Balkanlar'da ABD - Rus satrancı! Tehditle Sırbistan'a geri adım attırdı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Sırbistan ile Kosova arasındaki tansiyon bir yükseliyor bir düşüyor... Son olarak, Sırbistan, ABD tehdidi karşısında Rusya’dan da gerekli desteği alamayınca sınırdaki askerlere ‘geri çekil’ emri vermek zorunda kaldı. Bu en son yaşananlar gösteriyor ki ABD ile Rusya Ukrayna’dan sonra Kosova-Sırbistan’da da karşı karşıya. Peki, Balkanlar'da yeni bir savaş çıkar mı?

24 Eylül’de Kosova’nın kuzeyinde Manastır'da bir çatışma yaşandı. Çatışmada biri polis 4 kişi hayatını kaybetti.
İki taraf bu olay ile tekrar karşı karşıya geldi. Kosova, Sırbistan’ı sorumlu tuttu, Sırp hükümeti ise çatışmanın kendileriyle hiçbir ilgisi olmadığını savunuyor.

Balkanlarda yaşanan bu peş peşe gerilimler 'yeni bir savaş çıkar mı' sorusunu akıllara getiriyor. Türkiye Gazetesi editörleri, Sırbistan ile Kosova arasında yaşanan gerilimi ve Rusya ile ABD arasında adeta bir satranç oyununa dönen 'Balkan krizini' sizin için araştırdı. İşte Türkiye Gazetesi YouTube kanalında yayınlanan 'Kosova Sırbistan Krizinde Karşılıklı Hamleler! ABD’nin Tehdidi Geri Adım Attırdı' başlıklı video haberin özeti... 

Hatırlarsanız, Kosova’da 23 Nisan’daki erken yerel seçimlerin Arnavutların kazanmasının ardından da ülkede karışıklıklar olmuştu. Gerginlik Sırp nüfusunun yoğun olduğu yerlerde yoğunluk kazandı. NATO,  bölgeye müdahale etmek zorunda kaldı ve asker talep etti. Hatta Türkiye’den de 500 Türk komando da Kosova’daki Sultan Murat Kışlası’nda konuşlanmak için görevlendirildi.

SIRBİSTAN, AMACINI BELLİ ETTİ 

Sırbistan’ın asıl hedefinin Kosova’daki Sırp nüfusunun olduğu yerlerin kendi topraklarına katmak olduğunu o zamandan beri zaten konuşuluyor. Kosova Başbakanı Albin Kurti de gerilim sonucu bu iddiayı dile getirdi.

Rusya, yaşanılan bu son olayın ardından, "Sırpları hedef alan provokasyonların çok sık düzenlendiği bir sır değil. Durum gerçekten çok gergin ve potansiyel olarak tehlikeli" diyerek Sırplara destek vermişti.

Artan gerilim üzerine NATO, Kosova’ya 600 İngiliz askeri ile takviye yapma kararı almıştı.

Gözler sınıra çevrildi...

Sırbistan çatışma sonrası sınıra 8 binden fazla asker konuşlandırdı. Ancak ABD’nin uyarısı üzerine asker sayısının neredeyse yarı yarıya azaltıldığı açıklandı.

BALKANLAR'DA YENİ BİR SAVAŞ MI ÇIKACAK? 

Peki, Balkanlar da yeni bir savaş mümkün mü? Rusya'nın Ukrayna ile savaşta olması bu ihtimali şimdilik mümkün kılmıyor. Savaş uzadı, Putin, Donbas’ı kendisine bağlamayı kabul ettirirse büyük ihtimalle savaş bitecek diye düşünülüyor. Ancak Ukrayna ve Batı mücadeleye devam edeceklerini her defasında vurguluyor.

Sırbistan için de planlar değişti. Çünkü Sırbistan Rusya’ya güvenerek Kosova’ya müdahalede bulunuyordu. Sırbistan için 'Rusya garantörlüğünde bir devlet' diyebiliriz. Ancak Rusya uzayan bu savaşta hem ekonomik olarak zayıfladı hem de Putin’in o yenilmez imajı son yaşanan olaylar ile zedelendi. Sırbistan, arkasındaki büyük gücün zayıfladığını görünce kaygı yaşamaya başladı.

Bugün yaşanan sonuç işte bu durumun ispatı. Çünkü Kosova sınırındaki askerler çekiliyor. Rus desteği gelmeyince Sırplar geri adım atmak zorunda kaldı. Vucic, ABD ile görüşme yaptığını söylemişti hatta bu görüşmede yaptırım tehdidi ile karşılaştığını dile getirmişti. Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, bu Amerikan tehdidi karşısında Rusya’dan da gerekli desteği alamayınca askerlere ‘geri çekil’ emri vermek zorunda kaldı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...