Güneş'e dokunan NASA aracı, tarihi yolculuktan video gönderdi

Düzenleyen:
Güneş'e dokunan NASA aracı, tarihi yolculuktan video gönderdi

TEKNOLOJİ Haberleri

NASA’nın tarihe geçen uzay aracı Parker Solar Probe, yeni görüntüler gönderdi. Geçtiğimiz hafta Parker Solar Probe, Güneş’e "dokunan" ilk uzay aracı oldu.

Geçtiğimiz hafta tüm dünyada yankı uyandıran bir gelişme yaşandı. ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'na (NASA) ait bir uzay aracı, Güneş'in atmosferine girerek bir ilki başardı. Ancak Güneş koronasına giren Parker Solar Probe, yeni görüntüler gönderdi. NASA da araçtan gelen görüntüleri ve sesini paylaştı. Görüntülere bakıldığında Güneş'in "atmosferinden" Samanyolu’na bakış göze çarpıyor.

IFL Science’ın haberine göre, Parker ilk kez tarih yazmıyor. Zira Güneş'i araştırmakla görevli araç, bu yıl Güneş'e yaklaşarak en yakın insan yapımı nesne oldu. Araç, Güneş’in yüzeyinin 8,5 milyon kilometre uzağına kadar yaklaştı. Ayrıca şimdiye kadarki en hızlı insan yapımı nesne olarak da tarihe geçti. 

GÜNEŞ KORONASI NEDİR?

Peki, Güneş koronası nedir? Güneş, katı bir nesne olmadığı için Güneş’in bitişi ve uzayın başlangıcını net olarak bilemiyoruz. Ancak “korona” Güneş’in atmosferi olarak tanımlanıyor ve yer çekimi ve manyetik alanların Güneş maddesini sınırlandırdığı bölgeyi temsil ediyor. Ayrıca bu noktaya Alfvén kritik yüzeyi de deniliyor.

Güneş'e dokunan NASA aracı, tarihi yolculuktan video gönderdi

Alfvén kritik yüzeyi, Güneş atmosferinin sonunu ve Güneş rüzgarının başlangıcını gösteriyor. Bununla birlikte, bilim insanları şimdiye kadar bu noktanın nerede olduğunu tam olarak bilemiyordu. Tahminler, Güneş'in yüzeyinden 6,9 ila 13,8 milyon kilometre uzakta olduğu yönündeydi. 

28 Nisan 2021'de Parker, Güneş’in yüzeyinden 13 milyon kilometre uzaklıkta, parçacıklar ve manyetik alanlarla karşılaştı. Böylece Alfvén kritik yüzeyini ilk kez geçti ve Güneş atmosferine girmeyi başardı.

PARKER'IN HEDİYESİ SAMANYOLU VİDEOSU 

Güneş sondası saniyede yaklaşık 142 kilometre hızla Güneş'in üst atmosferinden geçerken, Güneş'in yüzeyinden 10,4 milyon kilometreye kadar inen parçacıklar ve manyetik alanlar örnekledi. Ayrıca Parker birçok görüntü kaydetmeyi de başardı ve bilim insanları bu görüntüleri bir videoda birleştirdi. 

YouTube'da paylaşılan videoda Parker’ın Samanyolu'nun, yüksek enerjili parçacıkların ve koronadaki “flamalar” denilen yapıların arkasından hızla geçtiği görülüyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...