AB Ukrayna'yla imzaladı

/ Kaynak: İHA
AB Ukrayna'yla imzaladı

DÜNYA Haberleri  / İHA

Avrupa Birliği liderleri Ukrayna ile daha yakın ilişkiler kurulmasını öngören ortaklık anlaşmasını Brüksel'de imzaladı.

Moskova yanlısı eski cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in daha önce bu anlaşmayı imzalamaması ölüm getiren büyük protestolarla ve Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edildiği bir süreçle sonuçlandı. Anlaşmayı, Kırım'ı ilhak etmesine cevap olarak AB'nin Rusya'ya karşı yaptırımlarını arttırdığı bir dönemde, Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk imzaladı. Yatsenyuk, anlaşmayı "Tarihi bir gün" ve AB'ye tam üyelik için büyük bir adım olarak niteledi. AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ise Ortaklık Anlaşması'nın siyasi kısmının imzalanmasının, AB-Ukrayna ilişkilerini daha öteye taşıyacak bir sembol anlamına geldiğini söyledi. AB ortaklık anlaşması, Ukrayna'daki geçici hükümete ekonomik ve siyasi destek verilmesini öngörüyor. Bugün imzalanan metin Yanukoviç'in reddettiği paketin bir kısmını içeriyor. Anlaşmanın AB'yle ticari entegrasyonunu da içeren kilit kısmı Mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar imzalanmayacak. AB, benzer bir anlaşmayı eski Sovyet cumhuriyetleri Gürcistan ve Moldova ile yazın imzalanacağını açıkladı.
KREDİ NOTU DA DÜŞÜRÜLDÜ
Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ardından AB dünkü zirvede Rusya'ya karşı yaptırımları genişletme kararı almıştı. Önceki yaptırımlar, 21 kişiye karşı uygulanacağı açıklanan seyahat yasağı ve mal varlığının dondurulmasını içeriyordu. Bu listeye 12 kişi daha eklendi. Benzer bir yaptırım kararı alan ABD, Obama'nın dünkü açıklamasıyla Rossiya Bankası'nı da hedefine aldı.


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bugün verdiği bir demeçte uluslararası yaptırımların "kesinlikle yasa dışı" olduğunu ifade etti. Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Moskova'da yetkililerle yaptığı görüşmenin ardından Rusya'nın hemen misillemede bulunmayacağını dile getirdi. Interfax'ın yayımladığı açıklamada Putin, "Şimdilik buna cevap niteliğinde adım atmaktan sakınmamız gerektiği kanısındayım" dedi.


Başbakan Dimitri Medvedev, Kırım'daki Sivastopol donanma üssünün kiralanması karşılığında Ukrayna'ya indirimli gaz verilmesini öngören anlaşmanın artık hükümsüz olduğunu, Ukrayna'nın 11 milyar doları geri ödemesi gerektiğini söyledi.


Öte yandan iki kredi derecelendirme kuruluşu Rusya'nın kredi notunu düşürdü.
DÜNYA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...