Güneş sisteminin en büyüğü! Mars’ta devasa kanyon görüntülendi

Düzenleyen: / Kaynak: DailyMail
Güneş sisteminin en büyüğü! Mars’ta devasa kanyon görüntülendi

TEKNOLOJİ Haberleri  / DailyMail

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Mars Express isimli uzay aracı tarafından çekilen çarpıcı yeni görüntülerde, Kızıl Gezegen’in Valles Marineris kanyonuna ait ayrıntılar gösterildi. Kanyonun 4 bin kilometreden uzun olduğu vurgulandı.

ESA'nın açıklamasına göre Valles Marineris, ABD’deki Büyük Kanyon'dan yaklaşık on kat daha uzun, 20 kat daha geniş ve beş kat daha derin. Bu, Valles Marineris’in 4 bin kilometre uzunluğa, 200 kilometre genişliğe ve 7 kilometre derinliğe sahip olduğu anlamına geliyor. 

Kızıl Gezegen’deki bu devasa kanyonun Norveç'in kuzey ucundan İtalya’nın Sicilya bölgesindeki güney ucuna kadar uzanabileceği belirtiliyor. Yani Avrupa’nın kuzey güney ucunu kapsayacak kadar uzunluğa sahip olduğu vurgulandı. 

Yeni fotoğraflar kanyonun birçok ayrıntısını ortaya koyarken hayranlık uyandırdı. Her biri yaklaşık 900 kilometreden uzun olan lus chasma ve Tithonium Chasma olarak bilinen iki hendek de yeni fotoğraflarla gözler önüne serildi. 

Yükseklik açısından bakıldığında, Alpler'in en yüksek dağı Mont Blanc, Tithonium Chasma'nın içine konulursa cüce gibi kalır. 

Yaklaşık 5 milyon yıl önce Colorado Nehri'nin kayaları aşındırması sonucu oluşan Amerika'daki Büyük Kanyon'un aksine, Kızıl Gezegen'in devasa kanyonunun tektonik plakaların sürüklenmesiyle oluştuğuna inanılıyor.

Tithonium Chasma'nın tepesinde, yakınlardaki bir volkanik bölgeden gelmiş olabilecek koyu renkli bir kum parçası görüntüye renk kontrastı katıyor. Koyu kum tepelerinin yanında ikiye bölünmüş açık tonlu iki höyük göze çarpıyor. Höyüklerin yüzeyleri ise Mars'ın kuvvetli rüzgarları tarafından ciddi şekilde aşınmış. İki büyük höyük arasında daha küçük tümsekler de görülebiliyor.

ESA'nın Mars Express görevi, Mars'ın yüzeyinin görüntülenmesi, minerallerinin haritalanması, atmosferinin bileşiminin ve dolaşımının belirlenmesi ve kabuğunun altını araştırma dahil olmak üzere çok çeşitli bilimsel deneyler yapmak için 2003'ten beri Kızıl Gezegen'in yörüngesinde dolaşıyor.

Bu fotoğraflar da, ESA’nın Mars Express uzay aracında yer alan Yüksek Çözünürlüklü Stereo Kamera (HRSC) ile çekildi ve gerçek renkl' bir görüntü.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: DailyMail
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...