Erdoğan, Putin'in iki özel isteğini açıkladı! Tahıl koridoru ve doğal gaz için yeni plan: Türkiye küresel enerji merkezi olacak

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Erdoğan, Putin'in iki özel isteğini açıkladı! Tahıl koridoru ve doğal gaz için yeni plan: Türkiye küresel enerji merkezi olacak

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Erdoğan dünyanın gözünün çevrildiği Soçi'den dönüşte dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Putin'in iki özel isteğini açıklayan Erdoğan, tahıl koridoru ve doğal gaz için uygulanacak planları açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin küresel enerjinin merkezi olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın gözünün çevrildiği Rusya ziyaretinden dönüşte gazetecilerin sorularını yanıtladı. Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde tahıl Koridoru ve doğal gaz başta olmak üzere birçok konuyu ele alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'in önerilerine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Erdoğan aynı zamanda Türkiye'yi küresel enerji üssü yapmak için gerekli adımları attıklarını söyledi.

TAHIL KORİDORU İÇİN PUTİN'DEN İKİ ÖZEL İSTEK

Rusya'nın tahıl koridoru için iki özel isteği olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM'nin tahıl koridoru için yaptığı öneriyi açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

"Rusya’nın iki tane özel isteği var. Birisi Rusların tarım bankasının, Ziraat Bankasının SWIFT sistemine bağlanması. Şu anda yaptırımlardan dolayı Rus bankaları SWIFT sisteminden çıkmış durumda. Biliyorsunuz bu ülke, senede 120-130 milyon ton tahıl ihracatı yapıyor. Sayın Putin de basın toplantısında söyledi, 62 yıldır satıyorlar. Satışın devamı için iki şeyin hayata geçmesi lazım. Birincisi satış sonucu parayı alması gerekiyor, ikincisi de taşımada kullanılan gemilerin sigortalanması gerekiyor. Gemilerin Avrupa veya başka limanlara mal taşıyabilmesi için sigorta edilmesi şart. Yaptırımlardan dolayı İngiliz merkezli sigorta şirketi, gemilerin sigortasını yapmıyor.

Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkartılması nedeniyle de para transferi olmuyor, bunun ikisinin mümkün olmasını Ruslar şart koşuyorlar. Şimdi Birleşmiş Milletler biraz geriden başlayan bir pozisyonla Türkiye’nin de sürekli katkısıyla süreci bir noktaya getirdi. En son 28 Ağustos’ta BM Genel Sekreteri Gutteres, gönderdiği mektupta, Rusların istediği gibi direkt SWIFT değil ama SWIFT işleminden kaynaklanacak bir aracılık mekanizması teklif etti. Sigorta meselesi için de çalışmaları olduğunu söylediler."

KATAR İLE MESELE TEKRAR GÖRÜŞÜLECEK

ABD'nin Soçi'deki görüşmelerine ilişkin "ABD ve Birleşmiş Milletler, hayat kurtaran tahıl girişimine aracılık çalışmaları nedeniyle Türkiye’ye minnettardır" şeklindekini açıklamasını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ancak gerek SWIFT olayı gerekse sigorta konusunda, Batı, Rusya’ya çok değişik bir bakış sergiliyor. Değişik bakış sergileyişi sebebiyle de şu anda Sayın Putin “bana karşı bunlar edimlerini yerine getirmiyor, getirmediği için de ben bu konuda bunlarla müşterek bir çalışmanın içine girmem” diyor. Bir de tahılın yüzde 44’ü Avrupa’ya gidiyor. Afrika’ya ise yüzde 14’ü gidiyor. Sayın Putin, “Avrupa zaten bana düşman. Avrupa verdiği sözleri yerine getirmeden bende bu konu da adım atmayacağım” diyor. Ama şimdilik 1 milyon ton tahılı 6 ülkeye göndermeyi düşündüğünü söyledi. “Katar ile beraber bunu bir görüşelim” dedi." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'Yİ ENERJİ ÜSSÜ YAPMAKTA KARARLIYIZ

Rusya Devlet Başkanı Putin ile enerji sektöründe ayrı başlıkları ele aldıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye üzerinden Avrupa ve dünyaya ulaşılması için farklı projelerin hayata geçirileceğini söyledi. Türkiye'yi enerji üssü yapmakta kararlı olduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Türkiye’de kurulacak doğal gaz merkezi ile hem enerji nakil hem de fiyatlandırma konularında ilerleme sağlanacaktır. Ülkemizi enerji üssü yapacağız demiştik, bunun için gerekli altyapı ve fiziki imkânları sağlıyoruz. Son yıllardaki yatırımlarımızla ülkemizi bölge coğrafyası için önemli bir doğal gaz üssü haline getireceğiz. Türkiye’yi önce bölgesinin sonra da küresel enerjinin merkezi haline getirme hedefimize adım adım yaklaşıyoruz. Enerji diplomasisinde elde ettiğimiz başarılarla Doğu Akdeniz’de Türkiye olmadan bir adım atılamayacağını kanıtladık. Şimdi de doğalgaz alanındaki anlaşmalarla ülkemizi enerji üssü haline getiriyoruz. Kazan-kazan esasına dayalı olarak yürüttüğümüz Türkiye-Rusya enerji ilişkisini ülkelerimiz menfaatlerine sürdürmekte kararlıyız.

Bu konuyla ilgili Türkiye olarak değişik bir plan sunuyoruz. İstanbul’daki Finans Merkezimiz gibi, Londra’da, Hamburg’da belli işler için kurulmuş merkezler örneğinde olduğu gibi doğalgazla ilgili de bir merkez kurma planımız var. Rusya ile bu planımızı görüşeceğiz. Trakya’daki hatların ötesinde ülkemizi böyle bir merkez haline getirelim istiyoruz. Bu merkezi de sadece doğal gaza hitap eden değil, enerjiye, madenciliğe hitap eden bir merkez olarak planlıyoruz. Geniş çaplı hedefleri olan bir merkez oluşturalım istiyoruz. Enerji, doğal gaz, madencilik gibi konularda kim ne yapmak istiyorsa bu merkeze gelsin istiyoruz. Ataşehir’de Finans Merkezimizin bir bloğunda bu merkezi kurabiliriz. Bu işi finansın, paranın merkezinde örgütleyebiliriz."

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...