Avustralya, iklim değişikliği nedeniyle yerinden edilenlere oturma izni verecek

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
- Güncelleme:
Avustralya, iklim değişikliği nedeniyle yerinden edilenlere oturma izni verecek

DÜNYA Haberleri  / The Guardian

Avustralya, iklim değişikliği nedeniyle göç etmek zorunda kalan Tuvalu vatandaşlarına oturma izni vereceğini açıkladı. Başbakan Anthony Albanese, Pasifik'te yer alan Tuvalu ülkesinde deniz seviyesinin yükselmesinden dolayı birçok kişinin evsiz kaldığını ve özel vize kategorisinin açıldığını duyurdu.

Avustralya, Pasifik Okyanusu'nda yer alan ada ülkesi Tuvalu'da iklim değişikliğinden etkilenerek yerinden edilen insanlara ikamet hakkı sunacak. Bu karar, birçok Pasifik liderinin Avustralya'ya fosil yakıt sektörüne karşı daha güçlü adımlar atması konusunda baskı yaptığı bir dönemde alındı. Ayrıca anlaşma, Tuvalu'nun yükselen deniz seviyelerine karşı savunmasızlığını da açıkça ortaya koyuyor. 

Tuvalu, Orta Pasifik'te, Avustralya ile Hawaii'nin arasında yaklaşık 11 bin 200 nüfusa sahip dokuz adadan oluşan bir ülkedir. Anlaşma kapsamında, Avustralya her yıl 280 kişiye kalıcı oturma izni sunacak ancak aynı zamanda Tuvalu vatandaşlarının "evlerinde güvenli şekilde" kalmalarına da yardımcı olacak. 

İKİ ÜLKE ARASINDA "GÜVENLİK" ANLAŞMASI 

Avustralya başbakanı Anthony Albanese, anlaşmanın aynı zamanda bir tür güvenlik garantisi sunarak ülkesinin Tuvalu'nun "tercih edilen güvenlik ortağı" statüsünü güçlendireceğini söyledi.

Anlaşmada, Avustralya'nın Tuvalu'nun büyük doğal afetlere, salgın hastalıklara veya Tuvalu'ya karşı askeri saldırıya karşılık verme talepleri doğrultusunda hareket edeceği belirtiliyor. Bu güvenlik garantisi karşılığında Tuvalu'nun, güvenlik ve savunmayla ilgili konularda başka bir ülkeyle anlaşma yapmak istemesi halinde Avustralya ile karşılıklı anlaşmaya varması gerekecek.

İki ülkenin arasındaki işbirliğinin Çin'e karşı önlem amacıyla, savunma, polislik, sınır koruması, siber güvenlik, limanlar, telekomünikasyon ve enerji altyapısı da dahil olmak üzere kritik altyapıyı kapsayacağı açıklandı. Pasifik ülkesinin talep ettiği yardımı sağlamak için bu tür faaliyetlerin gerekli görülmesi halinde, Avustralya ordusuna ülke içinde bulunma hakkı verilecek. 

Anlaşma, Çin'in Pasifik ada ülkeleriyle daha yakın ilişkiler kurmaya çalıştığı bir dönemde Avustralya hükümeti için stratejik bir kazanç olarak görülebiliyor. Pekin'in geçen yıl Solomon Adaları ile bir güvenlik anlaşması imzalaması Avustralya'yı sarsmıştı.

Öte yandan, Avustralya hükümeti söz konusu vize kapsamındaki kaynakları, hangi vatandaşlara yeni vize verileceğini Tuvalu'nun seçeceğini açıkladı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...