İsrail ordusu, Gazze'de tüneller için kimyasal silah geliştirdi: Deneyen askerler görme yetisini kaybetti

Düzenleyen: / Kaynak: The Telegraph
- Güncelleme:
İsrail ordusu, Gazze'de tüneller için kimyasal silah geliştirdi: Deneyen askerler görme yetisini kaybetti

DÜNYA Haberleri  / The Telegraph

Gazze'ye kara harekatına hazırlanan İsrail ordusu, Hamas'ın kilometrelerce uzunluktaki tünelleri için kimyasal sünger bombası geliştirdi. Bombayı deneyen bazı İsrailli askerlerin görme yetisini kaybettiği bildirildi.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 20 gündür devam ediyor. Tel Aviv yönetiminin 2,5 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi’ne yönelik kara harekâtı için hazırlandığı bildirilirken, İngiliz basınında dikkat çekici bir iddia ortaya atıldı. The Telegraph’ın haberine göre, Gazze’ye kara harekâtı için karar verildiğini duyuran Başbakan Binyamin Netanyahu yönetimindeki İsrail, tünellerle kaplı yerleşim birimi için sünger bombası kullanmayı planlıyor.

HAMAS'IN "METRO TÜNELLERİ"

Hamas’ın Gazze’deki tünelleri üzerine binlerce analiz yapıldığını ve “metro” olarak adlandırıldıklarını aktardı. Son 15 yıldır Hamas tarafından özenle hazırlanan tünellerde silah, mühimmat ve İsrail’e yakalanmadan hareket etmek amacıyla kullanılıyor. Basına yansıyan haberlere göre tünellerde çok sayıda tuzaklarla korunuyor.

Hamas’ın asker kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının İsrail’de büyük bir şoka neden olan 7 Ekim’deki Aksa Tufanı operasyonu sonrasında rehin aldığı 200’den fazla kişiyi de söz konusu tünellerde tuttuğu ifade ediliyor. İsrail’in ABD’nin destek açıklamasına rağmen tünellere operasyon düzenlemesinin nedeni olarak da söz konusu tuzaklar olduğu bildiriliyor.

The Telegraph’ta yer alan haberde, İsrail’in tünellere operasyon düzenlemek için özel hazırlık yaptığı aktarıldı. Telegraph, haberi “İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Hamas'ın bilinmezlerle dolu tünelleri için 'gizli silahını' kullanacak” ifadeleriyle verdi. 'Sünger bombası' adı verilen bu gizli silah Hamas'la mücadele için özel olarak geliştirildi. Telegraph gazetesine göre İsrail askerleri 2021 yılında düzenledikleri tatbikatta Tze'Elim askeri üssünde sahte bir tünel sistemi kurarak bombayı test etti.

İsrail ordusu, Gazze'de tüneller için kimyasal silah geliştirdi: Deneyen askerler görme yetisini kaybetti

KİMYASAL SÜNGER BOMBASI

IDF’nin patlayıcı içermeyen ancak tünel girişlerini kapatmak için kullanılan kimyasal silah (sünger bombalar) hakkında yorum yapmaktan kaçınıyor. Sünger bombası, plastik bir kap içerisinde yer alan, iki ayrı sıvı maddeden oluşan, patlayıcı olmayan bir cihaz. Cihazın içinde sıvıları ayıran metal çubuk çıkarılıp tünel girişine atıldığında, sıvılar karışarak hızlı bir şekilde genleşiyor ve sertleşerek tünel girişini kapatıyor.

İsrail ordusu, bombaları denemek için özel bir uzman keşif birimleri oluşturdu. Birimlerde yer alan askerlerin, Hamas’ın tünel ağını keşfetmek için insansız hava araçları, radar sistemleri ve hava/yer sensörlerini kullandığı ve her askere yeraltındayken görebilmeleri için özel ekipmanlar (gece görüş gözlükleri ve özel tasarlanmış telsizler) verildiği aktarıldı.

İsrail ordusu, Gazze'de tüneller için kimyasal silah geliştirdi: Deneyen askerler görme yetisini kaybetti

GİZLİ SİLAHI KULLANAN ASKERLER KÖR OLDU

Telegraph gazetesi gizli silahın bazı tehlikeleri de beraberinde getirdiğine dikkat çekerek bazı İsrail askerlerinin silahtaki karışımı yanlış kullandıkları için görme yetilerini kaybettiklerini yazdı.

İsrail'in askerlerini tehlikeye atmamak için tünellerde robotlar ve insansız hava araçları kullanmayı denediğini yazan gazete şimdiye kadar bu araçların yeraltında çalışmak konusunda zorluklar yaşadığını belirtti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: The Telegraph
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...