AB'den Ukraynalı ve Rus 21 kişiye yaptırım kararı

AB'den Ukraynalı ve Rus 21 kişiye yaptırım kararı

DÜNYA Haberleri

"Bağımsız Kırım Cumhuriyeti"nin ilan edilmesinin ardından AB dışişleri bakanları 21 kişiye yaptırım uygulanması konusunda uzlaştı.

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Ukrayna'daki gelişmeler bağlamında, 21 kişiye yaptırım uygulanması konusunda uzlaştı. Üzerinde uzlaşılan 21 isme AB ülkelerine seyahat yasağı uygulanacak ve bu kişilerin malvarlıkları dondurulacak.


'BAĞIMSIZ KIRIM CUMHURİYETİ' İLAN EDİLDİ
Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde düzenlenen referandumun ardından toplanan Kırım Parlamentosu, "Bağımsız Kırım Cumhuriyeti"ni ilan ettiğini açıkladı. 85 milletvekiliyle toplanan parlamento, yayımladığı bağımsızlık deklarasyonunda, "Sivastopol'ün özel statüye sahip olacağı bağımsız ve egemen Kırım devletini ilan ediyoruz" ifadesi kullanıldı. nbsp;


Bildiride, "Kırım devleti"nin yabancı devletlerle eşitlik, barış, iyi komşuluk prensipleri çerçevesinde ilişki kuracağı belirtilerek, "Birleşmiş Milletler'e (BM) ve dünyadaki tüm ülkelere Kırım'daki halklar tarafından kurulan bağımsız devleti tanıma çağrısı yapıyoruz" denildi.


40 BİN UKRAYNA ASKERİ GÖREVE ÇAĞRILDI
Kırım'daki tarihi referandumdan yüzde 96.7 oyla Rusya'ya bağlanma kararı çıktı. Sonuçların açıklanmasının ardından Kırım parlamentosu Rusya'ya bağlanmak için başvuru yaptı. Ukrayna parlamentosu ise, kısmi seferberlik ilan ederek 40 bin yedek askeri silah altına çağırdı.


AB BAKANLARI BUGÜN YAPTIRIMLARI GÖRÜŞECEK
Referandumdan Rusya'ya bağlanma kararı çıkmasına ABD ve Avrupa Birliği sert tepki gösterdi. ABD ve Avrupa Birliği, Rusya'ya yeni yaptırım peşinde. AB dışişleri bakanları, Rusya'ya uygulanacak yaptırımları görüşmek için bugün Brüksel'de bir araya geliyor.


UKRAYNA SEFERBERLİK İLAN ETTİ
Ukrayna'da ise, askeri hareketlilik gözleniyor. Ukrayna parlamentosu kısmi seferberlik ilan ederek, 40 bin yedek askeri silah altına çağırdı.Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Andrey Parubiy, silah altına çağrılan yedek askerlerden 20 bininin orduda görev yapacağını, geriye kalan 20 bin kişinin ise yeni oluşturulacak ulusal muhafız bünyesinde yer alacağını söyledi.


KIRIM'DAKİ UKRAYNA ASKERLERİ TERHİS EDİLECEK
Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde bulunan Ukrayna askerlerinin geleceğiyle ilgili bir karar da Kırım parlamentosundan geldi. Kırım parlamento sözcüsü Vladimir Konstantinov, yarımadada birliklerde görev yapan Ukrayna askerlerinin terhis edileceğini belirtti. Konstantinov, terhis edilen askerlerin, sivil olarak Kırım'da yaşamaya devam edebileceklerini ifade etti.


GEÇİCİ ATEŞKES
Haftalardır Rus askerlerinin kuşatması altındaki Kırım'daki seçim sağlanan ateşkes nedeniyle sakin geçti. Rusya ve Ukrayna iki ülke Kırım'da 21 Mart'a kadar ateşkes kararı aldı. Ukrayna televizyonları seçim yayını yapmadı. Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk da, "Sonucu hiçbir şekilde tanımayacağız. Bugün Kırım'da ayrılıkçılığı ve bölünmeyi destekleyenleri en kısa zamanda adalet önüne çıkartacağız" diye konuştu.


KIRIM HÜKÜMETİ: SINIRLARIMIZI KORUYACAĞIZ
Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, Kırım hükümetinin sınırlarının güvenliğini tam anlamıyla sağlayacaklarını bildirdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Konstantinov, "Sınırımızı tamamıyla koruyoruz. Bu konuyla ilgili çıkan her türlü sorunu Kiev'le görüşeceğiz" ifadesini kullandı.


KIRIM PASAPORTU KULLANILACAK
Parlamento Başkanı Kırım'a girişlerde pasaportlara "Kırım Cumhuriyeti" damgası basılacağını bildirdi.


