Ölmeden kavga başladı

Ölmeden kavga başladı

GÜNDEM Haberleri

Beyin kanaması geçiren Irak Cumhurbaşkanı Talabani, Almanya'ya tedaviye gitti. "Mam Celal" ölmeden 'yerine kim gelecek' tartışması başladı. Ülkede her kafadan bir ses yükseliyor.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin beyin kanaması geçirmesi tüm dikkatlerin bir defa daha farklı dini ve etnik grubun bulunduğu bu ülkeye çevirdi. Zira "denge adamı" olarak bilinen Talabani'den sonra Irak'ta belirsizliğin hâkim olacağı korkusu var. Onun için şimdiden Talabani'nin yerine kimin veya kimlerin geçebileceğine dair pek çok senaryo konuşuluyor. Oysa Talabani'nin görev süresinin bitmesine henüz bir buçuk yıl var. Ve bu sürenin sonuna kadar Cumhurbaşkanı koltuğunu yeni birisinin seçilme hakkı Kürtlere ait. Tabii Başbakan Nuri El Maliki daha önce varılan uzlaşmaya sadık kalabilirse.
Irak Anayasası'nın 72. maddesine göre her hangi bir nedenden dolayı cumhurbaşkanı 30 gün süre içerisinde görevini yapamaz halde ise onun yerine Meclis yeni bir cumhurbaşkanı seçmek zorunda. Ama hastalık durumu 30 günlük süreye dâhil değil. Öncelikle görevi yardımcısı sürdürmeye devam eder. Fakat sağlık durumu görevini yerine getirmeye imkân sağlamıyorsa o zaman parlamento yeni bir cumhurbaşkanı seçer. Edinilen bilgiye göre şu anda prosedür Celal Talabani için işliyor. Talabani'nin görevini Şii yardımcısı Hudeyr El Huzai yerine getiriyor. Talabani'nin ölmesi veya görevini yapamaz durumda olduğuna ilişkin doktorların vereceği bir raporun ardından parlamento 30 gün içinde yeni bir cumhurbaşkanı seçmek zorunda.
Tedavisi devam eden Talabani'nin yerine kimin geçeceği konusu ise Irak'ta tartışma konusu oldu. Kürtler, Talabani sonrası kimin geleceğini düşünmek bile istemiyor. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Irak Parlamentosunun Kürt milletvekili Feryat Ertuşi, "Mam Celal'in rahatsızlığı Kürtler için hiç güzel olmadı. Onun yerine gelecek isimleri şimdiden konuşmak bile istemiyoruz. Onun bir an önce iyileşip görevinin başına dönmesini umuyoruz" diye konuştu.
Anlaşmaya göre Cumhurbaşkanının Kürtlerden, Başbakanın Şiilerden ve Meclis başkanının Sünni Araplardan seçilmesi gerektiğini hatırlatan Ertuşi, "Talabani'nin görev süresi bitene kadar bu koltukta bir Kürt olacak. 2014 yılının Nisan ayına kadar bu koltuk Kürtlerin hakkıdır" dedi. Ancak Kürtler, Başbakan Nuri El Maliki'nin "şartlar değişti" diyerek anlaşmayı bozmalarından endişe ediyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...