Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli?

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli?

YAŞAM Haberleri  / İHA

Kurban bayramına sayılı günler kala kurbanlıklar görücüye çıkmaya başladı. Bütçelerine göre kurbanlıkları inceleyen vatandaşlar, kurbanlık seçimi yaparken nelere dikkat etmeli? Büyükbaş hayvanlarda özellikle ön dişlerine bakıldığını belirten Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül, "Bunun haricinde dış görünüşünde hayvanın herhangi bir uzvunda eksik olmamalı" uyarısında bulundu.

Bayram yaklaştı, kurban piyasası hareketlenmeye başladı. Kurban Bayramı öncesi yavaş yavaş görücüye çıkmaya başlayan kurbanlıkları seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair bilgi veren Kayseri Veteriner Hekimler Odası Başkanı Akgün Ergül, hayvanların özellikle dış uzuvlarında eksik olmaması gerektiğini belirtti.

Özel çiftliklerde kurbanlar görücüye çıkarken, 1 Temmuz'dan itibaren hayvan satış yerleri de kurulacak. Vatandaşlar, belediyelerin belirlemiş olduğu hayvan satış yerlerinde  görevli veteriner hekimler eşliğinde kurbanlarını alabilecekler. Peki sağlıklı bir hayvan nasıl olur? Kurban alınırken nelere dikkat edilmeli? Hayvanınyaşını nasıl anlarız? Merak edilen sorulara cevap veren Akgün Ergül, "Büyükbaş hayvanlarda kurban alırken özellikle ön dişlerine bakarız. Süt dişleri dediğimiz inci tanesi gibi sıralanmış alt çenesindeki dişlerin, öndeki 2 dişin düşüp, yerine daha belirgin dişlerin çıkmış olması lazım. Bu şekilde dişini tamamlamış hayvanlar 2 yaşını doldurmuş ve kurban olabilecek vasıftaki hayvanlardır" dedi.

UZVUNDA EKSİK OLMAMALI

"Bunun haricinde dış görünüşünde hayvanın herhangi bir uzvunda eksik olmamalı. Özellikle mesela kuyruğu kopuk olmamalı, boynuzları düşük olmamalı, kulaklarında herhangi bir kesik veya tamamı ile kopuk olmaması lazım" diyen Ergül, "Bunun dışında sağlıklı bir hayvanı dış bakımdan vatandaşlarımızın anlaması mümkün olmayabilir ama hekim arkadaşlarımız anlayabilir ve vatandaşlarımız satış yerlerinde direkt irtibata geçebilirler. Yemini yiyen, gevişini alan ve durgun olmayan hayvanlar genellikle sağlıklı statüdedir. Nasıl ki insanlar nezle olduğunda burunlarından akıntı ve salya geliyorsa, hasta hayvanlarda da hastalık durumlarında özellikle akciğer hastalıklarında burunlarından iltihap tarzında bir akıntı gelir. Buna dikkat edebilirler. Sağlıklı hayvanda böyle bir akıntı olmaz. Dışkıları da kontrol edilebilir. İshal gibi bir dışkı varsa o hayvanda bir hastalık belirtisi vardır. Bunların haricindeki hayvanlar da sağlıklı statüsünde sayabileceğimiz hayvanlardır” dedi.

KULAK KÜPESİ, KİMLİK NUMARASI KADAR ÖNEMLİ

Hayvanlardaki küpelerin insanlardaki kimlik numarası kadar önemli olduğunu ve bilgilerin tespit edilmesinde yardımcı olduğunu söyleyen Ergül, "Biz her zaman için özellikle satış yerlerinde küpesiz hayvanları sokmuyoruz" dedi.

Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli?

TÜBERKÜLOZ İLE KARŞILAŞANLAR DİKKAT!

Tüberküloz ile karşılaşılması durumunda kulak küpesinin çok önemli olduğunu dile getiren Ergül, şu ifadeleri kullandı: Tüberkülozla Kurban Bayramı’nda çok karşılaşıyoruz. Devletin geri ödeme yaptığı bir hastalık durumu bu. Vatandaşlar dış görünüşten tüberkülozu bilemeyebilirler ama kesildikten sonra hayvanın iç organlarında, göğüs boşluğunda, akciğerlerinde kaburgaya yapışmış şekilde olur ve bilye büyüklüğünde iltihap odakları olur. Hatta mideye kadar iç organlara sirayet eder. Böylesi bir durumla karşılaştıkları zaman, kesinlikle o hayvana ve ete müdahale etmesinler. Bulundukları ilçe müdürlüğüne, veteriner hekimlere ulaştıklarında rapor tutulur. Sonrasında hayvan imha edilir. Kulak küpesi de burada devreye girer. Küpesi ve kaydı olan her hayvana devletimiz yüzde 99’a kadar oranda bir tazminat ödemesi yapar. Vatandaşlarımız kurbanının parasını alır, daha sonra da kurban ibadetlerini gerçekleştirirler.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...