Rusya Suriye'de DAEŞ'in düşmanlarını vuruyor

Düzenleyen:
Rusya Suriye'de DAEŞ'in düşmanlarını vuruyor

DÜNYA Haberleri

Rusya'nın terör örgütü DAEŞ'e karşı etkin mücadele eden muhalif İslam Ordusu'na yönelik saldırısı, iddia ettiğinin aksine önceliğinin DAEŞ'le mücadele olmadığını gösterdi.

Rusya'nın terör örgütü DAEŞ'e karşı etkin mücadele eden muhalif İslam Ordusu'na yönelik saldırısı, iddia ettiğinin aksine önceliğinin DAEŞ'le mücadele olmadığını gösterdi. İslam Ordusu, uzun süredir rejimle olduğu kadar DAEŞ ile de yoğun çatışmalar içinde. 

Rusya, Suriye'de "terörle mücadele" bahanesiyle düzenlediği hava saldırılarıyla DAEŞ unsurlarından çok, muhalifleri ve bu grupların kontrolündeki bölgelerde yaşayan sivil halkı hedef almaya devam ediyor. Türkiye ve birçok Batı ülkesi, saldırıların başladığı 30 Eylül'den bu yana Rusya'ya "muhalifleri değil, DAEŞ'i vur" çağrısında bulunuyor. Buna karşılık Rus yetkililer, DAEŞ'i vurdukları yönünde açıklamalar yapmakla yetiniyor. Hatta Rus lider Vladimir Putin, DAEŞ ile mücadele kapsamında Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) hava desteği sağladığını ve Kasım ayında ÖSO'nun belirlediği birçok "terörist" hedefi vurduklarını ileri sürmüştü. 

Rusya'nın iddiasının aksine, daha önce Halep'in kuzeyindeki Deyr Cemal'de Birinci Alay, Malikiye'de Şam Cephesi, Keştar'da Ahraru'ş Şam, Kefer'de Sultan Murad, Mare'de Mutasim Tugayı, İdlib'te Sukuru'l Cebel ve Şam Kolordusu ile Halep'te Nureddin Zengi Rusya'nın hedefi olmuştu. 

Rusya'nın son hedefi Şam ve çevresinde DAEŞ'e karşı etkin mücadele veren muhalif gruplardan İslam Ordusu oldu. 25 Aralık'ta İslam Ordusu'nun komutanı Zehran Alluş, Rus savaş uçaklarının saldırısında hayatını kaybetti. Yerel kaynaklar saldırının Rus jetlerinin diğer saldırılarda olduğu gibi yüksek irtifadan atışıyla gerçekleştirildiği belirtmiş, Rusya'nın resmi haber ajansı Ria'nın yurt dışı yapılanması Sputnik de saldırıyı Rus savaş uçaklarının düzenlediğini duyurmuştu. Ancak Rus yetkililerden ya da Esed rejiminden konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

İslam Ordusu, Şam'daki en etkin muhalif grup

İslam Ordusu, Ocak 2012’de Şam’ın Doğu Guta bölgesinde etkin hale gelen “Liva El İslam”ı kuran Zehran Alluş’un birlik çabaları neticesinde 2013 yılında Şam’da doğdu.  Örgüt, 29 Eylül 2013'te Liva El İslam ve 49 küçük grubun birleşmesiyle ilan edildi.

Askeri açıdan Şam merkezindeki en büyük ve donanımlı grup olan İslam Ordusu, yaklaşık 9 bin savaşçı, zırhlı birlik ve tanksavar donanımlarına sahip.

DAEŞ'e karşı etkin mücadele veriyor

İslam Ordusu, 2015’in başından bu yana Şam merkezinde Duma, Doğu Guta ve Şam kırsalında Kalamun’da rejime ve DAEŞ’e karşı mücadele veriyor.

DAEŞ’e karşı Yermük ve Kadam’daki operasyonlarında Ahraru’ş Şam ile işbirliği yaptığı bilinen örgüt, geçen temmuzda 12 DAEŞ militanını “kısas” uyguladığını belirterek idam etmişti.   

Şam’ın kuzeybatısındaki Dumayr’da DAEŞ ile mücadelesinde büyük kayıplar veren örgüt, son DAEŞ operasyonunu Zehran Alluş’un öldürülmesinin hemen ardından gerçekleştirdi. 

Başkentin doğusu ve güneybatısı muhaliflerin kontrolündeyken, güneyindeki Haceru'l Esved bölgesinde ise halen DAEŞ etkili. Şam'ın kuzeyindeki dağlık bölgede yer alan Kalamun, terör örgütünün başkentte ele geçirmeye öncelik verdiği yerlerden. 

Rusya, BMGK kararına rağmen vuruyor

Rusya, 18 Aralık'ta siyasi geçiş süreciyle ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararıyla siyasi geçişe ilişkin tercihlerini büyük ölçüde kabul ettirmesine rağmen New York toplantısından bu yana hava saldırılarında yaklaşık 150 sivili öldürdü.  

Uluslararası Af Örgütü'nün Rusya’nın Suriye’deki hava saldırılarıyla ilgili 23 Aralık'ta yayımladığı raporunda, saldırıların  meskun mahalleri hedef aldığı, evleri, camileri, pazar yerlerini ve hastaneleri vurduğu belirtilmişti. “Sivil hedefler zarar görmedi: Rusya’nın Suriye’deki saldırılarıyla ilgili açıklamalarının maskesi düştü” başlıklı raporda bu tür saldırıların savaş suçu teşkil ettiği vurgulanmıştı. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...