İki ülke arasında gerilim tırmanıyor! Çin, ABD'yi gözetlemek için Küba'ya üs kuracak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İki ülke arasında gerilim tırmanıyor! Çin, ABD'yi gözetlemek için Küba'ya üs kuracak

DÜNYA Haberleri

Çin’in, ABD’yi gözetlemek için Küba topraklarına üs kuracağı iddia edildi. Bunun için Küba ile Çin arasında milyarlarca dolarlık bir anlaşmaya varıldığı belirtildi. Konuyla ilgili ABD'den "Bunu yakından izliyoruz, karşı koymak için adımlar atıyoruz" açıklaması geldi.

Çin ve ABD ilişkilerinde tansiyon yükseltecek yeni bir iddia ortaya atıldı. ABD basının üst düzey yetkililere dayandırdığı haberlerde, Çin’in Küba’ya elektronik dinleme tesisi kurmak için gizli bir anlaşmaya prensipte vardığı belirtildi. Çin’in söz konusu anlaşma için Küba’ya milyarlarca dolar ödediği öne sürüldü.

TELEFON GÖRÜŞMELERİNİ BİLE TAKİP EDECEK

Çin’in tesisi kurması halinde ABD'nin güneydoğu kesiminden e-Posta, telefon görüşmeleri ve uydu iletileri gibi elektronik iletişim verileri toplayabileceği, gemi trafiğini takip edebileceği aktarıldı.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Florida eyaletinde, ABD'nin eskiden en büyük askeri üssü olan Fort Liberty eski adıyla Fort Bragg ise Kuzey Carolina eyaletinde yer alıyor.

"KARŞI KOYMAK İÇİN ADIMLAR ATIYORUZ"

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, konuya ilişkin "Bu özel haber hakkında konuşamam. Ancak Çin Halk Cumhuriyeti'nin dünya çapında askeri amaçlara sahip olabilecek altyapıya yatırım yapma çabalarının gayet farkındayız. Bunu yakından izliyoruz, karşı koymak için adımlar atıyoruz. Ülkemizde, bölgede ve dünyada bütün güvenlik taahhütlerimizi yerine getirebileceğimizden eminiz” açıklamasında bulundu.

"BU DİREKT ABD'YE SALDIRI"

ABD Senatosunun Dış İlişkiler Komitesi'nin Demokrat Başkanı Senatör Bob Menendez, haberlerin doğru olması halinde bunun "ABD'ye doğrudan bir saldırı" olacağını belirtti. Menendez "Umarım yönetim nasıl tepki vereceğini düşünür" dedi.

BLINKEN YİNE ÇİN ZİYARETİNİ ERTELEYEBİLİR

Öte yandan, bu yılın başında Çin casus balonu ABD üzerinde düşürülmüştü. Bunun ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin'e yapacağı ziyareti ertelemişti. Blinken’ın söz konusu ziyareti gelecek haftalarda yapması beklenirken yeni iddiaların bu duruma ne gibi etkisi olacağı ise merak konusu...

BU İLK DEĞİL

Daha önce Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ile ABD, Küba sebeiyle karşı karşıya gelmişti. Küba Füze Krizi olarak da bilinen Ekim 1962’deki olayda, ABD’nin Türkiye ve İtalya'ya, SSCB’nin ise Küba’ya nükleer başlıklı füze yerleştirmişti. İki süper güç karşı karşıya gelmişti. Söz konusu olay SSCB’nin füzeleri geri çekmesi ile sona ererken ABD ve SSCB’nin tarihte nükleer bir çatışmaya en çok yaklaştığı an olarak kabul ediliyor.

SSCB ayrıca, 1960'ların ortalarında Havana'nın hemen güneyindeki Lourdes Adası’na ABD’yi hedefleyen parabolik antenlerle bir casus üssü kurmuş, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tesisi 2000'li yılların başında kapatmıştı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...