HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

NATO: Türkiye'ye karşı risk devam ediyor

Kaynak: AA
NATO: Türkiye'ye karşı risk devam ediyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Almanya ve ABD'nin Türkiye'den Patriotları çekme kararını saygıyla karşılayan NATO, Suriye'den füze riskinin sürdüğü uyarısı yaptı.

NATO, ABD ve Almanya'nın Türkiye'den Patriot füze bataryalarını geri çekme kararlarını saygıyla karşılarken, Suriye kaynaklı riskin devam ettiği uyarısında bulundu.
- "Türk halkı tehdit altında"
NATO yetkilisi, "Alman ve Amerikan hükümetlerinin kararlarına bütünüyle saygı duyuyoruz. Almanya bu kararının arkasındaki ana faktörün Suriye'den füze tehdidinin azalması olduğunu açıkladı. ABD ise Patriot bataryalarının kritik modernizasyon güncellemeleri için tekrar konuşlandırılacağını vurguladı. Almanya ve ABD'nin yerleştirdiği Patriotlar Türk halkının Suriye'den balistik füze tehdidinden korunmalarına önemli bir katkı yaptı. NATO, Türkiye ile güçlü dayanışma içinde olmaya ve İttifak'ın Güneydoğu sınırını korumaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.
Suriye rejiminin geçen yıllarda yüzlerce balistik füze fırlattığı ve bunların büyük çoğunluğunun ülke içine düştüğünü hatırlatan NATO yetkilisi, "Fakat bazı füzeler Türkiye dahil komşu ülkelere düştü. Her ne kadar mevcut durumda Suriye füzelerinin Türkiye için oluşturduğu tehdit düşük olarak değerlendirilse de muhalif güçlere yönelik fırlatılacak füzelerin Türkiye'ye düşme riski devam ediyor" dedi.
- "Patriot misyonu yıllık yenileniyor"
Adının açıklanmasını istemeyen NATO yetkilisi, "Patriot misyonu yıllık olarak yenileniyor ve mevcut görevlendirme yıl sonuna kadar geçerlilik taşıyor. Müttefiklerin (Patriot füze bataryalarının yerleştirilmesiyle ilgili) değerlendirme yaparak kararlarını zamanlıca almalarını bekliyoruz. Misyonun geleceğiyle ilgili karar ayrıntılı değerlendirmeye ve Türkiye'nin uzatma talebine bağlı olacaktır" ifadesini kullandı.
Almanya Savunma Bakanlığı, Kahramanmaraş'ta konuşlandırılan Patriot hava savunma birliğinin görev süresinin Ocak'ta sona ereceğini ve "Suriye'den Türkiye topraklarına balistik füze atılma ihtimalinin azalması" nedeniyle sürenin uzatılmayacağını açıklamıştı.
ABD yönetimi de NATO misyonunun parçası olarak 2013 yılından bu yana Gaziantep'de konuşlanan Patriot bataryaları ve füze savunma kuvvetinin görev süresinin uzatılmayacağını ve bataryaların kritik modernizasyon güncellemeleri için tekrar ABD'ye konuşlandırılacağını duyurmuştu.
NATO misyonu kapsamında Almanya ve ABD'ye ilaveten İspanya'nın da Türkiye'de Patriot füze bataryaları bulunuyor.
Türkiye, Suriye'deki iç savaşın şiddetlenmesi üzerine NATO'yu İttifak anlaşmasının 4'üncü maddesi kapsamında güvenlik istişareleri için olağanüstü toplantıya çağırmış ve devam eden süreçte Suriye'den sınır ihlalleri ve füze tehdidi nedeniyle Hollanda, Almanya ve ABD 2013 başında Adana, Kahramanmaraş ve Gaziantep'e Patriot füze savunma sistemleri yerleştirme kararı almıştı. Hollanda 2 yıl görev süresinin ardından Adana'daki Patriot misyonunu 26 Ocak'ta İspanya'ya devretmişti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...