Afrika'daki silahlı gruplar bölgenin geleceğini tehdit ediyor

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Afrika'daki silahlı gruplar bölgenin geleceğini tehdit ediyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Yaklaşık 80 silahlı grubun faaliyet gösterdiği, ayrılıkçı grupların en yoğun olduğu bölge konumunda olan Büyük Göller bölgesinin geleceği tehdit altında.

Yaklaşık 80 silahlı grubun faaliyet gösterdiği Büyük Göller bölgesi, Afrika'da ayrılıkçı grupların en yoğun olduğu bölge konumunda. Uzmanlar, ayrılıkçı grupların yok edilmesinin birtakım engeller yüzünden çıkmaza girdiğini düşünüyor.

Afrika'daki devlet otoritelerinin zayıflığı, serbest dolaşım, yabancı finansörlerin desteği, doğal zenginlikler ve yeni çatışmaların çıkması, söz konusu gruplara karşı verilen mücadeleyi de etkisizleştiriyor.

Grupların çoğu Burundi, Uganda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC) ve Ruanda'dan geliyor. Şimdilik belirli bir görüşü savunmayan söz konusu grupların bazıları, jeopolitik duruma göre hareket ediyor.

Örneğin, Joseph Kony başkanlığında 1987'de kurulan ve İncil'deki 10 Emir'e göre bir devlet inşa etmeyi hedefleyen "Tanrı'nın Direniş Ordusu" (LRA) adlı Ugandalı ve Hristiyan grup, cinayet, kaçırma, tecavüz ve çocukları zorla silah altına almakla suçlanıyor. LRA, Uganda, Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Demokratik Kongo'nun doğusunda faaliyet gösteriyor.

Yaklaşık 1,5 milyon insanın evini terk etmesine neden olan örgütün, 20 bine yakın çocuğu da kaçırarak asker veya köle olarak yetiştirdiği biliniyor. Örgüt, insan hakları ihlalleriyle kamuoyunun tepkisini çekiyor.

"Yetkililerin ulaşamadığı bölgelerde ayrılıkçıların sözü geçiyor"

Paris'teki Uluslararası ve Stratejik İlişkiler Enstitüsü'nden (IRIS) öğretim görevlisi ve Kamerunlu Araştırmacı Samuel Nguembock, AA muhabirine yaptığı açıklamada, silahlı grupların etkisiz hale getirilmesinin yavaşlamasını devletlerin kırılganlığına bağlayarak, "Ayrılıkçı grupların çoğunun oluştuğu Demokratik Kongo, devlet yetkililerin otoritesini sağlamada zorlandığı büyük bir ülke. Yetkililerin ulaşamadığı bölgelerde ayrılıkçıların sözü geçiyor" ifadelerini kullandı.

 "Son 10 yılda silahlı grupların sayısı arttı"

Demokratik Kongolu araştırmacı Fidele Bafilemba da bölgede 10 yıl önce şimdiki kadar silahlı grubun olmadığını vurgulayarak, "DKC hükümetinin milislerin silahsızlanması için bazı silahlı gruplarla yaptığı anlaşmanın sekteye uğraması da silahlı grupların etkisiz hale getirilmesini yavaşlattı" dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...