Obama'dan dünyaya İsrail - Hamas savaşı çağrısı: Kimsenin eli temiz değil

Düzenleyen: / Kaynak: Politico
- Güncelleme:
Obama'dan dünyaya İsrail - Hamas savaşı çağrısı: Kimsenin eli temiz değil

DÜNYA Haberleri  / Politico

Amerika Birleşik Devletleri'nin eski devlet başkanlarından Barack Obama, İsrail-Hamas savaşının göz ardı edilmemesi konusunda uyarıda bulunarak "hepimiz sorumluyuz" dedi. Dikkat çeken röportajda Obama, "Sorunu çözmek istiyorsanız, o zaman tüm gerçeği kabul etmelisiniz ve o zaman kimsenin elinin temiz olmadığını, hepimizin bir dereceye kadar sorumlu olduğunu kabul etmelisiniz." şeklinde konuştu.

Barack Obama, İsrail - Hamas savaşı ve İsrail'in Gazze'de yaptığı katliamlara ilişkin konuştu. Pod Save America ile yaptığı röportajda Obama, ABD'yi ve dünyayı acilen İsrail - Hamas savaşı üzerine derinlemesine düşünmeye çağırıyor. Obama, "Sorunu çözmek istiyorsanız, o zaman tüm gerçeği kabul etmelisiniz ve o zaman kimsenin elinin temiz olmadığını, hepimizin bir dereceye kadar sorumlu olduğunu kabul etmelisiniz." dedi.

"Eğer sorunu çözmek istiyorsanız bütün gerçeği dikkate almalısınız" diyen Obama, "Hamas'ın eylemleri korkunçtu ama işgal de bir gerçek ve Filistinliler’e olanlar dayanılmaz. Çatışma hepimiz için ahlaki bir hesaplaşma." ifadesini kullandı.

Eski devlet başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçmişe bakıyorum, başkanlığım döneminde ne yapabilirdim, daha ileriye gidebilmek için. Elimden geleni yaptım. Bunu kanıtlamak için yara izlerim var."

OBAMA: "UMUTLU OLMAK ZOR"

ABD'nin 44. başkanı Obama, Cuma günü Chicago'daki Demokrasi Forumu'nda yaptığı konuşmada ise şöyle dedi:

"Bütün bu olanlar hem İsrailliler hem de Filistinliler için sürdürülebilir bir barış sağlanamamasının temelinde oluyor. Biri İsrail için güvenlik ve var olma hakkının tanınması diğeri de işgalin sona ermesine dayanan ve Filistin halkının kendini yönettiği sürdürülebilir bir devletin kurulması. 

Bu kan dökülmesi karşısında tarafsız kalmak imkansız. Umutlu olmayı hissetmek zor. Ailelerin yası, enkazdan çıkarılan bedenler hepimizi ahlaki hesaplaşmaya zorluyor."

Başkanlık döneminde Obama, iki devletli çözümü desteklediği için İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile soğuk bir ilişkisi vardı. ABD'nin mevcut devlet başkanı Joe Biden ise, İsrail'in yaptığı katliamları açık bir şekilde destekliyor. 

Yönetimi İsrail'le yakın işbirliği içinde olan Donald Trump, Hamas'ın 7 Ekim saldırısının ardından ilk olarak Netanyahu'yu eleştirdi 'hazır olmadığını' söyledi, Hizbullah'ı 'çok akıllı' olmakla övdü. Trump kısa bir süre sonra yorumlarını geri çekti. 

ABD'nin eski devlet başkanlarından George W. Bush ise, "Benim görüşüm şu: Bir taraf suçlu ve bu İsrail değil." dedi ve İsrail'in Hamas'a misilleme yapma hakkını savundu.

Bir başka eski devlet başkanlarından Bill Clinton, Hamas'ın ilk saldırısının ardından sosyal medyada paylaşımda bulundu ve Hamas'ı kınadı. Clinton, "Şimdi dünyanın terörizme karşı harekete geçme ve İsrail demokrasisini destekleme zamanıdır. İsrail hükümetinin ve tüm İsraillilerin yanındayım ve onları birlikte durmaya çağırıyorum." dedi. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Politico
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...