İsrail'in kabusu, Filistin'in umudu! Gazze'deki tünellerde Mehmetçik detayı

Düzenleyen: / Kaynak: Habertürk, HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
İsrail'in kabusu, Filistin'in umudu! Gazze'deki tünellerde Mehmetçik detayı

GÜNDEM Haberleri  / Habertürk, HABER MERKEZİ

İşgalci İsrail'in abluka altına aldığı Gazze'de adeta korkulu rüyası olan yeraltı tünelleri ile ilgili ilginç bir detayı Tarihçi Murat Bardakçı açıkladı. Bardakçı, İsrail'i şaşkına uğratan ve kilometrelerce uzunlukta olduğu bilinen tünelleri ilk olarak Mehmetçiğimizin açtığını ifade etti.

Hamas'ın silahlı kanadının 7 Ekim'de İsrail'e karşı başlattığı Aksa Tufanı operasyonu sonrası İsrail ordusu, Gazze'yi abluka altına aldı. Kadın-çocuk ayırt etmeksizin sivillerin üzerine bomba yağdıran ve hastaneleri vuran işgalci İsrail'in korkulu rüyası ise Gazze'nin altında yer alan ve bilinmezlikle dolu tüneller.

İsrail'in yıllardır uyguladığı ambargoyu delmek isteyen Filistinlilerin inşa ettiği tüneller zamanla büyüdü ve kilometrelerce uzunluğa ulaştı. Londra metrosundan bile daha büyük olduğu düşünülen tünellere 'Gazze metrosu' adı verilirken, Kassam Tugaylarının bu tüneller sayesinde birkaç metre ileride duran İsrail askerlerini ve tanklarını roketatarlarla havaya uçurabildiği belirtiliyor.

"GAZZE'DEKİ İLK TÜNELLERİ ASKERLERİMİZ AÇTI"

Ünlü tarihçi Murat Bardakçı, son yazısında İsrail'in korkulu rüyası gizemli tünellerin geçmişini açıkladı. Bardakçı, Gazze'de ilk inşa edilen ilk tünellerin İngilizlere karşı savaşan Mehmetçik tarafından açıldığını söyledi. Bardakçı şu ifadelere yer verdi:

"İsrail'in Gazze'de masum halkın da hedef olacağı bir kara operasyonu başlatmasının önündeki en büyük engellerden birini teşkil eden tünellerin ilk defa Birinci Dünya Savaşı sırasında askerlerimiz tarafından ve İngiliz birlikleri ile mücadele maksadıyla açıldığını bilir misiniz?

İsrail'in kabusu, Filistin'in umudu! Gazze'deki tünellerde Mehmetçik detayı

"MEZARLARIN ALTINA 8 ADET TÜNEL AÇILDI"

Falih Rıfkı Atay, kaleme aldığı ve Ortadoğu'yu kaybedişimizin hazin hikâyesini en mükemmel şekilde nakleden eser olan "Zeytindağı"nın Gazze Muharebeleri'ni anlattığı bölümünde, üzerinde türbelerin bulunduğu bir tepeden bahseder ve askerimizin mezarların altına sekiz adet tünel açtığını, subayların top atışlarını bu tünellerden geçerek idare ettiklerini yazar. Sonra, İngiliz bombardımanının tünellerin ağzını kapatması üzerine Mehmetçik'in toprağı nasıl tırnakları ile kazdığını hikâye eder!

Zeytindağı'nda anlatılan ve Türk askerlerinin 'Mantartepe' dedikleri yerde Şeyh Ali Mantar ile Gazze'nin bazı önde gelenlerinin mezarları vardır ve altında tünellerin yer aldığı arazi, şimdi hemen hergün İsrail bombalarının can üstüne can aldığı 'Şucâiyye' mahallesidir!

İsrail'in kabusu, Filistin'in umudu! Gazze'deki tünellerde Mehmetçik detayı

TÜNELLER TARİH BOYUNCA KULLANILDI

Diğer yandan, tüneller ve siperler savaş tarihi boyunca kullanıldı. Bosna Hersek'in bağımsızlık mücadelesinin kilit taşlarından biri olan Umut Tüneli, 4 ay 4 gün süren yoğun uğraşlarla 30 Temmuz 1993'te tamamlandı. Saraybosna Kuşatması'nda halkın nefes borusu oldu ve yaklaşık 300 bin kişinin hayatını kurtardı. Vietnam Savaşı'nda ABD'ye karşı 30 yıl boyunca 250 kilometre uzunluğunda 3 katlı tüneller kazıldı. Vietnam'a savaşı asıl kazandıran bu tüneller oldu."

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Habertürk, HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Jale tunel 5 Kasım 2023 10:10

Tünelin girişleri bulundumu artık orası mezar olur.korumasızdır. tüneller kaçmak ve bir yere sızmak içindir. Savunmada kullanılamaz abartmayın....

Sonraki Haber Yükleniyor...