MOSKOVA İLE AYNI SAAT DİLİMİNE GEÇİYORLAR
Bu arada Kırım Parlamentosu yaptığı toplantıda 30 Mart tarihinde Moskova ile aynı saat dilimine geçme kararı aldığını açıkladı.


RUSYA'DAN KIRIM'A DESTEK
Kırım'ın referandum ile Rusya ile birleşme kararı bütün Rusya'da sevinç ile karşılanırken, hafta boyunca çeşitli etkinliklerle Kırım'a destek mitingleri düzenlenecek. Moskova'da düzenlenecek miting "Birlikteyiz" isimi ile yarın Kızıl Meydan'da saat 18'de başlayacak.


AB RUSYA'YI UYARDI
Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının, Kırım'daki referandum sonrası gelişmeleri masaya yatırdıkları toplantıya ilişkin taslak sonuç bildirisi yayımlandı. Bildiride, "Rusya'nın Ukrayna'daki durumu istikrarsızlaştırma yönünde daha fazla adım atmasının ekonomik alanda sonuçlarının olacağı" uyarısında bulunuldu.


Rusya'dan, Kırım'ı uluslararası hukuka aykırı şekilde topraklarına katmaya yönelik adım atmamasının ısrarla talep edildiği bildiride, şu ifadelere yer verildi:


AB, geçen haftaki gelişmeler ışığında, topraklarının herhangi bir parçasının müstakbel statüsüyle ilgili girişimler de dahil olmak üzere, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün, egemenliğinin ve bağımsızlığının altını kazıyan ya da tehdit eden eylemlerden sorumlu bireylere yönelik olarak, seyahat kısıtlamaları ve mal varlıklarının dondurulmasının da dahil olduğu ek önlemleri devreye sokma kararı almıştır."


Bildiride, Rusya'nın, Kırım'da artan askeri yığınağı ile Ukrayna hükümetinin davet ettiği Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcilerinin bölgeye girişine izin verilmemesine duyulan tepki dile getirildi.


YÜZDE 96,77'Sİ RUSYA DEDİ
Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde dün yapılan referandumda halkın yüzde 96,77'si Rusya'ya katılmak için oy kullandı. Kırım Parlamentosu Rusya'ya katılmak için başvurduğu belirtiliyor. Seçim Komisyonu Başkanı Mikhail Malişev, pazar günü yapılan referanduma katılım oranının yüzde 83,1 olduğunu açıkladı. nbsp;


RUS PARLAMENTOSU YARIN AÇIKLAMA YAPACAK
Kırım Parlamentosu'nun Rusya'ya gönderdiği tasarı, Rusya'nın alt meclisine ulaştı. Inferfax haber ajansının bildirdiğine göre, Rus Parlamentosu, salı günü (yarın) Kırım'ın referandum sonucunu değerlendirecek. Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin'in, yarın konuyla ilgili açıklama yapacağı bildirildi.


Malişev, halkın yüzde 96,77'sinin Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Rusya'ya katılması için oy kullandığını, yüzde 3'ünün Ukrayna'nın bir parçası olarak kalması için oy verdiğini söyledi.


Pazar günü yapılan referandumda halka "Rusya'ya bağlanmayı razı mısınız" ve "1992 yılı Kırım Anayasası'nın yeniden yürürlüğe girmesi ve Kırım'ın Ukrayna'nın bir parçası olmasına razı mısınız?" soruları yöneltilmişti.


TATARLAR BOYKOT ETTİ nbsp;
Kırım nüfusunun yüzde 12'sini oluşturan Tatarlar referandumu boykot etti.


Başkent Akmescit'te, ağırlıklı olarak Tatarların yaşadığı Çistinkaya mahallesindeki okulda kurulan sandıklarda, sadece bölgede yaşayan Ruslar ve Ukraynalılar oy kullandı.


Kırım Tatar Milli Meclisi eski Başkanı ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Cemil Kırımoğlu, basına yaptığı açıklamada, Kırım Tatarlarının yüzde 99'unun referandumu boykot ettiğini ve oylamaya katılmadığını kaydedetti.


BAŞBAKAN'DAN AÇIKLAMA nbsp;
Başbakan Erdoğan, Kırım'daki referandumu değerlendirdi. İzmir'de Kırım Tatar önderi Mustafa Abdülmecid Kırımoğlu'nu kabul eden Başbakan, Kırım'daki gerilim ortamından duyduğu endişeyi ifade etti.


Başbakan, Kırım'da bir çatışma olmaması ve Tatarların zarar görmemesi için Türkiye'nin büyük çaba harcadığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin Ukrayna'nın siyasi ve toprak bütünlüğünün korunması için yoğun diplomasi faaliyeti yürütüldüğü vurgulandı.


