İsrail'e silah satışının durdurulması için İngiltere'de hükümete çağrı - 600 hukukçu birleşti

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İsrail'e silah satışının durdurulması için İngiltere'de hükümete çağrı - 600 hukukçu birleşti

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İngiltere'de üç eski Yüksek Mahkeme yargıcı dahil 600'den fazla hukukçu İsrail'e silah satışının durdurulması için hükümete çağrı yaptı.

Hukukçuların Başbakan Rishi Sunak'a hitaben yazdığı 17 sayfalık mektupta, İngiltere'nin Gazze'deki "makul soykırım riski" nedeniyle uluslararası hukuku ihlal etme riskiyle yüzleştiği ve ihracatın sona ermesi gerektiği belirtildi. 600'den fazla avukat, akademisyen ve emekli üst düzey yargıcın imzaladığı 17 sayfalık mektupta, aksi halde Soykırım Sözleşmesi'nin potansiyel ihlalleri de dahil olmak üzere uluslararası hukukun ağır ihlallerinde suç ortaklığından kaçınmak için İngiltere'nin ciddi adımlar atması gerektiği belirtiliyor.

İsrail'e silah satışının durdurulması için İngiltere'de hükümete çağrı - 600 hukukçu birleşti - 1. Resim

Söz konusu mektupta hükümetin uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmek için atması gereken diğer adımlar arasında şu maddeler yer alıyor:

  • BM'nin yeniden Filistinli mülteci ajansı UNRWA'ya finansman sağlanması
  • Filistinlilere karşı soykırımı teşvik eden açıklamalar yapan kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulanması
  • İsrail ile devam eden diplomatik ve geliştirilmiş ticaret anlaşması müzakerelerinin askıya alınması
  • İngiltere'nin mevcut ticaret anlaşmasının askıya alınması için inceleme başlatılması ve İsrail'e yaptırım uygulanmasının değerlendirilmesi

Sunak, Salı günü yaptığı açıklamada, İngiltere'nin çok dikkatli bir silah ihracat ruhsatı sağlama sisteminin olduğunu söyledi. İngiltere'nin satışları ABD, Almanya ve İtalya gibi diğer ülkelere kıyasla daha düşük olsa da silah satışına ilişkin getireceği bir yasak İsrail üzerindeki diplomatik ve siyasi baskıyı arttıracaktır.

Silah Ticaretine Karşı Kampanya (CAAT) grubuna göre 2008'den bu yana İngiltere'nin İsrail'e sağladığı silah ihracatı ruhsatlarının değeri 574 milyon sterlini geçti.

 

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...