Slovakya'nın yeni lideri Fico'dan Ukrayna'yı şoke eden karar! Silah yardımını kesti

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Slovakya'nın yeni lideri Fico'dan Ukrayna'yı şoke eden karar! Silah yardımını kesti

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Slovakya'nın yeni başbakanı Robert Fico, Ukrayna'ya silah yardımını iptal etti. "Rusya yanlısı" olarak tanımlanan Fico, seçimlerden önce benzer vaatlerde bulunarak, Ukrayna'ya silah yardımının durdurulacağını söylemişti.

Orta Avrupa ülkesi Slovakya, Rusya - Ukrayna savaşında kilit öneme sahip komşu ülkelerden biri. Zira Ukrayna'ya kara sınırı bulunan Ukrayna hem sivillerin göç ettiği başlıca ülkelerden biri, hem de Ukrayna ordusu için silah yardımlarında geçiş noktası olarak kullanılıyor.

Ekim ayında Slovakya'nın yeni başbakanı Robert Fico oldu. Fico, seçimlerden önce verdiği vaatlere uyarak Ukrayna'ya 40,3 milyon euroluk silah yardımı paketini bloke etti. 

Independent Türkçe'nin haberine göre, Sosyal Demokrat Parti (Smer) Başkanı Fico, dün düzenlenen kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya gönderilmesi planlanan silah ve mühimmat paketinin reddedildiğini bildirdi. 

SİLAH YARDIMINA BLOKE, İNSANİ YARDIMA DEVAM KARARI

59 yaşındaki lider, bundan sonra Slovakya ordusunun depolarından Kiev yönetimine silah ve mühimmat gönderilmeyeceğini, Ukrayna'ya insani yardımın ise devam edeceğini söyledi. İnsani yardım paketlerinde mayın temizleme cihazlarının yer almasına izin verileceği de önemli ayrıntılar arasında. 

Bir önceki Ludovit Odor kabinesinin hazırladığı 14. askeri yardım paketinde ise, 4 milyon mermi, 125 milimetre kalibreye sahip 6 bin 172 adet obüs mermisi, 140 uçaksavar füzesi, 8 havan ve bunlar için ayrılan 1200 havan mermisi yer alıyordu.

SLOVAKYA, 'RUSYA YANLISI' POLİTİKAYA DÖNDÜ 

Slovakya, Ukrayna'ya 617 milyon euro değerinde 13 askeri destek paketi göndermişti. Ancak Fico liderliğindeki Smer'in 30 Eylül'de düzenlenen parlamento seçimlerini 22,9 oyla kazanmasının ardından Slovakya, Rusya yanlısı politika çizen Fico'nun liderliğinde Avrupa Birliği ve Batı ülkelerinin Ukrayna politikasıyla ters düşmeye başladı.

Bu arada, başbakan Fico, seçim zaferinin ardından yaptığı açıklamada, "Slovakya halkının Ukrayna'dan daha büyük sorunları var" ifadesini kullandı. 

2012-2018'de Slovakya'yı yöneten Fico, ülkedeki mafya faaliyetlerini araştıran gazeteci Jan Kuciak ve nişanlısının öldürülmesinin ardından patlak veren protestolardan ötürü istifa etmişti. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...