"RUSYA BEDEL ÖDEYECEK"
Kırım'daki referanduma Amerika Birleşik Devletleri ve batılı ülkelerden tepki gecikmedi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, referandumun tanınmadığı ve Rusya'nın artan bir bedel ödeyeceği vurgulandı. Rusya'nın hareketlerinin tehlikeli olarak nitelendiği açıklamada, Moskova'nın yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı ve uluslararası izolasyonun ekonomisine zarar vereceği kaydedildi.


Benzer açıklamalar Avrupa'dan da geldi. Avrupa Komisyonu Başkanı Hose Manule Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, referandum sonucun tanınmayacağını açıkladı ve Rus askerlerinin üslerine geri dönmesini istedi.


PUTİN, OBAMA İLE GÖRÜŞTÜ
ABD Başkanı Barack Obama'nın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le telefon görüşmesinde, Kırım'daki referandumun ABD ve uluslararası toplum tarafından tanınmayacağını söylediği bildirildi.


Beyaz Saray'ın açıklamasında, "Başkan Obama, bugün öğleden sonra Rusya Devlet Başkanı Putin'le görüştü. Başkan Obama, Ukrayna Anayasasını ihlal eden ve Rus askeri müdahalesinin baskısı altında düzenlenen Kırım referandumunun ABD ve uluslararası toplum tarafından tanınmayacağını vurguladı" ifadesi kullanıldı.


Açıklamaya göre Obama görüşmede, Rusya'nın eylemlerinin Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini ve Avrupalı ortaklarla koordinasyon halinde, eylemlerinden dolayı Rusya üzerinde ilave bedeller uygulamaya hazır olduklarını vurguladı.


Obama, hem Rusya hem de Ukrayna halkının çıkarlarını ele alacak şekilde bu krizi diplomatik olarak çözmek için açık bir yolun hala bulunduğunun altını çizdi.


Ukrayna hükümetinin, baharda seçimlere hazırlanarak ve anayasal reforma girişerek, krizin yatıştırılmasına imkan tanıyacak somut adımlar atmaya devam ettiğini bildiren Obama, Rusya'dan, herhangi bir grubun şiddet eylemlerinin önlenmesine yardımcı olmak üzere uluslararası gözlemcilerin derhal konuşlandırılmasına destek vermesini istedi.


Beyaz Saray açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:


"Başkan Obama, diplomatik bir çözümün, Rus askeri güçleri Ukrayna topraklarını istila etmeyi sürdürdüğü müddetçe mümkün olamayacağını ve büyük ölçekli Rus askeri tatbikatlarının gerilimi sadece daha da alevlendireceğini yineledi. Başkan Obama, (ABD) Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, krize diplomatik bir çözüm bulunması için (Rusya) Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna hükümetiyle birlikte çalışmaya hazır olmaya devam ettiğini belirtti."


PUTİN ELİNİ UKRAYNA'DAN ÇEK
Kırım'da referandumun yapıldığı saatlerde Kanada'nın Toronto kentinde gösteri düzenlendi. Ukrayna, Kırım Tatarı, Tibet ve Litvanya asıllılar başta olmak üzere, akşam saatlerinden itibaren Toronto'nun Dundas Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, önce gösterilerde hayatını kaybedenler için papaz önderliğinde dua etti. Bu sırada yere yatan ve üzerleri örtülü 5 kişi de öldürülenleri temsil etti. Duanın ardından güvenlik önlemleri altında eylemciler yürüyüşe geçti.


Önce ABD, ardından İngiltere konsoloslukları önüne giden binlerce gösterici, buradan Almanya ve ardından da Rusya konsolosluğuna geçti. Bloor Caddesi'ndeki Rusya konsolosluğu önünde bir açıklama yapan göstericiler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin aleyhine sloganlar attılar.


"Kırım'ın işgalini" protesto eden göstericiler, Kanada, Ukrayna ve Kırım bayraklarının yanı sıra AB bayrağı da taşıdılar. Toronto şehir trafiğine zor saatler yaşatan gösteri, geç saatlere dek sürdü. nbsp;"Putin elini Ukrayna'dan çek" sloganının atıldığı gösteri, olaysız sona erdi.


"YENİ BİR KATLİAM OLABİLİR"
Öte yandan gösteriye Kırım Tatarları adına katılan Aliye Halilova ve Elvira Maksudova, AA muhabirine, referandum sonrası Kırım'da yeni bir katliam olabileceğini söyledi.


Halilova ve Maksudova, önceki gün 19 yaşında bir gencin öldürüldüğü haberini aldıklarını ve Kırım'daki yakınları için endişeli olduklarını söyledi.


Türkiye başta olmak üzere tüm dünyayı, Kırım Tatarlarına yardım konusunda çaba göstermeye çağıran Aliye Halilova ve Elvira Maksudova, "Kırım inşallah Ukrayna ile kalır. Yoksa Tatarlara yeni bir katliam başlayabilir" diye konuştu.


AKŞAM

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...