Avrupa'da İslamofobi çılgınlığı, ilk hedef başörtülü kadınlar

Avrupa'da İslamofobi çılgınlığı, ilk hedef başörtülü kadınlar

GÜNDEM Haberleri

Avrupa 'da Müslümanları ve camileri hedef alan saldırılarda büyük artış yaşanırken, daha çok başörtülü Müslüman kadınlar hedef alınıyor.

Avrupa 'da Müslümanlar ı ve camiler i hedef alan saldırılar da büyük artış yaşanırken, daha çok başörtülü Müslüman kadınlar hedef alınıyor. Zaman'ın haberine göre, Fransa 'da son bir yılda 469 Müslüman saldırıya uğradı, bu saldırıların yüzde 85'ine Müslüman kadınlar maruz kaldı. En son geçen hafta Paris'in batısındaki Trappes'ta 2 saldırgan başörtüsünü çıkardıkları genç kadının yüzüne bıçakla zarar vermişti. İsveç'in başkenti Stockholm'de 19 Ağustos'ta Müslüman hamile bir kadın, başörtülü olduğu için bayılana kadar dövülmüştü. Son 18 ayda İngiltere ve Galler'de 1200 İslam karşıtı saldırı gerçekleşti. Hollanda'da beş yılda 117 cami saldırıya uğradı. Almanya'da ise yılda 120 saldırı düzenleniyor.
Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği Din Hizmetleri Ataşeliği verilerine göre, Hollanda'da son 5 yılda 117 cami farklı şekilde saldırılara maruz kaldı. Fransa'da İslam karşıtı olayların hedefinde ise Müslüman kadınlar yer aldı. Fransa Müslüman derneklerinin verilerine göre, Müslümanlara karşı yapılan saldırıların yüzde 85'i Müslüman kadınları hedef alırken, son bir yılda 469 Müslüman'ın saldırıya uğradığı öğrenildi. En son geçen hafta başkent Paris'in batısında yer alan Trappes'ta başörtülü bir genç kız bıçaklı saldırıya uğramış, 2 kişi oldukları belirtilen saldırganların başörtüsünü çekerek çıkardıkları, genç kadının yüzüne de bıçakla zarar verdikleri kaydedilmişti. İngiltere'de ise yapılan son araştırmalar, 11 Eylül 2001'de ABD'ye düzenlenen saldırılar sonrasında, Müslümanlara karşı yapılan saldırıların arttığını ortaya koydu. İslamofobi ile mücadele eden 'Tell Mama' adlı yardım kuruluşunun verilerine göre, 2001'den bu yana Müslümanlara ait yaklaşık 700 ibadet yeri saldırılara maruz kaldı. Son 18 ay içinde İngiltere ve Galler'de toplam 1200 İslam ya da Müslüman karşıtı saldırının kayıtlara geçtiği öğrenildi.
Avrupa Türk İslam Birliği verilerine göre ise Almanya'da, Müslümanlara karşı yılda ortalama 120 saldırı düzenleniyor. Almanya Merkez Müslümanlar Konseyi Başkan Yardımcısı ve Avrupa Türk İslam Birliği Genel Sekreteri Mahmut Aşkar, Almanya'da Müslümanlara karşı saldırıların son dönemlerde artış gösterdiğini belirterek, "Müslümanların ibadet alanlarına, camilere, mescitlere, kesik domuz başı ve kanı atıyorlar, cami duvarlarına haç işareti çiziyorlar.'' diyor. nbsp; 40 yıldır Almanya'da yaşadığını belirten Aşkar, "Birçok kez Müslüman olduğum için hakaretlere maruz kaldım. Neo-Nazi Yeraltı Terör Örgütü'nün, sekiz Türk vatandaşını katlettiği olay, İslamofobi'nin Almanya'da son yıllarda yükseldiğinin en büyük işaretidir.'' ifadelerini kullanıyor. İsveç'te ise en son 19 Ağustos'ta, başkent Stockholm'de Müslüman hamile bir kadın başörtülü olduğu için saldırıya uğramıştı. nbsp; Müslüman kadın, kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından bayılana kadar dövülerek darp edilmişti. Saldırı, dünya genelinde büyük bir tepki ile karşılanmış, İsveçli kadınlar Müslüman kadınlara destek için bir araya gelip başörtüsü takmıştı. nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
USAK AB Uzmanı Fatma Yılmaz Elmas, İslamofobi'nin Avrupa'da son yıllarda artmasının en temel sebeplerinin başında 11 Eylül saldırıları ve 2008 küresel ekonomik krizinin geldiğini belirterek, "Avrupa'da son dönemde Müslümanlar üzerinde çok fazla ötekileştirme yapılmaya başlandı. Ortadoğu'daki son gelişmeler, Batı'nın İslam dünyasına olan bakışını çok fazla değiştirdi." şeklinde konuşuyor. Ortadoğu'daki son gelişmelerle birlikte, Batı'nın 11 Eylül saldırılarına paralellik kurduğuna işaret eden AB uzmanı, "Batı, Müslümanları demokrasiden anlamayan, vahşi insanlar olarak görmeye başladı. Bu da son dönemde Avrupa'da Müslümanlara karşı artan saldırıları tetikledi.'' diyor. Avrupa'da İslamofobi kavramının hâlâ tespit edilemediğini belirten Elmas, "Avrupa'da İslamofobi ile mücadele edecek kurumlar yok. Müslümanlara karşı yapılan saldırıların tespit edilmesi ve bağlayıcı yaptırımların olması gerekiyor." ifadelerini kullanıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...