Meteoroloji'den korkutan uyarı, Mevsimler normalleşti mi?

Meteoroloji'den korkutan uyarı, Mevsimler normalleşti mi?

YAŞAM Haberleri

Hava sıcaklığındaki ani değişiklikler normal mi? Başta meteoroloji olmak üzere uzmanlar Türkiye için hangi uyarıları yapıyor, gelecekte ne bekliyor?

Meteoroloji günler önce uyarmıştı, korkulan oldu. Türkiye'nin 3. büyük şehri kâbusu yaşadı. nbsp;Deniz suyu da 78 cm yükselince sokaklar göle döndü. İtfaiye bile yardım çağrısında bulundu. Türkiye'nin neredeyse tamamı hafta sonu yazdan kalma günler yaşarken, dün aniden yağış bastırdı, en çok etkilenen yer ise İzmir oldu. Bu durum, Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş'in nbsp;yaptığı uyarıyı akıllara getirdi. Kötümser senaryolarını hazırlayan Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerini açıklayan Güneş, "2040, 2070 ve 2100 yılları için Türkiye'nin küresel iklim modelleri hazırlandı. Yağış şiddetlerinde bir artış var. Belki bir haftalık yağış, hatta bazen bir aylık yağış 24 saatte veya bir - iki günde düşebilecek" dedi. Peki yakın tarihte ülkemizi ne tür afetler bekliyor? Uzmanlara sorduk, işte cevaplar;Prof. Dr. Orhan Şen (İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi)
Tropik iklime geçiyoruz
Türkiye'de havalar çok sıcaktı. Üzerine soğuk hava geldi. Bu da dolayısıyla yağışları getirdi. Ege bölgesi aşırı yağış almaya devam edecek. Kar yağışı bu hafta yok. Biz buna meteoroloji de cut - off (soğuk ve sıcak havasının birbirini etkilemesi) diyoruz. Bu durum da bir cut - off'tur. Kırıldığı zaman büyük parça bırakır bu da aşırı sağanak yağışa neden olur. 2-3 gün daha Ege'deki yağışlar sürecek. nbsp;İkinci nedeni ise sıcaklıktır. Yukarıdaki soğuk hava aşağıya inmek istiyor, aşağıdaki sıcak hava da yukarıya çıkmak istiyor. Akdeniz'de de durum böyle. Bu alanda sıcaklıklar çok yüksekti Kasım ayına göre. Karadeniz'de deniz suyu 14 derece, Akdeniz ve Ege'de ise 20 dereceydi. Deniz suyu sıcak oldukça aşırı yağışlar beklenmelidir. Bunun dengeye oturması zaman alabilir. Atmosferin dengesini bulması gerekiyor. Türkiye'nin iklimi tropik oluyor. Aralık'ın 15'ine kadar İstanbul ve Ege'ye kar yağmayacaktır. Vatandaşlar ve yetkililer sel baskınlarına karşı dikkatli olmalı. Taşma tehlikesi olan derelerin civarındaki yerleşim alanında yaşayanlar daha dikkatli olmalı.
Fatih Büyükkasapbaşı (Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahminleri Dairesi Başkanı)
Yağışlar anormal artabilir
Bu durumu iklim değişikliğine bağlamak yanlış olur. Biz İzmir'deki yağışın aşırı olacağını pazar günü açıklamıştık. İzmir'e 92 kg yağış düştü. En fazla yağışı Seferihisar aldı. Yağış miktarına 24 saat olarak bakarsak normal bir yağıştır. Ama bu saatlik olarak ele alındığında aşırıdır. Kıyı Ege'deki yağışlar devam edecek. Bugünden itibaren Antalya ve Muğla'nın kıyı kesimlerinde aşırı sağanak yağış bekleniyor. Buralara 100 kg ve üzerine yağış düşecek. Bu ciddi bir yağış olacağını gösteriyor. Antalya ve Muğla'da rüzgarın hızı 60 kilometreyi geçecek. Fırtınaya karşı da vatandaşlar duyarlı olmalı. Lokal sel baskınları olma ihtimali çok yüksek. Perşembe gününden itibaren Batı Karadeniz'in yüksek kesimlerinde kar yağışı bekliyoruz.
Prof. Dr. Cemal Saydam (Hacettepe Üniversitesi Öğretim üyesi)
Havalar hızlı değişiyor
Aşırı yağışın bu kadar çok hasar vermesi ve hayatı olumsuz etkilemesinin sebebi iklim değişikliği değil, alt yapı yetersizliğidir. Ekim ve Kasım ayında Türkiye az yağış aldı. Sorun alt yapıya önem vermememiz. Avrupa'da yağış uyarısı yapıldığında önce kanalizasyonlar temizlenir. Bizde ise yağmur yağar, sel olur, her yer sular altında kalır. Sonra temizlenir. Bundan sonra yağışlar artarak devam edecek. Sorumlu yöneticiler tedbirlerini bir an önce almalı. Kış ayına gireceğimiz için havalar hızlı değişiyor. İzmir'deki durumun iklim değişikliği ile alakası yok. İzmir, yağmur için hazırlık yapmadı.

İzmir Çaresiz Kaldı, DENİZ 78 SANTİM YÜKSELDİ

Meteorolojinin günler önce uyardığı İzmir'i, önceki gece yarısından itibaren etkisi altına alan sağanak yağmur sırasında metrekareye 92 kilogram yağış düştü. İZSU'ya göre, deniz suyu da 78 santimetre yükselince cadde ve sokaklar göle dönüştü, araçlar alt geçitlerde mahsur kaldı. Vatandaşın umudu itfaiye ekipleri de su baskınına maruz kalınca hayat durma noktasına geldi. Kendi derdine düşüp, AKUT'tan yardım isteyen itfaiyeden umudunu kesen İzmirliler, evlerine ve işyerlerine dolan suyu kendi çabaları ile boşaltmaya çalıştı. Şehir içi trafik durma noktasına geldi, metro seferlerine ara verildi.

Oğuzhan Müezzino



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...