HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Koronavirüs hayvanlarda da tespit edilmişti, yetkili isim açıklama yaptı

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Koronavirüs hayvanlarda da tespit edilmişti, yetkili isim açıklama yaptı
Hayvanlarda Koronavirüs, , Haber

YAŞAM Haberleri  / İHA

Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Başkanı Uğur Cengiz Çakır, koronavirüsünün farklı sınıfları olduğunu belirterek, buzağı, kedi ve köpek gibi hayvanlarda sadece bu yıl değil, uzun yıllardır bu hastalığın olduğu gibi aşıların da olduğunu ifade ederek, süreç hakkında açıklamalarda bulundu.

Veteriner hekimler camiası olarak korona virüsüyle yıllardan beri muhatap halinde olduklarını söyleyen Çakır, “Gerek kedi ve köpeklerde gerekse büyükbaş sığırlarda, gerekse koyun keçide korona virüsüne sebep olan çeşitli hastalıklarla mücadele halindeyiz. Bunlarla ilgili aşılarımız elimizde mevcut. Mücadelemizi dört koldan yapıyoruz” dedi.

“ELİMİZDEKİ AŞILARLA BULAŞMAYA DA ENGEL OLMUŞ OLUYORUZ”

Çakır, “Biz bu korona virüs aşılarını çok yıllar önce elde ettik. Hocalarımız bununla ilgili çalışmalar yaptı. Meslek grubu olarak korona virüs ailesine hiç yabancı değiliz. Devamlı iç içeyiz, devamlı ciddi çalışmalar yapılıyor. Korona virüsünün insanlarda Covid-19 suşuyla uğraşıyoruz. Bu virüsün hayvanlarda farklı suşuları alt sınıfları var. Hayvanlarda olan alt sınıflardaki suşular insanlara bulaşmıyor. Elimizdeki aşılarla bulaşmaya da engel olmuş oluyoruz” dedi.

“BUZAĞILARDA İSHALLE SEYİR GÖSTERİYOR”

Buzağılarda görülen korona virüs hastalığının ishal belirtisi gösterdiğini açıklayan Çakır, “Aynı virüs ailesi ama buzağıdaki korona virüs hastalığı buzağıda ishalle seyir gösteriyor ama insana bulaşan korona virüsü akciğer problemleriyle seyir gösteriyor. Ülkemizde ciddi anlamda 5-15 günlük arasındaki buzağılarda yoğun anlamda buzağı ishali yaşanıyor. Ama bu yüzde yüz ölümcül olmayan bir hastalık. Gerek aşı çalışmalarıyla gerekse tedavi protokolüyle bunun üzerinden geliniyor” dedi.

“KORONAVİRÜS AŞILARI GEBELİK DÖNEMİNDE YAPILIYOR”

Çakır, “Kedi ve köpek sahibi vatandaşlarımızın aşı takvimlerinde korona denilen aşı da var. Kedi ve köpeklerde her yıl olacak şekilde rutin olarak yapılıyor. Büyükbaş hayvanlarda da gebelik döneminde annelere yapılıyor. Doğum olduğunda süt ile antikor alınmış oluyor. İnsanlarımızın telaşa girmelerine gerek yok. Ülkemizde bulunan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan insanlara bir bulaşma yok” açıklamasında bulundu.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...