İsveç, yenilenebilir enerjide Türkiye ile işbirliğine hazır

/ Kaynak: AA
İsveç, yenilenebilir enerjide Türkiye ile işbirliğine hazır

DÜNYA Haberleri  / AA

İsveç Enerji Bakanı Baylan: 'Türkiye'de yenilenebilir enerjinin tüm alanlarında müthiş bir potansiyel var'

İsveç Enerji Bakanı İbrahim Baylan, "Türkiye'de yenilenebilir enerjinin tüm alanlarında müthiş bir potansiyel var, bunun farkındayız, özellikle biyogaz alanında İsveç'in tecrübesini Türkiye ile paylaşmaya hazırız" dedi.
Baylan, Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği'nce Kopenhag'ta düzenlenen "Deniz içi Rüzgar Enerjisi Konferansı''nda AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Başkent Stokholm'de çöpten üretilen enerjinin etkin şekilde kullanıldığını anlatan Bakan Baylan, İstanbul'da bu uygulamaya sıcak bakıldığını, bu teknolojinin Türkiye ile paylaşılmasından mutluluk duyacaklarını ifade etti.
Baylan, ocak ayında İsveç bakanlık yetkililerinin Türk meslektaşlarıyla Ankara'da biraraya geldiklerini hatırlatarak, "Kesinlikle Türkiye ile enerji işbirliğine, özellikle yenilenebilir enerjide işbirliğine hazırız. İki ülkenin de ortak ilgi alanı olan yenilenebilir enerjide hem tecrübeleri paylaşmak hem de konu ile ilgili sorunlara çözüm bulmak iki ülkenin ortak hedefidir" diye konuştu.
Son günlerde Avrupa Birliği'nin ilk gündem maddelerinden biri olan Enerji Birliği'ne de değinen Baylan, bu birliğin kurulmasıyla Avrupa'da enerji anlaşmalarının denetlenmesinin amaçlandığını söyledi. Baylan, İsveç'in Avrupa enerji marketine her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Bugün Avrupa Birliği üyesi ülkeler, enerji anlaşmalarını imzaladıktan sonra AB Enerji Komisyonu'na bildirmek zorunda. Halbuki Enerji Birliği, kararı ve karar hakkındaki planları şeffaflaştırmak istiyor. Bu ve benzer görüşlerin tartışılmasını olumlu karşılıyoruz ancak çok fazla kırmızı çizgilerin üye ülkelere dayatılmasından kaçınılmalı."
İsveç'te, evsel atıkların modern yöntemlerle işlenmesi yoluyla elde edilen biyogaz, hem ısıtma hem de elektrik üretmek için kullanılıyor. Nüfusu 10 milyona yakın ülkede, evlerde oluşan çöplerin yüzde 99'u elektrik üretimi için kullanılıyor, kalan yüzde 1'lik kısım ise tarımsal gübre amaçlı değerlendiriliyor.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...