Papa, Bosna'da 'beklentileri' karşılamadı

/ Kaynak: AA
Papa, Bosna'da 'beklentileri' karşılamadı

DÜNYA Haberleri  / AA

Katolik aleminin lideri Papa Franciscus'un günübirlik Bosna Hersek ziyareti, özellikle kurban yakınlarının beklentilerini karşılamadı.

Ziyaret öncesinde açıklamada bulunan Srebrenitsalı anneler, Papa Franciscus'tan özellikle Srebrenitsa Soykırımı'na ilişkin mesajlar vermesi talebinde bulunurken, 8 bin 372 sivilin katledildiği Srebrenitsa'da yaşananlar için Papa'nın "soykırım" ifadesini kullanmasının önemli olduğunu vurgulamıştı.
Öte yandan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de Papa'nın ziyeretinde özellikle 20 yıl önce Bosna Hersek'te yaşanan ve bütün insanlığın ders alması gereken Srebrenitsa'da yaşanılanları "soykırım" olarak isimlendireceğine inandığını belirtmişti.
Tüm çağrılara rağmen Papa Franciscus, ziyareti boyunca yaptığı konuşmalarda, ne "Srebrenitsa" ne de "soykırım" ifadelerini kullandı.
Ziyareti kapsamında önce Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin üyeleriyle bir araya gelen Papa, buradaki açıklamasında, "Bosna Hersek ve Saraybosna'nın tüm dünyada ve Avrupa'da özel bir yeri olduğunu" belirterek, geçen yüzyılda kanlı çatışmaların yaşandığı, bugünse yeniden barış ve diyaloğun hakim olduğu bir şehirde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
- "Bir daha savaş olmasın"
"Resmi" temaslarının ardından Asim Ferhatovic Stadyumu'nda yaklaşık 65 bin kişinin katıldığı ayini yöneten Papa, burada da "barışın, Tanrı'nın bir hediyesi" ve "Tanrı'nın insanlık için planı" olduğunu söyledi.
Savaşın, mülteci kamplarındaki çocuklar, kadınlar ve yaşlılar demek olduğunu vurgulayan Papa, "Siz bunları çok iyi biliyorsunuz. Bugün bu şehirden bir kez daha Tanrı'nın halklarının, iyi niyetli tüm erkek ve kadınların haykırışı yükseliyor: Bir daha savaş olmasın" ifadesini kullandı.
- Kavazoviç "soykırım"ı hatırlattı
Papa Franciscus, temasları kapsamında ayrıca ülkedeki Müslüman, Yahudi ve Ortodoks topluluklarının temsilcileriyle bir araya geldi.
İslam Birliği Başkanı Husein Kavazoviç, burada yaptığı konuşmada, Papa'nın ziyaretinin ülkedeki tüm insanları mutlu eden bir iyi niyet göstergesi olduğunu belirterek, Bosna Hersek'in, en büyük dini ve kültürel toplulukların buluşma yeri olduğunu söyledi.
Geçmişte Bosna Hersek'teki Müslümanlara karşı bir "soykırım" yapıldığını hatırlatan Kavazoviç, yapılan bu soykırımın ardından ülkedeki Hristiyanların ve Müslümanların dinlerini yeniden sorgulamaları gerektiğini vurguladı.
Papa, Kavazoviç'in "hatırlatmasına" rağmen konuşmasında ne "Srebrenitsa" ne de "soykırım" ifadelerini kullandı.
Papa ise "Avrupa'nın Kudüs'ü" olarak nitelendirilen Saraybosna'nın, yakın geçmişte savaşın sembolü olduğunu, bugünse dini, kültürel ve etnik farklılıklarıyla yeniden bir arada yaşamın sembolü olabileceğini söyledi.
- En çok "arabası" konuşuldu
Papa Franciscus'un Saraybosna'daki temasları boyunca kullandığı "Ford Focus" marka araç özellikle bölge medyasının ilgi odağı oldu.
Bosna Hersek basını ülkedeki siyasetçileri, lüks otomobiller kullandıkları için ağır bir şekilde eleştirirken, Papa'nın "mütevaziliği"nin ülkedeki siyasilere de örnek olması gerektiği mesajları verildi.
Öte yandan "Ford Focus" kullandığı için "mütevazi" olarak nitelendirilen Papa Franciscus'un, etrafında onlarca "lüks" koruma aracının ve gün boyunca kendisini takip eden iki helikopterin olması ise medyada çok az yer aldı.
Papa Franciscus'un Saraybosna ziyareti nedeniyle vatandaşların "özgürlüğünü kısıtlayıcı" güvenlik önlemleri de dikkati çekti. Bosna Hersek polisinin bir gün öncesinden başladığı "Papa nöbeti" çerçevesinde, Papa'nın geçeceği güzergahlara araç park etmek yasaklandı.
Ziyaret günü de birçok ana cadde trafiğe kapatıldı, insanların kafelerin bahçelerinde oturmalarına izin verilmedi, geçiş güzergahındaki ev ve iş yerlerinden "perdelerini kapatmaları" istendi.
- Protokol krizi
Bu arada, ülke basının da çok yer almamakla birlikte, sosyal medyada en fazla tartışılan konulardan biri ise Papa Franciscus'un Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Mladen İvaniç ile ortak basın toplantısı düzenlediği salondaki protokol oldu.
Ülkedeki Müslümanların lideri konumundaki İslam Birliği Başkanı Husein Kavazoviç'in salonda "beşinci" sıraya oturtulması, sosyal medyada çokça tartışıldı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...