Tıp dünyasında çığır açan gelişme: Meme kanseri aşısı geliyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Tıp dünyasında çığır açan gelişme: Meme kanseri aşısı geliyor

SAĞLIK Haberleri

Bilim insanları, en yaygın kanser türlerinden olan meme kanserine çare bulmaya çok yakın. Klinik bir çalışmada araştırmacılar, geliştirmek üzere oldukları meme kanseri aşısının umut verici olduğunu ortaya koydu. Çalışmaya göre 5 yıl içinde bu aşı piyasaya sürülebilir.

Vücudu meme kanseriyle savaşacak şekilde eğitmeyi amaçlayan deneysel bir aşı, klinik denemelerin ilk aşamasını geçti. Bu aşının meme kanserine karşı bir çözüm olabileceği açıklandı. Araştırmacılar, meme kanseri aşısının, diğer kanser aşılarından daha önce piyasaya sürülebileceğini söyledi.

Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları tarafından geliştirilmeye devam edilen meme kanseri aşısı, 2023 Gizmodo Bilim Fuarı’nda tanıtıldı. Washington Üniversitesi Kanser Aşısı Enstitüsü Müdürü olan çalışmanın lideri Nora Disis, önümüzdeki beş yıl içinde meme kanseri aşısının çıkabileceğini açıkladı.

MEME KANSERİ AŞISI NEDİR?

Faz 1 denemelerinde, ileri evre meme kanseri olan 66 kadına farklı dozlarda meme kanseri aşısı yapıldı. Aşı yapılan tüm kadınlar daha önce kanser tedavisi görmüştü, bu nedenle hastalığın yayılımı ya durmuş ya da hafiflemişti. Ayrıca hepsinde kanserin yeniden nüksetme (ortaya çıkma) riski yüksekti.

Aşı, meme kanserlerinin yaklaşık yüzde 30'uyla ilişkili olan ve HER2 adı verilen protein türüne karşı bir bağışıklık tepkisi ortaya çıkarmak üzere geliştirilmiştir. Protein birçok hücre tipinde bulunur ancak bazı agresif meme kanseri hücreleri, normal hücrelere kıyasla yüz kat daha fazla HER2 üretir.

HER2-pozitif meme kanserlerinin tedaviden sonra tekrarlama ihtimali daha yüksek olsa da, bağışıklık sisteminin öldürücü hücreleri tarafından fark edilebilir. Bunu dikkate alan araştırmacılar, aşının vücutta daha fazla HER2 yapmasını sağlayarak, bağışıklık sistemini kansere saldırması için eğitmeye çalışıyor.

MEME KANSERİ AŞISINDA UMUT VEREN SONUÇ

Araştırmaya göre, meme kanseri aşısı olan kadınların yüzde 80'i on yıllık çalışma döneminde hayatta kaldı. Bu, kanser türleri için beklenen yüzde 50'lik beş yıllık sağkalım oranının oldukça üzerinde.

Faz 1 güvenlik denemesi, bir tedavinin işe yarayıp yaramadığını tam olarak kanıtlamasa da bilim insanları bu sonuçların umut verici olduğunu söyledi.

Şimdi, aşının ne kadar etkili olduğunu ölçmek için bilim insanları Faz II denemelerine devam ediyor. Ekip ayrıca meme kanseriyle savaşması amaçlanan diğer iki aşı adayını da test ediyor. Öte yandan, bilim insanları, yumurtalık, kolon, akciğer, mesane ve prostat kanserlerine karşı da aşılar geliştiriyor.

(Insider)

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...