Çağın hastalığı giderek artıyor: Yılda 10 milyon insan kanserden ölüyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Çağın hastalığı giderek artıyor: Yılda 10 milyon insan kanserden ölüyor

Sağlık Haberleri

Bugün 4 Şubat Dünya Kanser Günü... Sigara, alkol, sağlıksız hayat gibi sebeplerle her sene 20 milyona yakın insan kanser oluyor. Ülkemiz için de tablo karanlık. Prof. Dr. Sevin Başer “Günümüz şartlarında kanserlerin yüzde 30-50’ye yakını risk faktörlerinden korunarak önlenebilir” dedi.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre kanser, kalp ve damar hastalıklarından sonra dünyada ikinci ölüm sebebi... Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün son verilerine bakıldığında ise kanser riski Türkiye’de dünya ortalamasının üstünde. Ülkemizde 2017 yılında yaşa standardize edilmiş kanser hızı erkeklerde 100 bin kişide 259 iken kadınlarda ise 187 olarak hesaplanıyor. Yani yılda ortalama 180 bin kişi kansere yakalanıyor.

TÜTÜN CİĞERDEN VURUYOR

Erkeklerde en çok akciğer kanseri görülüyor. Yılda 16 bin kişi, tütün kullanımı yüzünden kanser oluyor. Hastaların yarısından fazlasına kanserin diğer organlara atladığı ileri evrede teşhis konuluyor.

GENÇLER DE RİSK ALTINDA

Kadınlarda ise en çok meme kanserine rastlanıyor. Senede 19 bin kadın meme kanseri oluyor. Obezitenin sebep olduğu kanserler de daha çok kadınları etkiliyor. Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülme sıklığı olarak kolon kanseri üçüncü sırada yer alıyor. Çocukluk çağında lösemi en sık görülen kanser türü. 15-24 yaş grubundaki erkeklerde testis kanseri, kadınlarda da tiroit kanseri ilk sırada yer alıyor.

SAĞLIKSIZ HAYAT BAŞ ETKEN

Türk TORAKS Derneği Torasik Onkoloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Sevin Başer, dünya genelinde 2020’de 19 milyon 292 bin 789 kişiye kanser teşhisi konulduğunu, bu hastalıktan 9 milyon 958 bin 133 kişinin de hayatını kaybettiğini söylüyor. Başer, kanserin, fazla kilo, az meyve sebze tüketme, yetersiz fiziki aktivite, sigara, tütün ve alkol kullanımı ile genetik geçiş gibi faktörlerden kaynaklandığını dile getiriyor. Prof. Dr. Başer “Günümüz şartlarında kanserlerin yüzde 30-50’ye yakını risk faktörlerinden korunarak engellenebilir” diyor.

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...