Vladimir Putin, BM kararı yoksa 'saldırı' sayılır

/ Kaynak: CHA
Vladimir Putin, BM kararı yoksa 'saldırı' sayılır

DÜNYA Haberleri  / CHA

Vladimir Putin, ABD Kongresi'nde Suriye operasyonunun ele alındığını, orada doğru olmayan açıklamalar yapıldığını söyledi.

Kremlin'in himayesinde bulunan İnsan Hakları Konseyi temsilcileri ile yaptığı görüşmede yaptığı açıklamada, "Bir ülkenin Kongresi bu yönde yaptırım görüşüyor. Bu yaptırım saldırıdır. BM Güvenlik Konseyi dışında bu yöndeki yaptırımlar saldırı sayılır. Sadece kendini savunma hariç." değerlendirmesinde bulundu. Putin, Suriye'nin ABD'ye saldırmadığını, bunun meşru müdafaa hakkı olarak görülemeyeceğini ifade etti. ABD Kongresi'nin "saldırıyı" meşru kılmaya çalışmasını eleştiren Putin, "Hepimiz televizyon ekranlarına yapışmış, yaptırım olup olmayacağını bekliyoruz. Bu konuştuğumuz prensip olarak saçma…" şeklinde konuştu. Suriye lideri Beşşar Esed'in saldırı pozisyonunda iken kimyasal silah kullanmasının mantıksız olduğunu bir kez daha yineleyen Rusya lideri, "Bu son kullanılacak bir çare olarak birileri görebilir. O saldırı durumunda, muhalif güçleri kuşatmışken, muhalifler yardıma ihtiyaç duyar." tespitinde bulundu. ABD'deki tartışmaları izlediğini ifade eden Putin, "Bir kongre üyesi ABD Dışişleri Bakan John Kerry'e soruyor: 'Orada El-Kaide var mı? Orada onların güçlendiğine dair söylentiler var.' Kerry de cevap veriyor: 'Hayır, Size samimi olarak söylüyorum, orada onların hiçbirisi yok.' Suriye'de savaşan önemli muhalif grup Nusra, El-Kaide'nin bir parçası. Onlar bunu biliyor. Kendimi kötü hissettim… O düpedüz yalan söylüyor. O yalan söylediğini biliyor. Bu çok üzücü." eleştirisi getirdi. Putin, örgüt üyelerinin Suriye'ye gitmemeleri konusunda da uyarıda bulunarak, "Bunu yasaklamıyorum, ancak desteklemiyorum da. Bu çok tehlikeli. Bu bir tatil gezisi değil… Orada çok farklı insanlar var. Hükümete karşı olanların hepsi değil ama, El-Kaide ile bağlantılı olanlar kontrol edilemiyor ve çok acımasız insanlar." dedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, BM kararı olmadan Suriye'ye yönelik bir operasyonunun "saldırı" olarak tanımlanacağı uyarısı yapıldı. Açıklamada, "Daha önce de ifade ettiğimiz gibi bu yönde alınacak karar uluslar arası hukuka aykırıdır ve kabul edilemez." hatırlatması yapıldı.
DÜNYA
Kaynak: CHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...