BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Dimes, krize rağmen ihracattan umutlu

Dimes, krize rağmen ihracattan umutlu

Dimes Gıda, Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ziya Diren, krize rağmen üretimlerini artırdıklarını, yıl sonuna kadar 30-35 milyon dolarlık satış beklediklerini bildirdi.



Dimes Gıda, Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ziya Diren, krize rağmen üretimlerini artırdıklarını, yıl sonuna kadar 30-35 milyon dolarlık satış beklediklerini bildirdi. Diren, 1958 yılında babası tarafından Tokat’ta kurulan şarap üretme atölyesinin devamı olarak 1964’te kurulan Dimes’in, Türkiye’nin endüstriyel anlamda meyveyi işleyen ilk fabrika olduğunu söyledi. Şirketin Tokat ve İzmir’de 2 büyük tesisi bulunduğunu belirten Diren, süt ambalajlama işine de 1994 yılında yine Tokat’ta başladıklarını kaydetti. Tokat’ta bulunan tesisin, Türkiye’nin meyve suyu üretiminde Aroma’dan sonraki 2. büyük tesisi olduğunu belirten Diren, tesislerin yılda toplam 600 ton meyve suyu üretme, 30 bin ton değişik meyveleri işleme ve 30 ton sütü ambalaj yapma kapasitesi bulunduğunu bildirdi. Orhan Diren, ürettikleri meyve suyunu Tekirdağ dışında Türkiye’nin her tarafına pazarlayabildiklerine işaret ederken, “Meyve suyu tüketiminde Türkiye pazarında yüzde 25’in üzerinde paya sahibiz. Süt tüketiminde ise yüzde 5’lik bir payımız var” dedi. “32 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ” ABD, İsveç, Almanya, Hollanda, Fransa, Türk Cumhuriyetler, Kanada, Kuzey ile Güney Afrika’nın da aralarında bulunduğu 32 ülkeye meyve suyu ihraç ettiklerini anlatan Diren, ihracat kapasitelerini, tesislerin yurt dışından gelecek aşırı talepleri şu anda karşılayamama endişesi nedeniyle sınırlı tuttuklarını söyledi. Bu yıl üretimin yüzde 10’unu ihraç ettiklerini belirten Orhan Diren, söz konusu rakamı önümüzdeki yıl yüzde 30’a çıkarmayı amaçladıklarını kaydetti. İZMİR’DE YENİ MEYVE İŞLEME TESİSİ KURULACAK Dimes Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Diren, İzmir’de önümüzdeki yıl 12 milyon dolar maliyetle yeni bir meyve işleme tesisi kuracaklarını bildirdi. “Bu yılın sonuna kadar 30-35 milyon dolarlık satış bekliyoruz. 2002’de en az yüzde 25’lik büyüme hedefliyoruz” diyen Diren, babadan kalma şarap üretimini devam ettirdiklerini, sadece ihracata yönelik üretim yaptıkları için yılda ortalama 500 ton şarap ürettiklerini, Türkiye pazarına ise Tokat’ta kuracakları şarap fabrikasıyla üretim kapasitelerini artırdıktan sonra gireceklerini söyledi. Kasım ve Şubat aylarında yaşanan ekonomik krizlerden sonra kur farkları ve faizlerden dolayı zarar gördüklerini kaydeden Diren, “Kriz nedeniyle Haziran ayına kadarki bilanço zararımız 3 trilyon lira. 1 yıllık maliyet giderini 3 ayda ödemek zorunda kaldık. Bu süre içindeki faaliyet karımız ise 2 trilyon lira. Yüzde 3-3.5 karla iş yapar hale geldik” şeklinde konuştu. Diren, krize rağmen üretim kapasitelerinde geçtiğimiz yıla oranla yüzde 20 oranında bir büyüme kaydettiklerini ve istihdamda hiçbir şekilde daralmaya gitmediklerini kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT