Babacan, 'ABD tavsiye ettiğimiz şeyleri yapıyor'

- Güncelleme:
Babacan, 'ABD tavsiye ettiğimiz şeyleri yapıyor'

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Yardımcısı Babacan, katıldığı canlı yayında ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. Babacan petrol fiyatlarındaki artışın nedenlerini açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Babacan, katıldığı canlı yayında ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. Babacan petrol fiyatlarındaki artışın nedenlerini açıkladı. Babacan, Türkiye'de petrol fiyatlarının petrol ve kura bağlı otomatik düzenleme ile fiyatların belirlendiğini dünyadaki petrol fiyatları ve kur fiyatının da petrol fiyatını etkilediğini söyledi.
Gelişmekte olan bütün ülkelerin para birimi dolar karşısında değer kaybetmiş durumda. Bundan sonra ne olacağı ABD'nin para politikaları ve petrolün varil fiyatıyla ilgilidir.
-Her senaryoya hazır olmak lazım. Biz bunlara göre hazırlığımızı yaptık. Bunlar bizim için sürpriz değil.
-Hafta sonu yapılan ekonomik kurul toplantısına ilişkin talep benden geldi. Başbakan'ın da onayı doğrultusunda geniş bir görüşme gerçekleşti. Bizim temel prensibimiz kurallı bir piyasa ekonomisi, bunun da rekabet içinde çalışması, güven ve istikrar odaklı politikalarımız aynen devam etmesi konusunda mutabıkız.
FAİZ VE DÖVİZDEKİ ARTIŞIN TEMEL NEDENİ
-Piyasalardaki hareketliliğin temel nedeni uluslararası konjöktördür. Bunun da asıl nedeni ABD'deki para politikalarının değişmesi. Ben bunu G-20 zirvesinde nbsp;para politikalarında olağan üstü dönemden geçtiğini söyledi. nbsp;Bernanke'nin açıklamasından 15 gün önce yapılan bir G-20 toplantısında açıklamada bulundum. Likitide bolluğuna aldanmamak gerektiğini söyledim. Bugünkü durumun tam tersi durumlar da söz konusu olabilirdi. Dolar çok daha düşük hale gelebilirdi. Biz bu senaryoları yazılı çekmeceye koyduk. Hangisi gerçekleşirse ertesi gün onu uygulamaya koyacak şekilde hazırlığımızı yaptık.
Biz borsa endeksi açısından en fazla etkilenen ülke olurken, para birimi bakımından Türk Lirası en az etkilenen ülke olduk. Bu da Merkez Bankası'nın aktif tutumu ile mümkün oldu.Borsa'nın fazla etkilenmesinin başlıca nedeni de nbsp;cari açığın fazla olmasından kaynaklandı.
ABD Merkez Bankası'nın açıklamaları ile Türkiye'deki iç olaylar aynı döneme denk geldiği için kamuoyu iç olaylardan kaynaklandığı şeklinde açıklandı. Olaylar bitmesine rağmen etkinin devam ediyor olması dış kaynaklı gelişmelerden olduğunu ortaya koydu.
Rezervleri çok fazla olan ülkeler de bile risk birimi artmıştır. Türkiye'nin riski de bu oranda artmıştır. nbsp;
-Bugün Bernanke konuşacak. Bunu kendilerine ben tavsiye ettim. Birşey yapılacaksa gizlemeyin ne olacaksa zamanında açıklayın acele etmeden basamak basamak yapılsın ve herkes hesabını yapsın.
-Merkez Bankası bundan önce nasıl yaptıysa önce herkesi dinleyecek sonra da Para Piyasası Kurulu etki altında kalmadan kararını verecek.
-10 yılı geçti. çok ciddi prensiplerim var. Merkez Bankası'nın yapacağı ile ilgili birşey söyleyemem. Merkez Bankası'nın yapacağı açıklamanın kaynağı yine kendisidir. Onlar adına birşey söylememiz teoride de pratikde de birşey söylemem. nbsp;Faizler ve kurlarla ilgili de hiçbir şey söyleyem. Faizin ne olduğu ne olması gerektiğinden önce Türkiye'de güveni nasıl daha da sağlamlaştırmamız lazım ona bakmamız lazım.
Politika faizi ile Hazine ihale faizleri farklı noktalardan etkileniyor olsa da piyasa şartları etkili oluyor. Bugünlere kolay gelmedik. Çok daha derin noktalardan geçtik. 2000'li yıllarda yaşanan olaylar, nbsp;2006 dalgalanması, 2008-2009 dönemlerini geçtik. Biz tüm bu birikimlerle geleceği düzenliyoruz. Bunun korunması için ne gerekiyorsa yaparız.
GEZİ OLAYLARI İLE DEZENFORMASYON
-Türkiye'den döviz çıkışına ilişkin konuda ise hisse senedi piyasasında girişler var. 5 Temmuz'a kadar 5 milyar dolar çıkış oldu. Döviz piyasasında çıkışlar yaşandı ancak geri dönüşler de yaşanıyor. FED açıklamasından sonra şartlar daha da değişebilir. nbsp;
-Bazı yatırımcılar üzerinde dezenformasyon çalışmaları oldu. Dediler ki Türkiye'de iç savaş çıkmış, nbsp; Bankalar önünde uzun kuyruklar oluşmuş. Televizyonu açtım savaş muhabiri nbsp;gaz maskesi takmış. Bunda bir organizasyon bir çalışma olmuş. Kasıtlı dezenformasyon Türkiye'nin içinden de Londra'daki vatandaşlarımızdan da oldu. Bunların üzerine gitmek gerekir.
Piyasanın doğal mekanizmalarını bozan bunu manüple etmeye çalışanların da üzerine gitmek gerekir. SPK tüm kurumlardan istedi, eğer bir kasıt bir maniplüsyon varsa gereken de yapılacak. Biz nbsp;yatırımcının yerli yabancı farkı olmaz. Pörtföy yatırımı da kalıcı yatırımcı olsa da biz üzerimize düşeni yapmamız gerekir.
-Türkiye orta vadeli programı Eylül Ekim gibi açıklayacağız. nbsp;Dünya ekonomik büyüme rakamı aşağı revize edildi. nbsp;Avrupa'nın büyüme rakamı aşağı revize edildi. Çin de dahi büyüme aşağıya doğru gidişte. Bunun başlıca nedeni de Avrupa ekonomisinin bir türlü kendisini toparlayamaması. Avro bölgesindeki büyüme 5. yıl daralmaya devam edecek. Tüm gelişmekte olan ülkeler aşağı doğru revize edilirken Türkiye'nin de kendine göre revize etmesi çok farklı algılanmamalı.
-TUİK işsizlikle ilgili verileri sürekli güncelleyerek açıklıyor. Biz toplam istihdam sayısında artış bekliyoruz. Kadınların istihdamında önemli artış bekliyoruz. nbsp;Spesifik bazı alanlarda işsizlik oranları artış gözükebilir.
-Enflasyon rakamlarında belirleyici konulardan birisi kur ve petrol fiyatlarıdır. Kur ve petrol fiyatlarının nerede duracağı enflasyonu da belirleyecektir. nbsp;Taze meyve sebze fiyatlarındaki oynaklık da enflasyonu önemli oranda etkiliyor. Avrupa'daki enflasyon hesaplamalarında daha uzun vadeli hesaplamalar yapıyor. Kiraz ve erik enflasyon rakamlarını belirleyecekse bu doğru değil. TUİK de nbsp;bu konuda çalışma yapıyor.
-İşçi nbsp;ve memur kesimi ücretleri ile ilgili görüşmelerde bizim öncelikli hedefimiz çalışanları enflasyona ezdirmemektir. Yüzde birlik bir artış bir katrilyonluk maliyet getirdiğini unutmamak gerekir. Ücret artışları ile ilgili nbsp;ilgili bakanla sürekli temas halindeyiz. nbsp;Görüşlerimizi iletiyoruz. Ama nihai açıklama onun tarafından yapılacaktır.
-Bütçe ilk 6 ayda fazla verdi. nbsp;Bütçe yatırım kalemlerinde harcamalar ikinci dönemde yaşanmaktadır. İkinci yarıda öncelikle hedefi tutturmak çok önemli. Daha iyisi olursa ne ala. Hazine bu hafta 2, 5 ve 10 yıl borçlandı. Ağırlıklı borçlanma 5 yıllık ve 10 yıllık borçlanmada oldu. nbsp;Borçlanma vadesi 70 ayı geçti.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...