik kullanımına ve dirence neden olur.”

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...