Ukrayna, Hırvatistan üzerinden tahıl ihracatına başladı

Düzenleyen: / Kaynak: Euronews
- Güncelleme:
Ukrayna, Hırvatistan üzerinden tahıl ihracatına başladı

DÜNYA Haberleri  / Euronews

Rusya'nın Tahıl Koridoru'ndan çekilmesiyle duran tahıl ihracatı, Ukrayna yönetiminin bulduğu rotayla yeniden başladı. Ukrayna'nın Hırvatistan üzerinden gerçekleştirdiği ihracata ilişkin konuşan Ukrayna Başbakan Yardımcısı Yulia Sviridenko, "Burada söz konusu olan niş bir ticaret yolu olsa da, şimdiden oldukça sevildi."dedi.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş tüm şiddetiyle devam ederken, Kiev’den önemli bir açıklama yapıldı. Rusya’nın tek taraflı olarak Karadeniz Tahıl Anlaşması’ndan sonra tahıl ihracatı için yeni rotalar arayan Ukrayna, Hırvatistan limanları üzerinden tahıl ihracatına başladıklarını duyurdu.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Yulia Sviridenko, "Burada söz konusu olan niş bir ticaret yolu olsa da, şimdiden oldukça sevildi." dedi. İngiliz haber ajansı Reuters'ta yer alan bilgiye göre; Sviridenko, bu olanağın sunulmasından dolayı minnettar olduklarını ifade etti.

Ukraynalı yetkili, söz konusu ticaret yolunun genişletilmesi ile de ilgili olduklarını, zira bu lojistik rotasının savaştan sonra da iki ülke arasındaki ticaret açısından önemli bir rol oynamaya devam edeceğini belirtti. Sviridenko, şu ana kadar Hırvatistan limanlarından ne kadar tahıl ihracatı yapıldığı konusunda ise bilgi vermedi.

UKRAYNA YENİ ROTA ARAYIŞINDAYDI

Karadeniz limanları, Ukrayna'nın tahıl ihracatındaki ana rotasını oluşturuyor. Ancak Kiev, Rusya'nın limanlarına yönelik artan saldırıları ve Karadeniz Tahıl Koridoru'nun yeniden başlatılmasına ikna olmaması nedeniyle yeni rotalar arayışındaydı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, temmuz ayının sonunda Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'e düzenlediği ziyarette, Hırvatistan'ın Tuna Nehri ve Adriyatik Denizi üzerindeki limanlarının tahıl ihracatında kullanılabilmesi amacıyla bir anlaşma imzalamıştı. 

PUTİN’İN ŞARTLARI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile hafta başında Soçi'de görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Anlaşması'na dönmesini bazı şartlara bağlamıştı. Putin, Batılı ülkelerin Rusya'ya yönelik yaptırımlarını kaldırması ve Rus tahılının dünya pazarlarına ihracına izin verilmesi halinde anlaşmaya geri dönmeyi düşünebileceklerini belirtmişti.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Euronews
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...