İran'da uyuşturucu bağımlılığı sorunu

/ Kaynak: AA
İran'da uyuşturucu bağımlılığı sorunu

DÜNYA Haberleri  / AA

İran'da ülkenin dini merkezi olarak bilinen Kum kentinde yaklaşık 50 bin uyuşturucu bağımlısının olduğu bildirildi

İran Cumhurbaşkanlığına bağlı Uyuşturucuyla Mücadele Kurumu Başkan Vekili Ali Rıza Cezini, "Kum'da resmi rakamlara göre 30 bin civarında uyuşturucu bağımlısı var ancak son araştırmalara göre bu rakam 50 bine ulaşıyor" dedi.
Mehr Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, İran'daki uyuşturucu sorununa ilişkin ülkenin dini merkezi olarak bilinen Kum'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Cezini, kentteki uyuşturucu tedavi merkezlerinin azlığından yakınarak, uyuşturucuyla mücadele için tedavi merkezlerinin sayısının artırılması gerektiğinin altını çizdi.
Cezini, Kum'da 8 ay içinde 3 bin 200 kilo uyuşturucu madde ele geçirildiğini ve 4 bin 600 kişinin uyuşturucu ile ilgili suçlardan dolayı tutuklandığını belirtti.
Afganistan'daki haşhaş tarlalarının "uyuşturucuyla mücadele açısından İran için öncelikli tehdit" olduğuna dikkati çeken Cezini, 8 ay içinde Afganistan'dan ülkeye giren 495 ton uyuşturucu maddenin ele geçirildiğini hatırlattı.
İran İçişleri Bakanı Abdulrıza Rahmani Fazlı geçen ay Tebriz'de yaptığı konuşmada, ülkedeki uyuşturucu pazarının 3 milyar dolar olduğunu ve uyuşturucu sorununun toplum güvenliği ve düzeni için tehdit olduğu uyarısını yapmıştı. İran'ın eski Adalet Bakanlığı Cezaevleri Genel Müdürü Ali Ekber Yesaki ise hapishanelerdeki mahkumların yüzde 48'inin uyuşturucuyla ilgili suçlardan hüküm giydiğini açıklamıştı.
Ülkede bağımlılar, uyuşturucu tedavi merkezlerine yönlendirilirken, uyuşturucu kaçakçıları ve satıcılarına idam cezası uygulanıyor.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...