Kene kabusu geri döndü: Erzurum ve Çorum'da 2 kişi öldü

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Kene kabusu geri döndü: Erzurum ve Çorum'da 2 kişi öldü

YAŞAM Haberleri  / İHA

Bursa'da Arkeolog Murat Kurt, bir araştırma için gittiği Erzurum’da kene ısırması sonucu hayatını kaybederken bir kişi ise Çorum'da iki kenenin birden ısırması nedeniyle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Havaların ısınmasıyla kene popülâsyonunda artış oldu ve kene ısırması sonucu meydana gelen Kırım Kongo Kanamalı Ateşine (KKKA) dikkat etmekte fayda var. Sıcakların gelmesiyle birlikte haşaratlarda ortaya çıkmaya ve çoğalmaya başladı. Özellikle kene bu konuda ciddi bir şekilde ölümlere neden oluyor.  Geçtiğimiz günlerde Sivas'ta iki kişi kene nedeniyle hayatını kaybetmişti ve kene kaynaklı ölümlere 2 yenisi daha eklendi.

Bursa Orhangazi Narlıca Mahallesi'nde ikamet eden Arkeolog Murat Kurt (52) bir araştırma için gittiği Erzurum’un Oltu ilçesinde kene ısırması sonucu hastaneye kaldırıldı. Burada tedavisi devam eden Kurt bugün hayatını kaybetti.

Talihsiz arkeoloğun ölümü herkesi üzdü. Murat Kurt bugün memleketi Bursa’ya bağlı Orhangazi Narlıca Mahallesi'nde toprağa verilecek.

ÇORUM'DA 1 KİŞİ KENEDEN ÖLDÜ

Çorum'un Uğurludağ’ın Küçük Erikli köyünde yaşayan 72 yaşındaki Ergülü Aksungur’u iki kene birden ısırdı. Kendi imkânlarıyla keneleri çıkaran Aksungur, torununu askere uğurlamak için gittiği Ankara’da fenalaşması üzerine hastaneye kaldırıldı.

Talihsiz adam yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Ergülü Aksungur’un cenazesinin bugün Uğurludağ'ın Küçük Erikli köyü’nde toprağa verileceği öğrenildi.

KENEYE KARŞI NASIL ÖNLEM ALINIR?

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, keneler tarafından taşınan Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirüs grubuna ait bir virüsle oluşan ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) karakterli bir enfeksiyon hastalığıdır. 

Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için;

-Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.

-Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil) kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır.

-Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır.

-Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir.

-Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske v.b.) almalıdır.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...