Erdoğan-Putin görüşmesi dünya basınında... Güç dengesi Erdoğan'ın lehine

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Erdoğan-Putin görüşmesi dünya basınında... Güç dengesi Erdoğan'ın lehine

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Erdoğan-Putin görüşmesi, dünya basınında da ilgiyle takip edildi. Görüşme sonrasında gelişmeleri haberleştiren basın kuruluşları, tahıl anlaşmasının geleceği için herhangi bir karar alınmadığına değinildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Karadeniz’deki turistik Soçi kentinde bir araya geldi. Görüşme sonrasında basın mensuplarının karşısına çıkan ikili, Tahıl Koridoru Anlaşması, Ukrayna krizi ve küresel sorunları ele aldıklarını ifade ettiler.

Erdoğan, ''Karadeniz girişimi gıda krizinde anahtar rol oynadı. Yeni öneri paketinden sonuç alacağımıza inanıyoruz. BM'nin yeni çalışmasıyla netice alacağını umuyorum.'' dedi.

Putin, ise ''Yerli para birimini kullanma konusunda hem fikiriz. Türk ekonomisine ucuz yakıt sevkiyatına devam edeceğiz. Tahıl girişiminin sona ermesinden bahsettik. Tahıl koridorunu canlandırmak istiyoruz, bunu yapacağız. Bir şartla yapacağız. Tarım ürünlerimizin de engelsiz şekilde denize çıkmasını istiyoruz'' diyerek şart koştu.

Erdoğan-Putin gibi dünya siyasetinde belirleyici iki ismin bir araya gelerek, küresel dengeleri etkileyecek konuları ele almaları, dünya basınında da ilgiyle takip edildi.

Erdoğan-Putin görüşmesi dünya basınında... Güç dengesi Erdoğan'ın lehine

''İLERLEME İŞARETİ YOK''

İngiliz The Guardian gazetesi, ‘'Erdoğan-Putin görüşmesinden sonra Karadeniz tahılı için ilerleme işareti yok'’ başlığıyla duyurduğu haberinde, Rusya’nın kısa vadede anlaşmaya dönmesinin beklenmediğini bildirdi. Ayrıca, Moskova’nın tahıl anlaşmasından çekilme kararından sonra Ukrayna’nı tahıl depolarına saldırdığını belirtti.

Gazete, Erdoğan’ın önceki Tahıl Koridoru Anlaşması’nın mimarı olduğuna dikkat çekerek, Rusya’yı ikna etmek için çabaladığını belirterek, "Türkiye olarak beklentileri karşılayacak bir çözüme kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum" cümlesini öne çıkarıldı.

CNN International, ‘'Putin ve Erdoğan, güç dengesi değişikliğinin ortasında tahıl anlaşmasını müzakere etmek için buluştu'’ başlığıyla okuyucularına duyurduğu haberde, Putin’in Erdoğan’a Soçi’de tatil yapmayı teklif ettiğini aktardı. ABD merkezli kanala değerlendirmelerde bulunan analistler, değişen güç dengelerinde Türkiye’nin halihazırda Rusya’nın Batı’ya açılan tek kapısı olduğunu ve Moskova’nın Türkiye olan ihtiyacının Türkiye’ye olandan daha fazla olduğu ifade edildi. Ayrıca, söz konusu güç değişiminin Erdoğan lehine olduğuna değinildi.

''ÇOK AZ İLERLEME KAYDEDİLDİ''

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times '’Putin ve Erdoğan buluştu, işbirliği gösterildi, ancak tahıl anlaşmasında çok az ilerleme kaydedildi'’ haberiyle aktardığı görüşmede, Putin’in anlaşmanın kesintiye uğramasına neden olan şikayetlerini yenilediği kaydedildi.

Alman devlet yayın organı DW, ‘'Türk lider, Rusya'nın tahıl anlaşmasını yakında yenilemesini umuyor'’ başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin’i küresel tahıl piyasalarını rahatlatan anlaşmaya dönmeye çağırdığını belirtti.

Alman siyasi dergisi Politico, ‘'Putin Erdoğan'a, yaptırımların kalkması halinde Rusya'nın tahıl anlaşmasını yeniden başlatmaya hazır olduğunu söyledi'’ başlığını kullandı.

Euronews ise ‘'Putin: Batı taleplerimi karşılayana kadar yeni tahıl anlaşması yok'’ başlığıyla verdiği haberinden Putin, Rusya’nın tahıl ihracatının kolaylaştırılmasına yönelik sözünün yerine getirilmesi halinde Ukrayna’nın tahıl ihracına izin vereceğini söylediğini aktardı.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in ‘’Türkiye üzerinden ihracat yapmaya hazırız’’ sözlerine dikkat çeken Bloomberg, Rus liderin Ankara’yı doğalgaz ihracatının merkezi olarak gördüğünü belirtti.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...