'Bosna Kasabı' Mladic'in resmine yumurta atan Corovic'e para cezası

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
'Bosna Kasabı' Mladic'in resmine yumurta atan Corovic'e para cezası

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

'Bosna Kasabı' lakaplı Ratko Mladic'in Sırbistan'daki bir resmine yumurta atarak hafızalara kazınan Corovic, hakkında kamu düzenine zarar verdiği gerekçesiyle dava açıldığını söyledi. Corovic, 850 Euro para cezasına çarptırıldığını açıkladı.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da savaş suçlusu Ratko Mladic'in resmine iki yıl önce yumurta atan Aida Corovic, bu nedenle 850 Euro para cezasına çarptırıldığını ancak mahkemenin kararında "kimin" resmine yumurta attığının belirtilmediğini söyledi. Corovic, mahkeme kararında yumurta attığı duvarda eski Sırp komutan Mladic'in resminin olduğuna dair bir ibare bulunmadığına işaret ederek "Çıktığım davalarda hakime her defasında, 'Sebepsiz yere duvarlara yumurta atacak yaşta değilim, o duvarda neden Mladic'in resminin olduğu söylenmiyor?' diye sordum." dedi.

Mahkemenin "mantığa aykırı" bir karar verdiğini savunan Corovic, "Mahkeme, bu kararla bölgeye bir mesaj gönderiyor aslında. Bu topraklarda 1990'lı yıllarda yaşanan savaşlar bitmedi zira o dönem savaşları finanse eden ekipler şimdi Sırbistan'ın yönetiminde." değerlendirmesinde bulundu.

Corovic, temyize gideceğini söyleyerek "Eğer kabul edilmezse hakkımda verilen para cezasını ödemeyeceğim. Hapse giderim daha iyi." diye konuştu.

SAVAŞ SUÇLUSU MLADIC'İN DUVAR RESMİ ÇİZİLDİ 

Bu arada, Belgrad'da, Temmuz 2021'de savaş suçlusu Mladic'in duvar resmi çizilmiş ve büyük tepki toplamıştı. Sırbistan polisi, Mladic'in duvar resmini koruma altına alırken ülkede Mladic'in duvar resminin korunmasına ilişkin protestolar düzenlenmişti.

Resme yumurta attığı için gözaltına alınan Corovic daha sonra serbest bırakılmıştı.

'SAVAŞ SUÇLUSU' RATKO MLADIC KİMDİR? 

'Bosna Kasabı' olarak nitelendirilen Sırp komutan Mladic emrindeki Sırp birliklerin, 11 Temmuz 1995'te Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'ya girmesinin ardından başlayan soykırımda, birkaç günde en az 8 bin 372 sivil Boşnak katledildi, bedenleri farklı toplu mezarlara gömüldü.

Bölgedeki Sırp nüfusun büyük çoğunluğu, bugün dahi Srebrenitsa'da yaşananları "soykırım" olarak nitelendirmekten kaçınıyor.

Öte yandan Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı, 2007'de aldığı kararda, eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesinden (UCM) gelen kanıtlar doğrultusunda Srebrenitsa ve civarında yaşananları "soykırım" olarak nitelendirdi.

Sırp komutan Mladic, UCM'de görülen davada, aralarında soykırımın da bulunduğu birçok suçtan müebbet hapse mahkum edilirken mahkemenin bu kararıyla Mladic "savaş suçlusu" olarak tarihe geçti.

Mladic'in, 8 Haziran'da görülen temyiz davasında da cezası yeniden onandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...