Başbakan Erdoğan, 'Marmaray aşkı taşıyacak'

Başbakan Erdoğan, 'Marmaray aşkı taşıyacak'

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Marmaray açılışında konuştu.

Başbakan konuşmasında kardeşlik vurgusu yaparken, "Marmaray yolcuları olduğu kadar aşkı ve kardeşliği de kıtalarasında taşıyacaktır" dedi. İşte Başbakan'ın konuşmasından satır başları: Sözlerimin başında şunu söylemek istiyorum. Bu projenin içinde yer alan emeği geçen bütün arkadaşlarıma ve çalışanlara çok teşekkür ediyorum. Hüner bir şehr bünyâd etmektir; reâyâ kalbin âbâd etmektir demişti bu şehrin fatihi. 1453'te şehre girdiği andan itibaren işte bu dizelerinde ifade ettiği gibi İstanbul'u imar etmek için çalışmış, halkın gönlünü abad etme vazifesini bizlere miras olarak bırakmıştır. Bu anlamlı günde Sultan 2. Mehmet'i minnetle yad ediyorum. Açılışını yaptığımız projenin hayallerini kuran ve hayallerle yetinmeyip projelere döküp Abdulhamit'e rabbimden rahmet niyaz ediyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere emeklerini ve yüreklerini bugünlere taşınmış bu projenin gerçekleşmesinde katkıda bulunan herkese gönülden şükranlarımı ifade ediyorum. Asrın projesi Marmaray'ı anlamlı bir yıldönümde hizmete açıyoruz. Bugün cumhuriyetimizin 90. yaşını kutluyoruz. Bu kardeşiniz bu şehirde doğdu, bu şehirde büyüdü şimdi Üsküdar'da yaşıyor. Bugün yaşadığımız bu büyük gurur, İstanbulumuzun gururudur. Ama bu gurur ayı zamanda demokrasimizin ve kardeşliğimizin gururudur. Cumhuriyetimizin ilanına giden süreci hiç bir zaman unutmadık. Gazi Mustafa Kemal buradan İstanbul'dan Samsun'a ulaşmak için kırık dökük bir gemi ile Karadeniz'in çılgın dalgalarına rağmen Samsun'a ulaşmıştır. Yolun medeniyet olduğunu bağımsızlık olduğunu cumhuriyete giden yol olduğunu milletçe çok yakından anladık. nbsp;Cumhuriyet tarihinde 6100 km yol yapılmışken 11 yılda 17000 km daha ilave ettik. CUmhuriyetin kazanımlarına yenilerini ekledik. İnşaa ettiğimiz yollarla sadece şehitrleri değil gönülleri de birbirleriyle buluşturduk. GÖreve geldiğimizde 26 havaalanı vardı bugün 50 havalanını açmış durumdayız. nbsp;

İŞTE MARMARAY'DAN GÖRÜNTÜLER-VİDEO

MARMARAY TANITIM FİLMİ İÇİN TIKLAYINIZ...

MARMARAY'DAN İLK KARELER-FOTO GALERİ


"MARMARAY 81 VİLAYETİN PROJESİDİR"
Marmaray sadece iki kıtayı birbirine kavuşturmakla kalmıyor. Marmaray 150 yılın öncenin hayallerini gerçekle buluşturmuş oluyor. Mamaray, kıtaları oloduğu kadar insanları halkları ve ülkeleri birbiriyle buluşuyuruyor. Marmaray, sadece bir İsatanbul projesi değil aynı zamanda bir insanlık projesidir. Marmaray, 81 vilayetin projesidir. nbsp;
Marmaray, Pekin'den, Londra'dan tüm kardeşlerimizin projesidir. Bir barış projesi bir dayanışma projesidir. Şimdi Japonya ile bir başka adım daha atıyoruz. Sinop'taki nükleer santral projesini beraber inşaa edeceğiz. Burada denizin altından geçecek bu trenler. Yolcuları olduğu kadar aşkı, kardeşliği de kıtalarasında taşıyacaktır. Şu anda devam eden otomobil tüneli de 2015'te sona erecek.

"MARMARAY HEPİMİZİN ESERİ"
76 milyon aziz milletimin, dost ve kardeş bütün ülkelerin de bilmesini isterim ki biz Marmaray'ı Türkiye'nin tarihine yakışır şekilde dostluk ve kardeşliğin üzerine inşaa ettik. Bizi sevsin ya da sevmesin, bize oy versin ya da vermesin, İstanbul'daki tüm kardeşlerim bu yatırımla gurur duysun. Marmaray hepimizin eseridir. Biz bu milleti hizmetkarıyız. Biz bunu yapıyoruz ve bu hizmetkarlık Marmaray'da son olmayacaktır. Denizin altına inşaa edeceğimiz diğer tüp geçit ile Marmaray'a bir kardeş sağlayacağız nbsp;
Cumhuriyetimizi 90. yıl dönümü Marmaray'la ile taçlandırıken 100. yıl dönümümüzü daha güzel yatırımlar ile taçlandırıcağız.


"TARİHİ ESERLERİ DÜNYAYA KAZANDIRDIK"
Dünya üniversiteleri, bilim çevreleri ve dünya medyası başından itibaren Marmaray'ı yakından incelediler. Marmaray bir ulaşım projesi olduğu kadar tarihin altın harflerle yazacağı bir mimari eser oldu. Belirlediğimiz sürede bitmesine engel olsada 35000'den fazla tarihi eseri dünyaya kazandırmış olduk. Tek yönde saatte 75000 bin yolcu bir kıtadan diğerine geçecek. İstanbul'ın raylı ulaşımını dünyaya örnek durumuna getiricez.
Bu inşaat süresince çevre esnafıyla bütün oturanıyla rahatsız oldu. Burada rahatsızlıklar verdik. Ben Üsküdarlı hemşerilerime diyorum ki hakkınızı helal edin. Her kutlu doğum sancılı olur. Ve bu bir kutlu doğumdu. Allah kazadan beladan bizi korusun diyorum.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...