DAEŞ'in İsrail ve Filistin’e yerleşmesini istemiyoruz

Düzenleyen: / Kaynak: AA
DAEŞ'in İsrail ve Filistin’e yerleşmesini istemiyoruz

DÜNYA Haberleri  / AA

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini, İsrail-Filistin arasındaki sürece destek çağrısı yaparak, "DAEŞ'in İsrail ve Filistin’e yerleşmesini istemiyoruz." dedi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda, AB, ABD, Rusya ve Birleşmiş Milletlerden (BM) oluşan Ortadoğu Dörtlüsü’nün şubat ayından bu yana üzerinde çalıştığı ve 1 Temmuz’da yayınladığı ilk raporu hakkında milletvekillerini bilgilendirdi.

Son zamanlarda ortaya çıkan gelişmeler sonrasında iki devletli çözüm çabalarının zayıfladığını söyleyen Mogherini, mevcut statükonun savunulabilir durumda olmadığının altını çizdi. "Bir statüko olduğunu da söyleyemeyiz" diyen Mogherini, bu nedenle "Barış süreci hiç olmadığı kadar gerekli" dedi. Mogherini, "İki tarafın nesilleri barış kelimesini bile tanımıyor. İki tarafı bir masa etrafında birleştirmeyi bilmeliyiz" ifadelerini kullandı.

İki devletli çözüm fikrini savunmaya devam edeceklerini kaydeden Mogherini, "AB’nin pozisyonu açıktır ve değişmedi, İsrail bu şansı kaçırmamalı, karşılıklı güveni yeniden tesis etmeliyiz" şeklinde konuştu.

Bölgede istikrarın sağlanması için İsrail-Filistin arasındaki sürece destek çağrısı yapan Mogherini, DAEŞ bölgede yayılma hedeflerine dikkati çekerek, "DAEŞ'in İsrail ve Filistin’e yerleşmesini istemiyoruz" uyarısında bulundu.

"İsrail’in politikası iki devletli çözümün altını oyuyor"

Sosyal Demokratlar (SD) Grup Başkan Yardımcısı Romanyalı parlamenter Victor Boştinaru, Gazze’nin durumuna dikkat çekerek, yeni şiddet olayları ve çatışmaların artması riskinin önlenmesi gerektiğine dikkati çekti.

Avrupa Reformistler ve Muhafazakarlar Grubu (ECR) üyesi Marc Demesmaeker, "İsrail’in yerleşim politikası iki devletli çözümün altını oyuyor" eleştirisinde bulundu.

Birleşik Sol Grup üyesi İspanyol milletvekili Angela Vallina, işgalci ile işgal edilenin karşılaştırılmasını doğru bulmadığını söyleyerek, raporu eleştirdi.

Birleşik Sol Grubu Başkan Yardımcısı Neoklis Sylikiotis, "İşgalci ve işgale uğrayan eşit olarak değerlendirilmemeli. Hapsedilen Filistinliler serbest bırakılmalı ayrıca İsrail, cezaevlerindeki Filistinlilerin haklarını da yerine getirmeli. Uluslararası hukuka uygun şekilde muamele etmeli" dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...