Zelenski'ye kötü haber! Ukrayna'ya 2 NATO ülkesinden soğuk duş: Rusya'ya karşı eli zayıfladı

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Zelenski'ye kötü haber! Ukrayna'ya 2 NATO ülkesinden soğuk duş: Rusya'ya karşı eli zayıfladı

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

Rusya işgaline karşı NATO ülkelerinin desteğine muhtaç olan Ukrayna'ya 2 üyeden kötü haber geldi. ABD'nin söz verilen destek paketini ertelemesi ve Slovakya'da Rusya yanlısı bir ismin seçimleri kazanması Ukrayna'nın mücadelesinde elini zayıflattı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2022 yılının Şubat ayında Ukrayna’ya yönelik başlattığı “özel askeri operasyon” ile Rus ordusu, Karadeniz kıyısındaki ülkenin Doğu ve Güneydoğusunda yer alan önemli şehirleri işgal etti.  

Ukrayna, Batılı ülkelerin askeri ve finansman desteğiyle Rusya’nın kısa sürede bitmesi beklenen işgal girişimini, 1980’li yıllardaki Afganistan deneyimine dönüştürmeyi başardı. Ukrayna ordusu, Rusların ilerlemesini durdurmayı başarıp karşı taarruz başlatırken, yaz aylarından önemli sayılabilecek başarılara da imza attı.

Kiev yönetiminin, Rusya’ya karşı direnişinde Batılı müttefiklerinin desteği hayati öneme sahipken NATO üyesi iki ülkeden gelen haberler, Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiyönetiminde endişelere neden oldu.

Zelenski'ye kötü haber! Ukrayna'ya 2 NATO ülkesinden soğuk duş: Rusya'ya karşı eli zayıfladı

ABD’DEN UKRAYNA’YA EK DESTEK ÇIKMADI

ABD merkezli Newsweek dergisi, söz konusu gelişmeyi manşetine taşırken, “Ukrayna iki NATO müttefikinden kötü haber aldı” başlığını kullandı. Dergi, ABD ve Slovakya’daki gelişmelerin Ukrayna’nın mücadele gücüne etkisini olabileceğine değindiği haberinde, ayrıntıları aktardı.

Ukrayna’ya Rusya’nın işgal girişimine başladığı günden bu yana 120 milyar dolardan fazla askeri ve finansal destek veren ABD’de federal hükümetin “kapanma” riski, kongrenin 45 günlük kısa vadeli harcama tasarısını kabul etmesiyle ertelendi.

Ancak, söz konusu bütçede, ABD’den daha fazla destek bekleyen Ukrayna için ek fon içermediği duyuruldu. Geçtiğimiz günlerde Ukrayna için 300 milyon dolarlık ek fon talep eden ABD Başkanı Joe Biden’in talep ettiği tutar, krizi öteleyen tasarı da yer almadı.

Zelenski'ye kötü haber! Ukrayna'ya 2 NATO ülkesinden soğuk duş: Rusya'ya karşı eli zayıfladı

SLOVAKYA’DA SEÇİMLERİ RUSYA YANLISI FİCO KAZANDI

Kiev, ABD’den gelen kötü haberin etkisindeyken Slovakya’da da benzer bir gelişme yaşandı. NATO üyesi Slovakya’da düzenlenen genel seçimleri Rusya yanlısı eski Başbakan Robert Fİco’nun kazanması Ukrayna’da soğuk duş etkisi oluşturdu.

Batılı yayın kuruluşları tarafından özellikle Rus yanlısı olarak tanımlanan Fico, seçim kampanyası dönemi boyunca Ukrayna’ya askeri yardımın sonlandırılması vaadinde bulunmuştu. Fico, Batılı ülkelerin yardımlarının savaşı körüklediği suçlamasında bulunarak, “Ukrayna’ya tek bir mermi bile yardım edilmeyeceğini” ifade etmişti.

Fico, geçtiğimiz günlerde The Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada, ”Ukrayna’yı silahlandırmak ölümden başka bir şey getirmiyor” ifadelerini kullanmıştı.

Slovakya, 2022 yılında Putin’in emriyle başlayan işgal girişimi sonrasından Ukrayna yönetimine askeri destek veren ülkeler arasında yer alıyor. Ukrayna’yı silahlandırma çabalarına karşı çıkan Macaristan Devlet Başkanı Viktor Orban da sosyal medyada yaptığı paylaşımda, Slovakya’da seçimi kazanan Fico’ya tebrik etti.

Slovakya’da pazar günü gerçekleştirilen genel seçimlerde yüzde 23.37 oy alan SMER-SSD hükümetin kuracak çoğunluğu sağlayamadığından Fico’nun başka bir partiyle koalisyon yapması gerekiyor.

Zelenski'ye kötü haber! Ukrayna'ya 2 NATO ülkesinden soğuk duş: Rusya'ya karşı eli zayıfladı

AVRUPA’DA UKRAYNA’YA DESTEK AZALIYOR

Macaristan’ın yanına Slovakya’nın da katılmasıyla Avrupa’da Ukrayna’daki savaşı desteklemeyen liderlerin sayısı artarken, Eurobarometer adlı araştırma şirketinin yayımladığı sonuçlara göre Avrupa’da Ukrayna’ya desteğin dikkate değer bir şekilde düştüğü görülüyor. Ağustos ayında 27 Avrupa Birliği üyesi ülkede gerçekleştirilen ankette, Ukrayna’nın silahlandırılmasına destek verenlerin oranının yüzde 24’te kaldı.

Ukrayna’ya askeri destek verilmesini onaylayanların oranı da yüzde 67’den 48’e düştü. İki dönem arasındaki büyük farkı değerlendiren uzmanlar, Putin’in Batılı ülkelerin Ukrayna’daki savaştan yorulmasını beklediği ve bu değişiminde Putin’in bu yöndeki değerlendirmeleri güçlendirdiği ifade ediliyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...