Türkiye'de de görülebilir! Bilim insanları açıkladı: Kuzey Işıkları zirve yapacak

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian, Euronews
- Güncelleme:
Türkiye'de de görülebilir! Bilim insanları açıkladı: Kuzey Işıkları zirve yapacak

YAŞAM Haberleri  / The Guardian, Euronews

Norveçli bilim insanları, bu kış aylarında Kuzey Işıkları'nın gözlem açısından muhtemelen en yüksek seviyeye ulaşacağını söylüyor. Güneş'in, Ocak ve Ekim 2024 arasında, "güneş maksimumu" olarak bilinen yaklaşık 11 yıllık aktivite döngüsünün zirvesine ulaşacağı ve hem aşağı kutup bölgelerinde hem de Avrupa'nın daha güneyinde muhteşem kutup ışıklarını beraberinde getireceği tahmin ediliyor.

Kuzey yarımkürede, Kuzey Işıkları (aurora ya da aurora borealis de deniliyor) genellikle yalnızca Kuzey Kutup Dairesi üzerinde görülür; insanlar geceleri görünen bu ışık şölenini görmek için Norveç, İsveç,Finlandiya, İzlanda gibi ülkelere seyahat eder. Ancak geçtiğimiz Cuma günü gökbilimciler Güneş'in yüzeyinde büyük bir patlama gözlemledi, bu nedenle hafta sonu jeomanyetik aktivitede ani bir artış yaşandı.

Kutup ışıkları genellikle manyetik kutbun merkezinde yer alan halka (yaklaşık 3 bin kilometre çapında) adı verilen bir bantta meydana gelir. Güneş atmosferinin en dış katmanından plazma ve manyetik alanın atılması anlamına gelen Koronal Kütle Atımının (CME) nedeniyle halka genişler. Bu da aurora'nın daha düşük enlemlerde görülmesine neden olabiliyor. Tıpkı hafta sonu Kuzey Işıkları'nın Türkiye'nin birçok yerinde ve Avrupa ülkelerinde görülmesi gibi.

BU KIŞ KUTUP IŞIKLARI GÜNEYE KADAR İNECEK 

Eğer geçtiğimiz hafta sonu Kuzey Işıkları'nı göremediyseniz iyi bir haberimiz var. Bu sonbahar ve kış aylarında aurora görme şansınız normalden daha yüksek olacak. Bunun nedeni Güneş'in daha aktif hale gelmesi ve daha parlak aurora oluşturması.

Türkiye'de de görülebilir! Bilim insanları açıkladı: Kuzey Işıkları zirve yapacak

Bu arada, Güneş'in daha aktif hale gelmesi sizi korkutmasın çünkü bu sadece 'güneş döngüsü'yle alakalı bir durum. Her 11 yılda bir Güneş'in manyetik alanı tamamen değişir. 2024 veya 2025'teki bu zirveye yaklaşırken, Güneş'in ne kadar aktif olduğunu ölçmeye yarayan 'Güneş lekelerinde' çarpıcı bir artış oldu. Yani Kuzey Işıkları son 10 yılın zirvesinde.

Norveç Arktik Üniversitesinin (UiT) bir parçası olan Tromsø Jeofizik Gözlemevinde uzay fiziği üzerine araştırmalarını sürdüren Njål Gulbrandsen, "Güneş zirveye yaklaştıkça, daha fazla güneş fırtınası meydana geldi ve normalden daha güneyde görülebilen daha fazla kutup ışığı oluşturdu. Aktivitenin şu anda oldukça fazla artmasının nedeni çoğunlukla bu 11 yıllık güneş döngüsünden kaynaklanıyor" dedi.

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: The Guardian, Euronews
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...